BLANT FAVORITTENE: Joe Biden på debattscenen i Ohio natt til onsdag. Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Biden presset om sønnens Ukraina-rolle: – La oss heller fokusere på Trump

Tidligere visepresident Joe Biden svarte ikke direkte på spørsmål om sønnens Ukraina-virksomhet i demokratenes presidentkandidatdebatt natt til onsdag.

– Vi må fokusere på Trump, han vil ikke at jeg skal bli motkandidaten hans, fordi han vet at jeg vil vinne, svarte Biden på spørsmål fra CNN-programleder Anderson Cooper.

Den pågående riksrettsgranskingen mot president Donald Trump, i tillegg til den pågående situasjonen i Nord-Syria, preget store deler av debatten mellom de demokratiske presidentkandidatene natt til onsdag.

Debatten, som foregår i Ohio og ble arrangert av CNN og New York Times, var tidenes største kandidatdebatt.

Les også: Klart for avgjørende debatt: Warren er på vei opp

Presset om retningslinjer for sønnen

Spørsmålet om riksrett har blitt personlig for tidligere visepresident Joe Biden (76). Helt sentralt i saken står en telefonsamtale der Trump oppfordrer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å undersøke både Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

Bakgrunn: Derfor kan Trumps samtale med Ukraina ende med riksrett

FAVORITTENE: Bernie Sanders (78), Joe Biden (76) og Elizabeth Warren (70). Foto: SAUL LOEB / AFP

Sistnevnte hadde en rolle i det ukrainske gasselskapet Burisma, som etterforskes for korrupsjon, og har denne uken annonsert at han ikke vil ha noen forbindelser til utenlandske selskaper dersom faren velges som president.

CNNs programleder Anderson Cooper, som understreket at det ikke er funnet noe som tyder på at hverken far eller sønn Biden har gjort noe galt i Ukraina, utfordret Biden på dette. Han lurte på hvorfor noe som ikke er greit dersom han velges som president, tilsynelatende «var helt ok» da han var visepresident.

– Sønnen min gjorde ikke noe galt, og jeg gjorde ikke noe galt. Sønnen min snakket om dette i dag. Det som er viktig, er at vi fokuserer på hvorfor det er viktig å få denne mannen fjernet fra sitt kontor, svarte Joe Biden.

THE BIDENS: Daværende visepresident Joe Biden på basketkamp med sønnen Hunter Biden i Washington D.C. i januar 2010. Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Hunter Biden sa i en uttalelse tirsdag at han ikke beklager at han tok et styreverv i Ukraina, men at han beklager at han ikke forutså at president Trump ville bruke det mot hans far, skriver NTB.

– Gjorde du feil da du tillot sønnen din å ta den jobben i Ukraina?, fortsetter programleder Cooper.

– Uttalelsen hans snakker for seg selv. Jeg var ikke innblandet. Jeg er stolt av det han sier i dag og det han har besluttet seg for. La oss heller fokusere på Trumps korrupsjon.

Les også: Syv Trump-tilhengere: Derfor tar Demokratene feil om riksrett

– Setter landet vår i fare

Etter pausen diskuterte kandidatene den pågående krisen i Nord-Syria, og kritiserte Trumps beslutning om å trekke tilbake amerikanske styrker fra området.

– Trump setter landet vårt i fare ved å være en gal, uberegnelig president som ikke kan noe som helst om utenrikspolitikk, sa Joe Biden, og forsvarte samtidig USAs beslutning om å involvere seg i Syria-krigen i utgangspunktet.

– Drapene som skjer i Syria er ikke en konsekvens av amerikansk tilstedeværelse, det er en konsekvens av en tilbaketrekking og et svik fra denne presidenten, av amerikanske allierte og amerikanske verdier, sa Pete Buttigieg, som er borgermester i South Bend i Indiana – og som selv tjente i Afghanistan.

I en uttalelse etter debatten, gjengitt av CNN, erklærer kampanjeapparatet til president Donald Trump han for kveldens vinner, og skriver:

– Demokratene gjorde det klart at de alltid har villet stille Trump for riksrett, at de alltid har villet eliminere helseforsikring gitt av arbeidsgiveren og at de alltid har villet øke skattene deres.

Til angrep på Warren

I tillegg til Joe Biden er det Bernie Sanders (78) og Elizabeth Warren (70) som ligger best an til å bli Trumps utfordrer i 2020.

Warren, Biden og Sanders har nesten 70 prosent av stemmene på Real Clear Politics gjennomsnittsutregninger og Warren er på vei oppover, noe debatten natt til onsdag også reflekterte: Ifølge ABC hadde Massachusetts-senator Warren over dobbelt så mye taletid som den nærmeste rivalen under debattens første time.

Warren ble hardt utfordret på helsehjelp, spesielt av de mindre kjente kandidatene. Minnesota-senator Amy Klobuchar anklaget henne blant annet for å prøve å skjule at planen om helsehjelp for alle vil gi høyere skatter, og sa samtidig at hele planen er urealistisk.

Warren ble også presset av California-senator Kamala Harris, som ville ha henne med på å få kastet Trump ut av Twitter. Det ville ikke Warren være med på.

– Jeg vil ikke bare få ham fjernet fra Twitter, jeg vil få ham fjernet fra Det hvite hus, svarte hun.

VG traff presidentkandidaten i Ohio før demokratenes andre debatt i juli:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder