BENJAMIN NETANYAHU: Israels statsminister er er tiltalt for tre grove lovbrudd, som alle kan resultere i fengselsstraff. Foto: Oded Balilty / POOL / AP POOL

Rettssaken mot Netanyahu: Risikerer ti års fengsel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter søndag i retten i Jerusalem, tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd. Han nekter straffskyld.

 • NTB
 • Ole Løkkevik
 • Nicolai Landmark

70 år gamle Benjamin Netanyahu er den første tiltalte statsministeren i Israels historie. Han er tiltalt for tre grove lovbrudd, som alle kan resultere i fengselsstraff.

Dersom statsministeren skulle bli funnet skyldig i tiltalen, er strafferammen opptil ti års fengsel for bestikkelse og opptil tre års fengsel for tillitsbrudd.

Netanyahu nekter for å ha gjort noe galt og mener han er utsatt for en heksejakt. Han kaller korrupsjonsanklagene «et kuppforsøk» for å velte han.

Rettssaken i Jerusalem er ventet å starte klokken 14 norsk tid søndag.

les også

Netanyahu tatt i ed – lover annektering av Vestbredden

Milliongaver

Israelsk politi og påtalemyndighet mener å kunne føre bevis for at Netanyahu og hans familie har mottatt gaver til en verdi av over to millioner kroner fra den australske milliardæren James Packer og Hollywood-produsenten Arnon Milchan.

Dette skal ha skjedd i bytte mot økonomiske og politiske tjenester.

LES OGSÅ: Netanyahu tiltalt for korrupsjon

KONE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara Netanyahu. Foto: ATEF SAFADI / POOL

Netanyahu er også tiltalt for å ha inngått en avtale med eieren av den israelsk storavisen Yedioth Ahronoths for å få positiv omtale, mot å legge politiske hindringer i veien for den konkurrerende avisen Israel Hayom.

Påtalemyndigheten har tatt ut tiltale om svindel og tillitsbrudd mot Netanyahu, mens aviseieren er tiltalt for bestikkelser.

Påtalemyndigheten mener også at det foreligger beviser for at Netanyahu da han var kommunikasjonsminister forhandlet med hovedeieren av den israelske telegiganten Bezeq, for å få positiv omtale i hans nettavis Walla News. Som takk skal han ha lovet Bezeq gunstige betingelser.

Demonstrasjoner i Jerusalem

Over 500 demonstranter fra hver sin kant har møtt opp både utenfor tingretten og Netanyahus hjem i Jerusalem før rettssaken starter i ettermiddag.

Utenfor tingretten har flere pro-Netanyahu tilhengere møtt opp for å protestere mot riksadvokaten Avichai Mandelblit. Noen av bannerne har slagord som “Si opp, Mandelblit” melder Times of Israel.

Noen kilometer unna, utenfor statsministerens hjem, har mange anti-Netanyahu demonstranter møtt. Disse har, blant annet, et stort banner hvor det står skrevet “Krimministeren” i stor skrift.

Politiet har stengt flere gater ved begge lokasjonene for å kontrollere demonstrasjonene.

Nekter skyld

Netanyahu nekter all skyld, og forsvarerne hans har kjempet en innbitt kamp, først for å hindre tiltale, deretter for å hindre at saken kom for retten.

Hele tre ganger måtte israelsk politi, etter lang og grundig etterforskning, be påtalemyndigheten om å ta ut tiltale, før riksadvokat Avichai Mandelblit, som selv er utnevnt av Netanyahu, ga etter.

Netanyahu håpet lenge at nyvalget i april i fjor skulle ende med brakseier og at hele saken dermed kunne settes på vent, men slik gikk det ikke.

Hans eget høyreparti Likud og deres støttepartier fikk ikke nok stemmer til å kunne danne regjering, noe heller ikke opposisjonen gjorde.

Se dokumentaren om Israels statsminister her:

Skjør samlingsregjering

Dette gjentok seg i september, og nok et nyvalg ble utlyst i mars i år. Før det siste valget ba Netanyahu de folkevalgte om midlertidig immunitet, men tilbakemeldingene var såpass klare at han trakk søknaden noen uker senere.

Valget i mars endte også med dødt løp, men etter langvarige forhandlinger greide Netanyahu å få opposisjonslederen Benny Gantz og en rekke andre partier med på en avtale om regjeringssamarbeid.

I henhold til avtalen får Netanyahu beholde statsministerstolen i 18 måneder fremover før han må overlate den til Gantz. Om samlingsregjeringen lever så lenge, tør ingen spå.

les også

Danner «kriseregjering» i Israel – bytter på å være statsminister

Ubetalte advokatregninger

Rettssaken mot Netanyahu kommer uansett til å trekke i langdrag, noe den israelske statsministerens kobbel av advokater vil sørge for.

Ifølge en gransking avisen Haaretz gjennomførte tidligere i år hadde den israelske statsministeren og kona Sara da opparbeidet seg nærmere 4,4 millioner kroner i ubetalte advokatregninger.

Netanyahu søkte landets riksrevisor om å få ta imot 20 millioner kroner i gaver fra rike velgjørere for å dekke advokatutgifter, men fikk avslag. Han fikk imidlertid tillatelse til å låne nærmere seks millioner kroner fra den amerikanske milliardæren Spencer Partrich.

TALE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu holder en tale 14. mars 2020. Foto: REUTERS

Langvarig rettssak

Om og når det noensinne blir aktuelt med soning, er uvisst, noe rettssaken mot Netanyahus forgjenger i statsministerstolen viste.

Ehud Olmert ble tiltalt for korrupsjon og måtte møte i retten høsten 2009. Først i mai 2014 falt dommen, som lød på seks års fengsel.

Dommen ble anket og straffen ble senere nedsatt, og først i februar 2016 begynte han soningen i Maasiyahu-fengselet i Ramla.

Der sonet han for øvrig sammen med Israels tidligere president Moshe Katzav, som ble dømt til syv års fengsel for voldtekt i 2011.

Om Netanyahu noensinne ender opp i Maasiyahu-fengselet, er det få i Israel som tør å sette pengene sine på. Landets lengstsittende statsminister har vist en enestående evne til å komme seg ut av kniper og kan ha flere kort i ermet.

Les også

 1. Palestina: Vil ikke lenger være bundet av avtaler med USA og Israel

  Israels statsminister har lovet annektering av Vestbredden. Som svar sier Palestinas president Mahmoud Abbas at de ikke…

Mer om

 1. Benjamin Netanyahu
 2. Israel

Flere artikler

 1. Netanyahu: – Saken er til for å velte meg

 2. Netanyahu får danne regjering

 3. Rettssaken mot Netanyahu er i gang

 4. Danner «kriseregjering» i Israel - bytter på å være statsminister

 5. Tusenvis demonstrerer utenfor hjemmet til Netanyahu

Fra andre aviser

 1. Titusener demonstrerte mot Netanyahu i Israel

  Bergens Tidende
 2. Sigarer, sjampis og smiskende medier: Søndag står statsministeren tiltalt for korrupsjon og bedrageri

  Aftenposten
 3. Rettssaken mot Netanyahu helt i det blå

  Aftenposten
 4. Netanyahu langer ut mot Israels rettssystem

  Aftenposten
 5. Søndag må statsminister Netanyahu møte i retten - tiltalt for korrupsjon

  Aftenposten
 6. Meget snart er Israel klar til å gjøre palestinsk land til sitt eget, er helgens gladmelding til landets støttespillere.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no