Pandakledde forskere redder pandababyer

(VG Nett) Nei, dette er ikke bilder fra et karneval eller utdrikningslag. Det er forskere som forsøker å redde en av verdens mest utrydningstruede dyrearter.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bildene er tatt i naturreservatet Wolong sørvest i Kina, og viser forskerne iført heldekkende pandakostymer.

De nyeste bildene er tatt i helgen, og viser hvordan pandakledde pandaforskere i vifteformasjon forsiktig nærmer seg kjempepandababyen «Taotato» og moren «Caocao» i naturreservatet.

- Dette er sannsynligvis pandaer som lever i naturen uten kontakt med mennesker. Derfor er det viktig for forskerne at de får gjort jobben sin med minst mulig påvirkning fra mennesker, sier Rolf Arne Ølberg, veterinær og leder for dyreavdelingen i Dyreparken i Kristiansand, til VG.

BILDESPESIAL: Pandaforskere i pandakostymer redder pandabjørner

Kjempepandaen er en av verdens mest truede dyrearter, og det finnes i dag om lag 1600 ville pandaer. De fleste av dem lever i Kinas om lag 50 pandareservater.

- Dyr som lever i en dyrepark blir vant til mennesker og mister ofte sin naturlige skyhet. For noen dyr kan det være et problem hvis man prøver å slippe dem ut i naturen igjen. Da kan de lett trekke mot steder der folk bor og komme i konflikt med dem. Dette varier for ulike arter. For noen arter kan det være aktuelt å isolere dyrene én til to generasjoner fra menneskelig kontakt hvis man ønsker å sette dem ut i naturen igjen, sier Ølberg.

Ingen dyreparker i Skandinavia har pandabjørner, de nærmeste finnes i Edinburgh i Skottland. Som VG Nett har skrevet tidligere, sliter dyreparken med å få de to bjørnene til å formere seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder