Amnesty: Her slaver Nord-Koreas politiske fanger

Ferske satellittbilder viser ifølge Amnesty International omfanget av Nord-Koreas grusomme konsentrasjonsleirer.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over seks år gammel

Nord-Korea er verdens mest lukkede land og det er ekstremt vanskelig å få ut troverdig informasjon om menneskerettighetssituasjonen i landet. For å omgå myndighetenes motvilje til å slippe inn uavhengige granskere, benytter Amnesty International satellittbilder for å få et overblikk over situasjonen i landet.

Satellittbildene, som ble tatt av firmaet DigitalGlobe i mai på oppdrag fra organisasjonen, skal vise den pågående utbyggingen av to av Nord-Koreas største straffeleirer for politiske fanger.

Blir større

Generalsekretær John Peder Egenæs sier rapporten gir en klar beskjed til nordkoreanske myndigheter at selv om landet er hermetisk lukket, kan de ikke lenger holde menneskerettsbrudd usynlige.

- Man kan ikke se konkret hvordan folk blir behandlet, men man kan se på størrelsen av leirene og at aktiviteten fortsetter. Det er jo en tragedie at leirene er så svære at det er godt mulig å tolke dem på bilder tatt fra verdensrommet, sier Egenæs til VG og legger til:

- Selv om grensene er stengte går det likevel an å få tak i noe uavhengig informasjon. Jeg håper det er irriterende for nordkoreanske myndigheter.

BYGGEBOOM: Slik liker han å fremstille landet sitt, Nord-Koreas store leder Kim Jong-un, som her inspiserer et badeland som er under konstruksjon i hovedstaden Pyongyang. Det har vært en byggeboom i landet siden han tok over styringen etter sin far i desember for to år siden. Foto: REUTERS/KCNA

Menneskerettighetsorganisasjonens etterforskere har finstudert bildematerialet av fangeleir 15 og 16, og har sammenlignet dette med bilder fra 2011. Dette skal vise at nye boligbrakker er satt opp og at produksjonsanlegg er utvidet. Samtidig er sikkerhetsnivået rundt og inne i leirene fortsatt høyt.

BAKGRUNN: Hevder Nord-Korea skal ha henrettet 80 personer offentlig

Amnesty International har overlevert bildebevisene til FNs granskningskommisjon for menneskerettsbrudd i Nord-Korea. Samtidig oppfordrer de myndighetene på det sterkeste om å løslate samtlige samvittighetsfanger i de politiske fangeleirene og stenge disse leirene umiddelbart.

«Politiske forbrytelser»

I september kom FNs granskningskommisjon, som ledes av den australske tidligere høyesterettsdommeren Michael Kirby, med en rapport om de omfattende menneskerettighetsbruddene i Nord-Korea.

- Jeg har vært en dommer veldig lenge og jeg er ganske herdet når det kommer til vitneutsagn. Men vitneutsagnene jeg har hørt i Seoul og Tokyo har jeg fått tårer i øynene av ved flere anledninger, fortalte han på en pressekonferanse.

KRITISK: Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs. Foto: Jan Petter Lynau

Hundretusener av mennesker, deriblant barn, skal holdes innesperret i fangeleirer for politiske fanger og i andre fengsler i Nord-Korea. Mange av disse har ifølge rapporten ikke begått noen forbrytelse selv, men er kun i familie med personer som er funnet skyldige i «alvorlige politiske forbrytelser».

De ferske bildene, som ble tatt i mai, viser en økning i antall mennesker i leiren, i og med at flere nye boligbrakker er klart synlige. Bildene viser også at det er brakker under oppføring.

Gruvedrift, skogbruk og jordbruk er også klart synlig på bildene, som viser en utvidelse av industriområdene i fangeleir 16.

Tvangsarbeid skal være vanlig i interneringsleirene for politiske fanger. Vitneutsagn fra tidligere fanger og fangevoktere avslører hvordan fanger har blitt tvunget til å slave under farlige forhold.

Sikkerheten er fremdeles streng, og man kan se gjerder og sikkerhetssjekkpunkter klart og tydelig. Bevegelsesfriheten synes å være begrenset og kontrollert gjennom sikrede inngangsporter, vakttårn og interne sjekkpunkter.

Drept med hammer

En tidligere sikkerhetsvakt som jobbet ved fangeleir 16 fra 1980-tallet til midten av 1990-tallet, forteller i et intervju med Amnesty International om metodene som ble brukt til å henrette fanger.

De internerte ble tvunget til å grave sine egne graver og ble deretter drept med hammerslag mot nakken. Han var også vitne til at fangevoktere kvalte innsatte og deretter slo dem til døde med kjepper.

MILITARISERT: To nordkoreanske soldater patruljerer grensen mot Kina langs bredden av Yalu-elven nær byen Sinuiju. Foto: AP

Ifølge den tidligere fangevokteren, som kun navngis som «Lee», skal kvinner ha «forsvunnet» etter at de ble voldtatt.

- Etter en natt hvor kvinnene hadde underholdt fangevokterne, måtte kvinnene dø fordi hemmeligheten ikke måtte komme ut. Dette skjer i de fleste politiske interneringsleirene, sier han ifølge Amnesty-rapporten.

Han forteller også at fangene måtte arbeide opptil 12 timer om dagen, og at de deretter måtte delta på selvkritikk-møter. Først etter disse møtene kunne fangene få hvile - vanligvis mellom midnatt og klokken fire på morgenen.

Kim Young-soon var internert i fangeleir 15 mellom 1980 og 1989. Hun forteller at de innsatte nærmest ble brukt som slaver, at de ble torturert og på andre måter behandlet på grusomme, inhumane måter. Hun beskriver en offentlig henrettelse hun var vitne til etter at to innsatte forsøkte å rømme:

- De ble tatt en til scene etter at de var blitt kraftig slått. Fangene ble bundet til trestokker og skutt tre ganger i hodet, brystet og føttene, forteller hun ifølge rapporten.

De ferske bildene av fangeleir 15 viser at 39 fangebrakker er blitt revet siden Amnesty International undersøkte satellittbilder sist gang i 2011, mens seks nye brakker er bygget. I samme periode har det kommet 35 nye bygg som ikke er boliger. Organisasjonen understreker at dette tyder på fortsatt investering i leirens infrastruktur, men at de ikke kan verifisere antallet fanger eller deres skjebner.

Nord-Korea nekter

I likhet med fangeleir 16 er sikkerhetsnivået fremdeles høyt. Det er også betydelig økonomisk aktivitet her, for eksempel skogdrift og bearbeiding av tømmer.

Egenæs mener verdenssamfunnet må ta spørsmål om menneskerettigheter like alvorlig som Nord-Koreas atomprogram.

- Den nærmeste referansen jeg har til det som foregår i Nord-Korea er konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. Det gjelder både den konkrete behandlingen av fanger, og at hele familier kan bli internert for noe ett familiemedlem er beskyldt for, sier generalsekretæren til VG.

Nord-Korea nekter imidlertid for at konsentrasjonsleirene eksisterer, til tross for at de gjentatte ganger er blitt dokumentert gjennom satellittbilder.

Livet for den vanlige befolkningen utenfor leirene i Nord-Korea er også preget av ekstrem undertrykkelse, mangel på mat og den overhengende trusselen om å bli fengslet uten lov og dom under skrekkelige forhold.

Ytringsfrihet og forsamlingsfrihet har vært ikke-eksisterende i Nord-Korea helt siden statens fødsel. Det finnes ingen uavhengige medier, ingen uavhengige opposisjonspartier eller sivilsamfunn. Kun noen få utvalgte har begrenset internett-tilgang, mens bruken av mobiltelefoner er meget begrenset. Menneskerettighetsorganisasjoner tror enda strammere restriksjoner er blitt innført de siste to årene for å hindre eventuelle utfordrere mot den nye regjeringen under landets leder Kim Jong-un, som kom til makten i desember 2011.

Les også

 1. Kamerat om fengslet krigsveteran (85) i Nord-Korea: - Han er en god mann

  En tidligere kollega av den amerikanske krigsveteranen Merrill E. Newman (85) som er pågrepet av militærpoliti i…
 2. Nyhetsbyrå: Kim Jong-uns mektige onkel sparket

  Kim Jong-uns mektige onkel skal ha fått sparken. Personer nært tilknyttet onkelen skal være henrettet, ifølge…
 3. USA til Nord-Korea: Frigi denne mannen nå!

  Den amerikanske krigsveteranen Merrill E. Newman (85) ble pågrepet av militærpoliti i Nord-Korea.
 4. Nord-Korea: 85-åring fra USA har tilstått forbrytelser

  Regimet i Nord-Korea bekrefter at en 85 år gammel amerikaner er pågrepet i landet.
 5. Nord-Korea anklages for forbrytelser mot menneskeheten

  Regimet i Nord-Korea begår omfattende og grove brudd på menneskerettighetene, mener FN-granskere.
 6. FN-rapport: Mor tvunget til å drukne sin egen baby i Nord-Korea

  FN har startet granskning av mulige brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea. Til nå har det blitt gjort grusomme funn.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Pluss content

  - Her slaver Nord-Koreas politiske fanger

 2. Skrekkrapport fra Nord-Korea: - Ord kan ikke beskrive dette

 3. Pluss content

  Her er Kims knallharde lover

 4. FN: - Nord-Koreas forbrytelser er slående like nazistenes grusomheter

 5. Skal du la være å besøke et land på grunn av lederne?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder