LØSLATT PÅ PRØVE: Michael Behenna omfavnes av sin daværende kjæreste Shannon og broren Brett da han løslates på prøve i 2014. Foto: AP

Benåder amerikansk soldat dømt for drap i Irak

Det hvite hus benåder den amerikanske soldaten Michael Behenna (35), som skjøt og drepte en terrormistenkt under et avhør i 2008.

  • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over ett år gammel

Benådingen er signert av president Donald Trump, opplyser pressesjef i Det hvite hus Sarah Sanders.

– Jeg kan ikke få takket presidenten nok for at han viste meg denne nåden. Jeg vil også uttrykke en stor takk til alle som har sendt brev og oppmuntrende ord på mine vegne, sier Michael Behenna i en uttalelse som VG får tilsendt av samboeren hans.

Den tidligere løytnanten ble i en militær domstol i 2009 dømt til 25 år i fengsel for å ha drept en fange under et avhør i Irak i 2008. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Etter en anke ble straffen redusert til 15 år, med muligheter for tidlig prøveløslatelse. Det fikk Behenna i 2014, og prøvetiden skulle etter planen vare til 2024.

Bakgrunn: Amerikansk soldat dømt for drap på iraker

Trumps pressesjef Sarah Sanders sier at Behennas sak har fått massiv støtte i militære kretser, men også blant folkevalgte i hans hjemstat Oklahoma, som mener retten ikke tok hensyn til hans forklaringer om at han handlet i selvforsvar. Sanders forteller at Behenna har oppført seg eksemplarisk i fengselet mens han sonet sin straff, og at han «fullt ut fortjener benådingen».

I IRAK: Michael Behenna i en amerikansk militærbase nær Tikrit i Irak i 2008. Foto: AP

– Be om tilgivelse

Til Washington Post i april, sa Behenna at han ikke hadde forventet å bli benådet, men at han var håpefull. Han forklarte hvorfor han ville prøve:

– Ved å be om benåding ber jeg om tilgivelse fra landet jeg kjempet for. Det er også en måte å få rettferdighet på, etter det som var en urettferdig rettssak.

En person som blir benådet av presidenten vil igjen få rettigheter han eller hun mistet da de ble dømt, skriver Washington Post: De får stemme ved valg, stille til valg, få visse type jobber, og adoptere et barn.

Benådet etter massivt kjendis-press: Cyntoia Brown løslates eter 15 år i fengsel

Advokaten hans, John Richter, var på forhånd optimistisk til at Behenna skulle bli benådet.

– Vi vet at vi har en president som har stor sympati for de vanskelige situasjonene som soldater og medlemmer av marinen møtte under krigene i Irak og Afghanistan, sier han til Washington Post.

Gjennomførte «privat» avhør

Mannen som ble skutt og drept av Michael Behenna, het Ali Mansur.

Bakgrunnen for drapet var et angrep i Irak 21. april 2008, der Behenna tjenestegjorde. Han satt i den midterste av en kolonne på tre militære kjøretøy nord for Bagdad, da kjøretøyet bak ham plutselig eksploderte. Den unge soldaten, som da var 24 år gammel, mistet to venner.

Etter angrepet skal identiteten til en man mistenkte hadde tilknytning til al-Qaida, og som muligens hadde hjulpet til med å gjennomføre angrepet som tok livet av soldatene, offentliggjort i en etterretningsrapport, skriver Washington Post. Mannen, Ali Mansur, ble pågrepet i sitt eget hjem, hvor det også ble funnet flere ulovlige våpen. Han ble avhørt, men senere frigitt fordi militæret ikke kunne finne noe bevis som koblet ham til angrepet.

Behenna var soldaten som fikk i oppgave å frakte Mansur til stedet hvor han skulle frigis, skriver den amerikanske rettsbloggen Scotus i beskrivelsen av hendelseforløpet og de ulike forklaringene som kom frem i retten.

Kommentar: Krigen som ikke tar slutt

Ifølge nyhetsbyrået AP innrømmet Behenna i retten at han ikke tok fangen med seg dit han var blitt beordret til. Istedenfor tok han ham med seg til en jernbanetunnel, hvor han kledde av ham og gjennomførte et avhør for å presse ham for mer informasjon. Dette endte med at Mansur ble skutt og drept av to skudd, ett i brystet og ett i hodet. Den døde mannen skal ikke ha blitt funnet av lokalt politi før neste dag.

Behenna forklarte i retten at han fryktet at krigsfangen ville forsøke å ta fra ham våpenet, og at han derfor skjøt. Retten mente derimot at drapet var planlagt, og at det ble utført som hevn for hans to døde kamerater, skriver Washington Post.

Mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Bagdad
  3. Irak
  4. Det hvite hus

Flere artikler

  1. Trump skal ha trosset forsvarsministeren: Benådet to soldater

  2. Irak: Forsvaret ble varslet før det iranske angrepet på basen

  3. Trump presses om Iran-angrep: – Uten nødvendige bevis

  4. Anklagene hagler på Malta etter hastemøte om journalistdrap

  5. Trump etter angrepene i Irak: – Alt er bra!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder