TORDNER: Garry Kasparov er dypt kritisk til å komme Iran og Russland imøte. Foto:Sergei Karpukhin,Reuters

Sjakklegende til frontalangrep på USAs fredsdiplomati

Garry Kasparov mener USAs diplomatiske tilnærminger til Iran, Russland og Cuba er en gavepakke til Vestens fiender. Han beskylder tilhengerne for å drive «fredshissing.»

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I den amerikanske nettavisen The Daily Beast går sjakkstormesteren Garry Kasparov til frontalangrep på Obama-administrasjonens diplomati de siste ukene.

– Det har aldri vært et bedre tidspunkt i historien å være en av USAs fiender, skriver han, og referer til at landet i løpet av én uke har gjort diplomatiske avtaler med Iran og Cuba, og presset Ukrainia til å godta Russiske krav.

Dette mener han styrker regimene uten at USA og Vesten får noe igjen.

Kasparov er kjent som en av tidenes beste sjakkspillere, og har samarbeidet nært med Magnus Carlsen. Siden han pensjonerte seg fra sjakken i 2005 har han imidlertid engasjert seg i politikk og menneskerettigheter, blant annet som en knallhard kritiker av Putin. Nå sitter han i styret i Human Rights Foundation, gruppen som arrangerer det årlige Oslo Freedom Forum.

– Ved å signere avtaler med regimer som gjentatte ganger har bevist at de hverken kan stoles på, eller har noe interesse av fred, har Obama-administrasjonen forvandlet diplomati til russisk rulett, skriver Kasparov.

Sjakklegenden kaller samtidig de som støtter diplomati med fiendtlig innstilte makter for «fredshissere.»

Les også: Putin-venn tok innersvingen på Kasparov i sjakk-maktkamp

Ønsker konfrontasjon

Asle Toje er statsviter og forskningsdirektør på Nobelinstituttet. Han mener Kasparov bommer i sin kritikk.

– Det som knytter Iran, Cuba og Russland sammen er at Obama-administrasjonen har gått inn i forhandlinger med det sittende regimet, i motsetning til den forrige administrasjonen som flere ganger gjennomførte regimeendringer, sier Toje.

Obamas politikk har hele tiden vært mer orientert mot å komme fiender i møte, og mot at uperfekte avtaler er bedre enn ingen avtaler, forteller statsviteren.

– Vi må også huske at Kasparov selv tapte den russiske presidentvalgkampen i 2008 mot Putin og har etter dette vært stadig mer ivrig på at USA skal ta en konfronterende linje mot den samme, sier Toje.

Uperfekte avtaler

Kasparov er allikevel ikke nådig i sin karakteristikk av det enkelte har kalt diplomatiske seire.

– Det kreves to parter for å drive diplomati. Å kapitulere krever bare én part, skriver Kasparov.

– Det finnes en gruppe mennesker som er veldig opptatt av at man skal lære av historien, og som mener at alt man behøver å lære av skjedde mellom 1939 og 1945, kommenterer Toje.

Israel raser:– Baner vei for Irans atombombe

For denne gruppen er appeasement, eller ettergivenhet, noe av det verste man kan anklages for, forklarer han.

– Ettergivenhet fungerte ikke med Hitler før Andre verdenskrig. Det betyr ikke at det ikke vil fungere med Iran. Som Obama påpekte er dette en avtale undertegnet mellom fiender. Den blir aldri perfekt, sier Toje.

Det har ikke lykkes VG i å få kommentarer fra Garry Kasparov.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder