Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen ble drept i Marokko i desember i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Mor ber om dødsstraff: – Verden vil være et bedre sted uten dem

Et brev som moren til danske Louisa Vesterager Jespersen har skrevet til de tiltalte i rettssaken i Marokko, ble lest opp i retten torsdag.

Torsdag kan dommen falle for de tre som er tiltalt for å ha drept Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) i Marokko i desember i fjor.

Aktor har lagt ned påstand om dødsstraff for de tre.

I forkant av den rettslige høringen, ble det varslet at den danske familiens bistandsadvokat, Khalid El Fataoui, ville be domstolen om å få lese skrevet av Helle Jespersen, Louisas mor.

– Monstre

VG er til stede i rettssalen med en marokkansk journalist. Den rettslige høringen startet med at brevet ble lest høyt i rettssalen. I brevet ber moren om dødsstraff.

– Jeg vet ikke hvor lenge min datter led før hun døde, men jeg vet at hun ropte på meg mens hun led, og at jeg ikke kunne være der for henne, leste bistandsadvokaten opp fra brevet i retten.

I brevet skriver moren at hennes liv er ødelagt. Hun skriver at hun fortsatt hører datterens stemme i hodet.

– Jeg mener at monstrene som gjorde dette, skal få dødsstraff. Verden vil være et bedre sted uten dem.

les også

Derfor krever aktor dødsstraff etter Marokko-drapene

les også

Marokko-rettssaken: Utpekt hovedmann usikker på IS-støtte

Ba om psykisk undersøkelse

Til sammen 24 personer er tiltalt i forbindelse med det IS-inspirerte angrepet. Fire menn er tiltalt for å ha utført drapene eller å ha medvirket til dem. En sveitsisk-spansk mann er tiltalt for å ha trent dem opp, og i tillegg er 19 menn tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorgruppe.

– Fordi drapene var forsettlige burde straffen økes fra livstid til dødsstraff for Abdessamad Eljoud, Younes Ouzyad and Rachid Afati, sa aktor under sin prosedyre.

FORSVARER: Hafida Maksouai forsvarer flere av de tiltalte i rettssaken. Foto: Mattis Sandblad

De fire hovedtiltaltes forsvarer, Hafida Maksouai, ba domstolen om at de tiltaltes psykiske helse skulle undersøkes før de fikk en dom.

Hun forsvarte ikke handlingen deres, men sa at de tiltalte også var ofre, for fattigdom og hatefulle tanker fra Midtøsten. Hun påpekte at de ikke hadde nok utdanning og var enkle å hjernevaske.

– Louisa blir aldri glemt

Danske Louisa ble bisatt i januar i år. Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrykte sin medfølelse med foreldrene.

les også

Snakket med ektemannen gjennom glassvegg: – Han fortalte om psykisk terror

– På Danmarks og regjeringens vegne vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse og love at Louisa aldri blir glemt, sa han videre og understreket at selv om sorgen ikke er til å bære, må vi ikke bukke under, sa han i Fonnesbæk kirke i Ikast.

Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland studerte sammen og var på ferie i Marokko da de ble drept 17. desember i et turområde i Atlasfjellene. Louisa ble 24 år gammel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder