TRAGISK ULYKKE: En norsk familie på fire var i ulykken med et tog i Danmark. To av dem, en mann (34) og hans sønn (7), omkom. Foto: Per Øxenholt / Ritzau Scanpix

To nordmenn omkom i Danmark

En norsk familie var lørdag i trafikkulykke med et tog i Danmark. Far (34) og sønn (7) omkom.

Ulykken var mellom en personbil og et tog på Århus Letbane, som kan sammenlignes med bybanen i Bergen. Politiet fikk melding om ulykken rett over klokken 11 lørdag formiddag.

I personbilen var en norsk familie på fire, der faren og en sønn omkom, opplyser politiet.

– De to andre er innlagt på sykehus men er utenfor livsfare, og har det bra rent fysisk, sier politiinspektør Brian Voss Olsen i Østjylland politi til VG.

Det er en 32 år gammel kvinne og en 6 år gammel jente, skriver dansk politi i en oppdatert pressemelding lørdag kveld.

– Vi har ingen ny informasjon utover dette. Det gjøres fortsatt undersøkelser på stedet, og vi må høre fra Havarikommisjonen før vi vet noe mer om årsaken til ulykken. Politiet kommer ikke til å gi noe mer informasjon før tidligst mandag, sier vaktsjef Peter Hunniche i Østjylland politi til VG.

Familien hører til i Buskerud. Norsk politi bekrefter til VG at nærmeste familie er varslet.

Voss Olsen kan ikke si noe om årsaken til ulykken på nåværende tidspunkt, men forteller at det pågår undersøkelser på stedet.

Det ble satt i gang en massiv redningsaksjon da ulykken skjedde, skriver Østjylland politidistrikt i pressemeldingen.

ULYKKE: Fire nordmenn var involvert i en trafikkulykke med et tog på danske letbanen lørdag morgen. To av de involverte omkom. Foto: Per Øxenholt / Ritzau Scanpix

– Vi går ikke ut med ytterligere informasjon om familien før vi er helt trygge på at alle pårørende er varslet, sier politiinspektør Voss Olsen til Ekstra Bladet.

Voss Olsen forteller videre til avisen at det i tillegg til havarikommisjonen og bilinspektører, er kriminalteknikere på ulykkesstedet.

– Det er et intensivt samarbeid som skal gjøre rede for hva som egentlig har skjedd her og hvorfor det har gått så galt, sier han.

Årsaken til ulykken er ikke kjent. Bilder fra ulykkesstedet viser at bilen ligger på siden på toglinjen, flere meter fra veien.

Ingen passasjerer på toget kom til skade, ifølge politiet.

Ingen alvorlige ulykker på letbanen før nå

– Denne konkrete overgangen skal oppgraderes med bom, og arbeidet vil være ferdig senest 1. oktober, sier direktør i Letbanen, Michael Borre, til VG.

Han forteller at alle overgangene på den aktuelle strekningen, Århus-Grenaa, skal få bom.

Først da vil toget kunne kjøre i 100 kilometer i timen. Når varslingen kun består av skilt, lys og lyd, slik den gjorde i dette tilfellet, må toget senke hastigheten til 75 kilometer i timen, forklarer Borre videre.

Lyset på varslingsanlegget ved overgangen skal blinke rødt for å varsle bilister om å stanse. I tillegg er det skiltet med varseltrekant og et rødt og hvitt kryss. Det er også lydsignal.

Å finne ut om lys og lydsignalene faktisk har funket, er en del av undersøkelsene som gjøres.

Trustrup, der overgangen var, ligger omkring 13 kilometer sydvest for Grenaa. Det er endestasjon for denne letbanestrekningen som går fra Århus.

Aarhus Letbane åpnet i desember 2017 og skal ha vært involvert i omkring 40 ulykker, skriver Lokalavisen Aarhus. Ingen har hatt alvorlig personskade før denne. Strekningen denne ulykken skjedde på åpnet i april, og dette var den første ulykken der, skriver avisen.

Ifølge Danmarks Radio har det i de fleste av ulykkene vært motpartens skyld. Flere ganger har toget kollidert med andre kjøretøy.

Skal finne ut om lysene funket

– Overgangen er sikker. Det er ikke uvanlig at det ikke er bomanlegg. Vi skal nå finne ut av om lysanlegget har fungert, sier direktør Michael Borre i Aarhus Letbane.

– Vi er alle sammen veldig berørte. Det er en tragisk ulykke, og vi skal nå i gang med arbeide med å rydde opp etter ulykken. Vår fremste oppgave er å understøtte havarikommisjonen, sier Borre til Ekstra Bladet.

Borre sier også at føreren er i sjokk og får krisehjelp.

Har vært sikkerhetskampanje

Det er sporvognstypen Tango som kjører på denne strekningen. Toget har en hastighet på opptil 100 kilometer i timen og er 39 meter langt. Det skriver letbanen selv på sine nettsider.

Siden Letbanen er relativt ny på Østjylland, har det vært en sikkerhetskampanje knyttet til innføringen for å lære folk å ta hensyn til det nye kjøretøyet. Hovedbudskapet er at letbanen er tung og har lang bremselengde, ikke lager mye lyd og kan være vanskelig å høre samt at den går på skinner og dermed ikke kan unnvike.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder