BRYLLUP OG TRAGEDIE: Britiske Shrien (30) og svenske Anni Dewani (28) var bare gift i rundt to uker før bruden ble drept i Sør-Afrika.På overvåkningsbildene til høyre skal Shrien være avbildet i det han angivelig er i ferd med å betale for drapet på sin kone. Foto: AP Foto:,

Anni Dewanis drapsmann døde i fengsel

Den sørafrikanske mannen som skjøt og drepte svenske Anni
Dewani (28) på hennes egen bryllupsreise er død av kreft.

Erik Samland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det såkalte bryllupsdrapet har vakt oppmerksomhet over hele verden.

Den britiske mangemillionæren og forretningsmannen Shrien Dewani (34) står i disse dager for retten i Cape Town i Sør-Afrika, siktet for å ha bestilt drapet på sin egen kone Anni – mens de var på bryllupsreise der i november 2010.

Nå har saken fått en ny vending, med dødsfallet til Xolile Mngeni, som i 2012 ble dømt og sendt i fengsel for å ha drept Anni.

Skutt i nakken

Mngeni sonet en livstidsdom etter å ha blitt funnet skyldig i sammen med to andre menn å ha kapret taxien som de nygifte satt i, før han skjøt henne i nakken. I går døde han i Goodwood fengsel i Cape Town.

Spørsmålet er om han tar med sannheten om Anni Dewanis død i graven.

DØDSDØMT: På dette bildet fra retten i Cape Town i 2012 viser Xolile Mngeni tommelen opp til sin familie etter å ha blitt dømt til livstid. Knappe to år senere døde han i fengselet. Foto:Schalk Van Zuydam,Ap

Under merkelige omstendigheter slapp nemlig Shrien Dewani unna overfallsmennene i taxien, men nye opplysninger i saken gjorde at politiet til slutt mente at det var han som var hjernen bak det hele.

Dette nekter han for på det sterkeste.

– Jeg lette høyt og lavt etter min perfekte partner. Hvorfor skulle jeg ville drepe henne, spurte han etter pågripelsen.

– Ba om hjelp til å drepe

Taxisjåføren Zola Robert Tongo, som hadde kjørt de nygifte sa imidlertid i sin rettssak at Dewani hadde bedt ham om hjelp til å drepe kona, og at han hadde fått 15.000 rand for jobben.

– Etter at vi ankom hotellet, kom Shrien Dewani bort til meg og spurte om jeg visste om noen som kunne fjerne en klient. Etter litt diskusjon skjønte jeg at han ville ha noen, en kvinne, drept, forklarte taxisjåføren i retten. Han innrømmet straffskyld og ble dømt til 18 år i fengsel i 2010.

– Vi avtalte at Shrien Dewani og jeg skulle bli kastet ut av bilen og at den kvinnelige passasjeren skulle bli drept, fortsatte han.

De to andre mennene ble dømt sammen med Mngeni i 2012.

Mzwamadoda Qwabe erkjente medvirkning til drapet. Han sa Dewani hadde vært involvert, og ble dømt til 25 års fengsel.

Xolile Mngeni nektet straffskyld, men ble dømt til livstid i fengsel for å ha utført drapet. I 2011 fikk han en sjelden og svært aggressiv kreft i hjernen. Han brukte kreftsykdommen som argument for en prøveløslatelse, men fikk kontant nei så sent som i juli i år.

Britiske medier har i lang tid brakt nye opplysninger i den spektakulære bryllupsdrapssaken:

Sunday Telegraph fant i 2011 et nytt vitne som ikke var blitt intervjuet av politiet. Vitneforklaringen, sammen med nye opplysninger fra obduksjonsrapporten, åpnet for at Anni kan ha blitt skutt mens hun prøvde å forsvare seg mot en overfallsvoldtekt.

Overvåkningsbilder

Et program på BBC et år senere, brakte nye opplysninger som ga de samme indikasjonene.

Et nytt program i serien et halvår senere, pekte på flere svakheter i etterforskningen. Der ble det åpnet for at skuddet som ble løsnet var et uhell i kamp.

Programmet viste også overvåkningsbilder fra hotellet, som viste Dewani i kontakt med drosjesjåføren tre dager etter at kona ble drept. Drosjesjåføren har hevdet at han fikk deler av betalingen for drapet ved denne anledningen.

I retten ble Shrien Dewani også tvunget til å innrømme at han er biseksuell og at han ikke kan få barn.

FUNNET DREPT: Anni Dewani var på bryllupsreise da taxien hun satt i ble kapret i Cape Town i 2010. Foto:,Camera Press

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder