ADVARER OM NY FASE: Deborah Birx under en pressekonferanse i Det hvite hus 22. mai. Legen, som er ekspert på smittsomme sykdommer med HIV/AIDS som spesialfelt, er ansvarlig for corona-håndteringen ved Det hvite hus. Foto: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Deborah Birx advarer om ny corona-fase i USA: – Annerledes enn det vi så i mars og april

Legen som koordinerer corona-innsatsen ved Det hvite hus, advarer søndag om «usedvanlig stor utbredelse» av viruset i USA. Samtidig forsvarer hun seg mot kritikk fra demokratene.

 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 54 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

USA er nå inne i en andre bølge av corona-pandemien, og ifølge lege Deborah Birx, som er ansvarlig for å koordinere corona-innsatsen ved Det hvite hus, er den langt kraftigere enn den første.

– Dette er annerledes enn det vi så i mars og april – det er en usedvanlig stor utbredelse, i både urbane og landlige strøk, sier hun til CNNs «State of the Union» søndag, og legger til at hun mener dette markerer at landet er inne i en ny fase av pandemien.

Birx ber nå alle amerikanere ta enda sterkere forholdsregler for å unngå mer smitte, og ber folk vurdere å bruke munnbind selv i sitt eget hjem, dersom de bor i husholdninger med flere generasjoner.

– Til alle som bor i landlige områder, dere er ikke immune eller beskyttet mot dette viruset, legger hun til.

Slik har smittesituasjonen i USA utviklet seg:

Birx advarer også om at smitten har spredt seg kraftig i flere populære ferieområder i USA, og sier hun er bekymret over folks reisevirksomhet, skriver Reuters.

– Dersom du har valgt å dra på ferie i et hotspot, må du virkelig komme deg hjem, og også anta at du er smittet, sier hun.

Ifølge Washington Post øker smittetallene nå i delstater som Hawaii, Alaska, Montana og Missouri.

Dødstallene stiger

Over 150.000 amerikanere har nå mistet livet med coronaviruset. Ifølge Washington Post er delstatene California og Florida blant de som har meldt om rekordhøye dødstall denne uken, med henholdsvis 219 og 257 døde på én dag.

Les også: 53 sykehus har sprengt kapasitet i USAs nye episenter

– Når dødstallene nå har begynt å stige, kan vi forvente at de fortsetter å stige i flere uker. Vi har ikke råd til å late som om alt er bra og vende tilbake til normalen, sier Ellie Murray, som er epidemiolog ved Universitetet i Boston, til avisen.

På spørsmål fra CNN om hvorvidt det er på tide at amerikanske myndigheter endrer corona-strategi, svarer Deborah Birx at hun mener dette allerede er blitt gjort.

– Jeg mener at de føderale myndighetene nullstilte seg for fem-seks uker siden, da vi så at dette begynte å skje i sør, sier hun og adresserer den kraftige smitteøkningen i det såkalte solbeltet, i stater som Florida og Texas.

SAMARBEID: Deborah Birx i Det ovale kontor sammen med USAs president Donald Trump i april. Foto: Carlos Barria / Reuters

Forsvarer seg etter kritikk

Deborah Birx har stått side om side med president Donald Trump under de fleste av hans pressekonferanser om virus-situasjonen i USA, og har ifølge Washington Post den siste tiden fått kritikk for sin håndtering av viruset.

I en artikkel publisert i New York Times 18. juli, ble det beskrevet at hun i april ga de andre i innsatsstyrken ved Det hvite hus et for optimistisk bilde av smittesituasjonen – midt under en periode som var kritisk for å forhindre videre spredning i USA.

Hun har også fått kritikk for ikke å si i mot president Donald Trump ved flere anledninger, blant annet da han snakket om lys som en mulig behandling mot coronaviruset, skriver Guardian.

Søndag uttalte demokratenes flertallsleder i kongressen Nancy Pelosi at hun ikke har tillit til legens corona-håndtering.

– Jeg mener at presidenten sprer villedende informasjon om viruset, og hun er hans utnevnte. Så jeg har ikke tillit der, nei, sa hun til kanalen ABC.

Ifølge avisen Politico har Pelosi tidligere kritisert Birx kraftig bak lukkede dører, og blant annet kalt henne «den verste».

Søndag svarer Birx på Pelosis kritikk på denne måten:

– Jeg har enorm respekt for flertallslederen. Jeg har enorm respekt for hennes årelange dedikasjon til det amerikanske folk, sier hun til CNN, og legger til at hun aldri har blitt drevet av andre ting enn data og vitenskap, og at hun heller ikke har blitt anklaget for dette tidligere.

Hun kritiserer også New York Times for ikke å ha etterspurt dataene som lå til grunn for hennes analyse av situasjonen på tidspunktet artikkelen refererer til. Ifølge New York Times nektet Birx å la seg intervjue i forbindelse med den aktuelle saken.

Birx, som er ekspert på smittsomme sykdommer, ble i 2014 utnevnt av daværende president Barack Obama til å lede USAs globale arbeid mot HIV/AIDS.

Les også

 1. Trump: – Det kommer til å bli verre før det blir bedre

  Tonen var en annen da Donald Trump holdt sin første corona-oppdatering siden april.
 2. Bill Gates: – Flesteparten av coronatestene er bortkastet

  Microsoft-gründer Bill Gates mener det tar for lang tid å få svar på coronatester.
 3. Har endra kven sjukehusa skal rapportera coronainformasjon til i USA – ekspertar er bekymra

  Amerikanske sjukehus har fått ordre om ikkje lenger å senda coronainformasjon direkte til det amerikanske…

Mer om

 1. CNN
 2. Coronaviruset
 3. Donald Trump
 4. New York Times
 5. Nancy Pelosi

Flere artikler

 1. Donald Trump om corona-uttalelser fra Birx: «Patetisk!»

 2. Amerikanske forskere med ny prognose: Nesten 300.000 corona-dødsfall innen desember

 3. Ny smitterekord i Florida

 4. Amerikanske medier: Det hvite hus med angrep på Fauci

 5. Trump vil ikke si om han kommer til å godta valgresultatet

Fra andre aviser

 1. Hun har stått støtt ved Trumps koronastrategi. Nå vender den utskjelte legen ham ryggen.

  Aftenposten
 2. Birx sier USA er i ny, alvorligere koronafase

  Bergens Tidende
 3. Amerika avmaskert

  Fædrelandsvennen
 4. Donald Trumps yngre bror er død

  Fædrelandsvennen
 5. Dramatisk i USA

  Fædrelandsvennen
 6. Trumps søster omtaler ham som slem og hyklersk i hemmelig lydopptak

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no