URFIN: Denne klokken, The Henry Graves Supercomplication, er verdens dyreste ur, og ble solgt for noen dager siden. Foto:Fabrice Coffrini,Afp

Million-ur-eierne forfulgt av ulykke

Urforbannelsen rammet igjen for noen dager siden

LONDON (VG) «Verdens vakreste klokke» gir deg både tiden, dato, stjernehimmelen … og ulykke.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I forrige uke ble det spesialkonstruerte Patek Philippe-gulluret solgt på auksjon for 164 millioner kroner.

Eieren, sjeik Saud Bin Mohammed Al-Thani bestemt seg for å selge klokken, som ble laget i 1933.

Men tiden gikk bokstavelig talt fra 48-åringen. Daily Mirror skriver at sjeiken døde to dager før salget av «verdens vakreste klokke» i Genève.

URAVANSERT: Klokken har 24 såkalte komplikasjoner, altså funksjoner utover å vise tiden. Foto:Fabrice Coffrini,Afp

Forfulgt

Og London-milliardærens plutselige død er ikke den eneste tragedien som rammer eieren av klokken, som bærer navnet The Henry Graves Supercomplication.

Avisen skriver nemlig at klokkens forbannelse strekker seg tilbake til den første eieren, bankmannen Henry Graves. Det var han som fikk bestilt uret, som tok åtte år å lage, fra Patek Phillippe.

Men syv måneder etter han fikk sin spesiallagde eiendel døde Graves’ beste venn. Kort tid etter døde sønnen hans George i en bilulykke.

Anonym

I 1953 døde Graves, og uret ble solgt til Time Museum i Illinois 15 år senere. Men etter en stund rammet også ulykken Time Museum, som stengte på 90-tallet. I 1999, etter at museet stengte, ble uret solgt videre til Al-Thani for elleve millioner dollar.

Prisen forrige uke var altså over det dobbelte, rundt 24 millioner dollar. Den nye eieren er foreløpig anonym.

Al-Thani var fetteren til Qatars nåværende emir, og av slekten som har styrt landet i over 100 år. Han var kjent for å eie en av verdens største kunstsamlinger, selv om det ikke alltid var klart om det var Al-Thani privat eller Qatar som eide kunsten. Milliardæren har også vært minister for kunst-, kultur- og kulturarv i hjemlandet.

Strid

Uret var verdens mest avanserte i 56 år, og har 24 komplikasjoner. En komplikasjon på en klokke er enhver funksjon i tillegg til å vise tiden – som dato, evighetskalender, stoppeklokke, månefase, skuddårregistrering og lydalarmfunksjon.

Uret ble til etter en vennskapelig strid mellom Graves og en annen riking – James Ward Packard. De konkurrerte nemlig i hvem som kunne få tak i den mest kompliserte klokken fra den anerkjente urfabrikken.

Packard døde imidlertid i 1928, fem år før Graves’ ur var ferdigstilt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder