Demonstrant til VG: – Ikke riktig å tvinge folk fra gatene

Erklærer unntakstilstand og innfører portforbud i Ferguson

FERGUSON (VG) Guvernøren i Missouri erklærer unntakstilstand og innfører portforbud i Ferguson etter den siste ukens opptøyer.

 • Marianne Vikås
 • Thomas Nilsson

Artikkelen er over fem år gammel

Klokken 07 søndag norsk tid startet portforbudet i Ferguson. Det har vært en spent stemning i byen i hele kveld, men politiet har tatt kontroll ved blant annet å sperre demonstrasjonsgaten for biler.

VG er til stede i den ene enden av gaten nå som portforbudet starter. Her er det foreløpig rolig og nærmest folketomt – en enorm kontrast fra gårsdagens situasjon.

En større gruppe demonstranter skal imidlertid ha brutt portforbudet i den andre enden av gaten. Det er uklart hva som nå kommer til å skje med dem.

Politiet har nå trukket seg tilbake og har bevæpnet seg med køller og skjold rett foran oss. I den andre enden av gaten har cirka 100 demonstranter nektet å følge portforbudet.

Det var guvernør Jay Nixon som på en pressekonferanse St. Mark Family Chuch i Ferguson lørdag opplyste at de innførte portforbud etter opptøyene natt til lørdag.

Ifølge politiet, som også deltok på pressekonferansen, gjelder portforbudet fra midnatt til klokken 05 søndag lokal tid.

– Dette er en test. Verdens øyne følger med oss. Dette er en test for å se om dette samfunnet kan bryte denne voldelige sirkelen og erstatte den med fred, sa Nixon på pressekonferansen.

KOMMENTAR:Eksplosivt sinne

Uenig med politiet

VG er til stede i Ferguson, og var ute i gatene under demonstrasjonen natt til lørdag, som endte med skyting og tåregass.

Etter samlingen i kirken strømmet folk tilbake til demonstrasjonsplassen som har sitt sentrum på en bensinstasjon i byen, som ble nedbrent av demonstranter tidligere i uken.

– Jeg liker virkelig ikke at det er innført portforbud. Jeg syntes at det ikke er riktig å tvinge folk fra gatene, sier Deshon Moores (38) til VG.

Vi møter ham mellom bensinpumpene ved en diger kullgrill som demonstratene griller pølser på. Han forsikrer om at det er trygt å grille her - så lenge de holder seg midt mellom pumpene.

UENIGE: Deshon Moores (38) liker ikke portforbudet. Tonia Hamp (38) mener det er det eneste riktige. Foto:Thomas Nilsson,VG

Ved siden av ham står Tonya Hamp (38). Hun har kjørt fra Kansas City for å delta i demonstrasjonene.

– Jeg mener portforbud er det eneste riktige. Det kommer til å hjelpe med å holde folk borte fra gatene og få en slutt på plyndringen, sier hun.

Rasende innbyggere

Innbyggerne i den lille byen utenfor St. Louis i Missouri er rasende etter at en politimann drepte 18 år gamle Michael Brown på åpen gate forrige lørdag.

Under nattens demonstrasjon begynte noen plutselig å skyte, og politiet svarte med tåregass. I likhet med hva som har skjedd tidligere i uken, ble butikker plyndret også i natt.

VGs journalister ble etter at skuddene falt angrepet av to demonstranter som bar molotovcocktails i hendene på en parkeringsplass. De kastet en ukjent gjenstand på bilruten. Ruten knuste ikke, og ingen ble skadet.

ERKLÆRTE UNNTAKSTILSTAND: Guvernær i Missouri, Jay Nixon, erklærte lørdag unntakstilstand i Ferguson, og innførte samtidig portforbud mellom midnatt og 05. Foto:Lucas Jackson,Reuters

Lørdag var det en minnemarkering på stedet der 18-åringen ble drept for nøyaktig en uke siden. Til tross for øsende regn, møtte flere hundre opp. Etter markeringen marsjerte de til kirken hvor Nixons pressekonferanse fant sted.

Offentliggjorde video

Fredag offentligjorde politimester Tom Jackson navnet på politimannen som skjøt og drepte 18-åringen. Politibetjenten har vært i tjeneste i seks år, og heter Darren Wilson (28). Offentliggjøringen av navnet skjedde etter flere dager med massivt press mot politiet.

Samtidig friga politiet en overvåkningsvideo fra en butikk hvor de mener Michael Brown og en kamerat stjal en kartong med sigarer kort tid før drapet.

Politimesteren bekreftet imidlertid at politibetjent Wilson ikke visste noe om at Brown var mistenkt for dette før han skjøt.

Rasende på politiet

Offentliggjøringen av videoen har gjort 18-åringens familie rasende. De beskylder politiet for forsøk på karakterdrap på deres sønn.

Omstendighetene rundt drapet er fremdeles uklare. Politiet hevder en krangel om et skytevåpen var åsaken.

Øyenvitner har forklart at Brown, som var ubevæpnet, satt på kne på veien med hendene over hodet og ba for sitt liv da politimannen skjøt ham med flere skudd.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Amerikanske myndigheter vil ha ny obduksjon av Michael Brown

 2. VG til stede i Ferguson: Her rykker politiet inn mot demonstrantene

 3. Obama: - La oss søke helbredelse i stedet for å skade hverandre

 4. Frigir navnet på politimann som drepte 18-åring

 5. Ferguson: To menn skutt i kamper mellom politi og demonstranter

 6. VG til stede under minnemarkering i Ferguson: Moren gråt for drepte Michael (18)

Fra andre aviser

 1. Ignorerer portforbudet i Ferguson

  Bergens Tidende
 2. Bruker tåregass mot demonstrantene

  Aftenposten
 3. Unntakstilstand etter raseopptøyer i USA

  Bergens Tidende
 4. Protester i USA fordi jury lar politimannen slippe tiltale

  Bergens Tidende
 5. 44 arrestert i Ferguson i natt

  Aftenposten
 6. Ferguson markerer ettårsdag for politidrap

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder