SKUTT NED: Passasjerflyet fra Ukrainian International Airlines ble skutt ned like etter avgang fra Teheran den 8. januar. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Usikkerhet rundt de svarte boksene etter nedskytingen i Iran

Søndag meldte det iranske nyhetsbyrået IRNA at det ikke er besluttet at ferdskriveren og taleregistratoren, eller de såkalte svarte boksene, skal sendes til Ukraina, slik det tidligere er meldt.

 • Signe Rosenlund-Hauglid

– Vi forsøker å avlese de svarte boksene her i Iran. Ellers er vårt alternativ Ukraina og Frankrike, men ingen beslutning er foreløpig tatt om å sende dem til et annet land, uttalte Hassan Rezaeifar, som tilhører Irans sivile luftfartsmyndigheter og er ansvarlig for havarietterforskningen.

Ifølge nyhetsbyrået AP uttalte Rezaeifar angivelig også til IRNA at «de svarte boksene fra det ukrainske Boeing-flyet er i iranske hender», og at de ikke har «planer om å sende dem ut». Det skriver ABC News.

Rezaeifar ble også sitert av det iranske nyhetsbyrået Tasnim lørdag, derimot med en angivelig uttalelse om at de svarte boksene vil bli sendt til Ukraina, hvor franske, amerikanske og canadiske eksperter vil bidra med å analysere dataene fra dem.

Det er fra tidligere kjent at boksene er skadet, men at de fortsatt kan inneholde viktig informasjon.

De ulike uttalelsene gjør det foreløpig uklart hvorvidt iranske myndigheter vil sende boksene ut av landet eller ei.

les også

AFP: Iran nekter for at de forsøkte å skjule noe etter styrten

Har erkjent nedskyting

Alle de 176 menneskene om bord mistet livet da det ukrainske Boeing 737-800-flyet gikk i bakken kort tid etter avgang fra Irans hovedstad Teheran 8. januar. De fleste av ofrene var iranere.

Iranske myndigheter oppga først at flystyrten skyldtes en teknisk feil, men etter tre dager kom bekreftelsen på beskyldningene fra blant annet Canada og USA, som mente å ha opplysninger om at flyet ble skutt ned.

Fra iranske myndigheter het det at flyet ble oppfattet som et fiendtlig mål – og at det ble skutt ned ved en feil. Videre het det at militærets beredskap var på høyeste nivå på grunn av den spente situasjonen med USA.

Les mer: Konflikten mellom USA og Iran

President Hassan Rouhani har siden lovet at alle omstendigheter rundt nedskytingen skal gjennomgås og etterforskes.

Vil ha boksene til Frankrike eller Ukraina

Canadas statlige etat for transportsikkerhet (TSB), gjentok søndag kravet om at boksene skal sendes til enten Frankrike eller Ukraina, ifølge Reuters.

I en uttalelse sa TSB at to av deres etterforskere har forlatt Iran etter et seks dagers langt opphold hvor de har arbeidet med å undersøke flyvraket.

I uttalelsen sier canadiske myndigheter at de «forstår» at de svarte boksene fortsatt befinner seg i Iran, og la til: «det er fortsatt ingen sikre planer for når og hvor dataene fra de svarte boksene vil lastes ned og analyseres».

Canadas utenriksminister Francois-Philippe Champagne skal søndag ha skrevet til sin iranske motpart, Mohammad Javad Zarif, og understreket at boksene snarlig bør sendes til Ukraina eller Frankrike.

Canadas statsminister Justin Trudeau uttalte fredag at han ønsket at Iran skal sende boksene til Frankrike, og understreket samtidig at landet er et av få som har mulighet til å lese data fra skadede ferdskrivere og taleregistratorer.

63 av de omkomne i flykrasjen var Canadiere. Det var også elleve ukrainere, ti svensker, sju afghanere og tre briter om bord.

SNAKKET TIL DE ETTERLATTE: Canadas statsminister Justin Trudeau talte til de etterlatte under en minnestund for de omkomne etter flykrasjen i Iran. Foto: Todd Korol / The Canadian Press

Mer om

 1. Iran
 2. Ukraina
 3. TSB
 4. Frankrike

Flere artikler

 1. Pilotens kone sier hun advarte ektemannen: – Ikke fly

 2. Iran om flyulykken: Etterforskningen kan ta flere år

 3. Sjefen for Irans luftfartsorganisasjon: Flyet ble ikke truffet av et missil

 4. Tar på seg ansvaret: - Skulle ønske jeg var død

 5. Iran: Feiljustert radar årsaken til flystyrt

Fra andre aviser

 1. Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler

  Bergens Tidende
 2. Iran innrømmer å ha skutt ned ukrainsk passasjerfly

  Bergens Tidende
 3. Ukraina: Iran samarbeider fullt ut i gransking av flystyrt

  Bergens Tidende
 4. 176 omkom da passasjerflyet styrtet. Dette er Irans forklaring på hvorfor det ble skutt ned.

  Bergens Tidende
 5. Iran prøvde å skjule alt. – De hadde ikke noe valg da de snudde.

  Aftenposten
 6. Iran lover å stille de skyldige til ansvar

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder