Mot regjeringsbrudd i Sverige

Trekker seg ikke – avventer situasjonen til i morgen

STOCKHOLM/OSLO (VG) Sveriges statsminister Stefan Löfven kalte inn til krisesamtaler med opposisjonen, men de førte ikke frem i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det går mot full regjeringskrise for den rødgrønne regjeringen bestående av Löfvens Socialdemokraterna (S) og MP med støtte fra Vänsterpartiet (V) i Riksdagen etter at Sverigedemokraterna kunngjorde at de ville stemme for budsjettforslaget som den borgerlige opposisjonen har lagt fram. Men et forsøk på å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene i Alliansen lyktes ikke, og regjeringen får dermed ikke flertall for budsjettforslaget i Riksdagen.

Alliansen består av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna.

– Vi førte samtaler om den politiske situasjonen akkurat nå. Der vi fra Alliansens side var veldig klare på at vi står opp for våre velgere og stemmer på vårt budsjett. Vi kan ikke omforhandle eller splitte Alliansen, sier Annie Lööf, leder av Centerpartiet, til VG utenfor Rosenbad.

– Vi kan konstatere at det ikke finnes noen løsninger mellom oss hva gjelder budsjettet, sa den svenske statsministeren på en pressekonferanse etter samtalene.

Han fortsetter:

– Vi mener vi måtte ha disse samtalene for at ikke Sverigedemokraterna skal ha innflytelse. Vi har forsøkt å unngå situasjonen der SD har avgjørende påvirkning, sier Löfven.

Blir sittende

Statsminister Stefan Löfven vil likevel ikke gå av i kveld. Han avventer situasjonen til etter debatten i Riksdagen onsdag før han gir noe svar på hva som skjer videre.

SDs vikarierende partileder Mattias Karlsson la ikke skjul på at det er innvandringspolitikken som er avgjørende for at Sverigedemokraterna onsdag kommer til å stemme for budsjettforslaget til den borgerlige Alliansen.

– Vi kommer til å felle enhver regjering og ethvert budsjett, som arbeider for å øke innvandringen, sa partileder Karlsson på pressekonferansen.

– Jeg tror ikke Löfven hadde forventet seg noe annet. Det rimelige er at vi stemmer for vårt eget forslag til budsjett, sier Kristendemokraternes Göran Hägglund.

– Vi kommer naturligvis til å stemme på vårt egen budsjett, sier Jan Björklund (FP).

Utelukker ikke nyvalg

Med denne situasjonen sitter Löfven nå med to alternativer: Regjeringen kan utlyse nyvalg eller be Riksdagens talman, som tilsvarer stortingspresidenten, om å foreslå en ny statsminister.

På pressekonferansen før midnatt tirsdag ble statsminister Löfven konfrontert med om han kan sitte som statsminister nå:

– Det finnes ulike alternativer. Det er regjeringen som styrer fortsatt. Vi kan for eksempel utlyse et nyvalg. Man kan også velge å gå. Vi tenker å avgjøre når debatten avsluttes i morgen.

Alternativt kunne altså regjeringen gå i budsjettforhandlinger med Alliansen, men det virker ikke å være en løsning lenger. Nyvalg kan tidligst utlyses 29. desember, og må holdes i løpet av tre måneder etter dette.

Jan Björklund, partileder i Folkpartiet, sier det nå er opp til statsministeren å trekke konsekvensene av situasjonen.

– Vi kan ikke utelukke at Sverige går mot et nyvalg, men vi er ikke der ennå, sier han.

Utenfor Rosenbad passerte partilederne klokken 21.35 på vei inn til Löfven, forbi pressefolk og politi utenfor regjeringsbygget i det kalde været i hovedstaden. Etter en liten time var samtalene mellom opposisjonen og statsminister Löfven over.

Omstridt

STATSMINISTER.... I alle fall inntil videre. Stefan Löfven. Foto:Maja Suslin,NTB scanpix

Bakgrunnen for krisen er at Sverigedemokraterna (SD) tirsdag avgjorde at de skal stemme mot regjeringen til Stefan Löfven, når de folkevalgte skal avgjøre statsbudsjettet i Riksdagen onsdag.

Dermed ødelegger omstridte og innvandrerfiendtlige SD for Löfven bare to måneder etter at han ble statsminister. Det blir i så fall historisk og kan føre til nyvalg. Hverken Alliansen eller de rødgrønne har flertall alene.

– Uaktuelt å bli sittende

Löfven har sagt at det er uaktuelt å bli sittende om ikke hans budsjett vinner frem. Det skjer ikke, uttalte Löfven til Dagens Nyheter før SDs beslutning om å støtte de borgerlige.

– De var veldig tydelige i valgkampen på at de ikke ville samarbeide med SD. Av den grunn er vi nødt til å finne løsninger over blokkgrensene, sier Löfven.

ALLIANSEN: Alliansens partiledere Anna Kinberg Bata (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) og Göran Hägglund (KD) går fra Riksdagen for å møte regjeringen i Rosenbad på tisdagskvelden. Foto:Pontus Lundahl,

Håpet var å komme til et forlik etter at SD varslet at de vil stemme for de borgerliges budsjettforslag. SD er tredje største parti i Sverige, men hverken de rødgrønne eller Alliansen har ønsket å samarbeide med partiet.

Partileder i Sverigedemokratene Jimmie Åkesson er sykemeldt på ubestemt tid på grunn av et utmattelsessyndrom.

Se hele pressekonferansen:Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder