USIKKERT: Bildet er tatt av VGs fotograf Harald Henden i Moria-leiren i desember 2019. Foto: Harald Henden/VG

Ingen forslag for evakuering av Moria-barna vedtatt

Stortinget stemte over saken torsdag ettermiddag. Striden står om hva som skal skje med barna i den beryktede Moria-flyktningleiren på Lesvos.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Thea Natalie Svendsen

Artikkelen er over 115 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Solberg-regjeringen har slitt med å bli enige om de skal hente mindreårige fra Moria.

Tirsdag kom det fram at Høyre har snudd og blitt enige med regjeringspartnerne KrF og Venstre om å ta imot asylsøkere fra Hellas, forutsatt at 8–10 andre land gjør det samme.

– Vi må forståelig nok komme tilbake til tidspunkt og antall barn, sa justisminister Monica Mæland (H) til NTB da.

Fra klokken 14.00 torsdag ble det votert på Stortinget. Der ble innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen vedtatt og ytterligere 13 forslag forkastet, noe som medfører at ingen av forslagene om å evakuere barn og sårbare flyktninger fra Hellas til Norge vedtas.

Dermed står regjeringsbeslutningen fra tirsdag som ikke sier noe konkret om når noen eller eventuelt hvor mange som kan tas imot.

– Vil med stor sannsynlighet bidra

Statssekretær Hilde Barstad (H) i justis- og beredskapsdepartementet, sier til VG torsdag at regjeringen hele tiden ønsket en bred europeisk løsning, og at de nå konkretiserer hva de mener med akkurat det.

– Forutsatt at minst 8–10 andre land i Europa realiserer sine uttak, så vil regjeringen med stor sannsynlighet bidra og hente sårbare barn og familier for opphold fra leirene i Hellas.

Hun forteller at det aktuelle initiativet går ut på å relokalisere til sammen omtrent 1.600 asylsøkere fra Hellas.

– Norge vil i så fall ta en forholdsmessig andel av dette. Vi må forståelig nok komme tilbake til tidspunkt og antall barn, men i tråd med Granavolden-plattformen så vil vi gjøre dette innenfor rammen for antallet kvoteflyktninger.

TIL EUROPA: Noen av barna i Moria-leiren avbildet 4. mai. Foto: GORAN TOMASEVIC / REUTERS

– Vi kommer til å henge på denne saken dag og natt og følge opp dette med regjeringen og ber dem avklare faktaene rundt dette: Om de teller EU- eller EØS-land, og om de melder inn at de er villige til å være med selv om de ikke sier nøyaktig antall, og om de forbereder seg på å effektuere det raskt, sier stortingsrepresentant for SV og leder i kommunal- og forvaltningskomiteen Karin Andersen til VG.

Andersen sto sammen med partifellene Torgeir Knag Fylkesnes og Audun Lysbakken bak representantforslaget om å evakuere barn og sårbare flyktninger fra Hellas. Også forslag til saken fra Rødt, Sp og Ap ble forkastet torsdag.

Etter voteringen kaller hun det «trist og uansvarlig at regjeringen går inn for et forslag som ikke gir noen sikkerhet for at et eneste barn fra leirene i Hellas blir evakuert til Norge».

– Flyktninger i Hellas lever i en akutt krisesituasjon. Norge kan ikke sitte og vente på andre før vi tar ansvar, sier Andersen

les også

Høyre vil ta imot Hellas-barna: – Trenger ikke vente

Elleve land har meldt seg

KrF og Venstre jobbet lenge med å bli enige med Høyre om å hente barn fra Hellas, uten å lykkes. I forrige uke åpnet også partiet for å bryte med regjeringen om Moria-barna.

Nå sier parlamentarisk leder i KrF, Hans Fredrik Grøvan, til VG at partiet er glad for å ha fått gjennomslag i regjering for å hente ut sårbare barn og barnefamilier fra flyktningleirene.

– Det har vært viktig for oss å gjøre dette i samarbeid med andre europeiske land, og at vi henter den andelen som er rettferdig i forhold til hva de andre landene i Europa gjør.

Grøvan sier at informasjon de har fått torsdag fra Europakommisjonen, forteller dem at det er elleve land som har meldt inn at de vil hente ut barn og barnefamilier. Tre land skal allerede ha startet arbeidet.

– Flere land har meldt at de vil starte den viktige jobben allerede i juni. Det betyr at KrF har fått til en realistisk og gjennomførbar løsning. Henting av sårbare barn og barnefamilier til Norge kan forhåpentligvis starte i nær fremtid.

– Avgjørende at andre land bidrar

Flyktninghjelpen og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener at Norge bør ta imot 750 asylsøkere fra leirene i Hellas. Det er samme antall som ble tatt imot fra Hellas i 2016.

Justisministeren viser til at det den gang nesten bare var Norge som levde opp til sine løfter om å relokalisere, altså avlaste Hellas for flyktninger.

– Derfor er det avgjørende at andre europeiske land faktisk bidrar til å relokalisere sammen med oss, sier Monica Mæland tirsdag.

For snart tre uker siden ba regjeringen om en to ukers frist for å komme til Stortinget med en løsning for barna i Moria.

les også

Bondevik vil ha Moria-barna til Norge: – Vi kan ikke se på denne lidelsen uten å gjøre noe

Opposisjonspartiene positive

Innledningsvis mente Høyre, til tross for tungt press fra KrF og Venstre, at dugnaden som nå er på gang i Europa for å ta imot mindreårige, enslige asylsøkere fra Moira-leiren, ikke var noen god løsning.

Opposisjonspartiene har vært positive til å hente asylsøkere fra leirene på Lesvos og andre greske øyer.

Ifølge NTB har 105 kommuner og en lang rekke organisasjoner har stilt seg bak kravet om å hente barn fra Moria. Fra KrF kom det signaler om at partiet kunne komme til å bryte med Høyre og regjeringen i Moria-saken.

Tidligere statsminister og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik slo forrige uke fast at Norge har et moralsk ansvar for å hente flyktninger fra de greske flyktningleirene.

I 2017 var VG i Moria-leiren. Se hvordan det så ut da:

Samtidig som den politiske diskusjonen pågår for fullt i Norge og EU, nærmer coronaviruset seg Moria-leirens 20.000 beboere.

For to uker siden fikk Lesvos påvist sine første tilfeller av coronavirus blant migranter, da 70 asylsøkere ankom i båt fra Tyrkia. Blant dem testet to personer positivt for covid-19, ifølge The Guardian.

Humanitære organisasjoner har advart mot hvilket skrekkscenario som kan oppstå hvis viruset trenger inn i den overfylte Moria-leiren, der hygieneforholdene er prekære og det ikke er plass til å holde avstand.

Saken oppdateres.

Les også

 1. Høyre har liten tro på løsning i Moria-saken

  Det er lite sannsynlig at det vil bli flertall på Stortinget for å hente barn fra Moria-leiren i Hellas, mener Høyres…
 2. Strid om Moria-barna: – Tøffere enn noen gang i leiren

  Mens regjeringen diskuterer om Norge skal ta imot sårbare barn fra Moria, rykker coronaviruset stadig nærmere den…
 3. Regjeringen lovet løsning for Moria-barna tirsdag – vil ikke komme

  Regjeringen fikk utsatt fristen for å komme med en løsning i Moria-saken til tirsdag.
 4. Frp om Aps nye flyktningvedtak: – En bløff

  Et tiltak for å roe frontene internt. Det er alt Aps nye flyktningvedtak er, mener Frp.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Flyktninger
 3. EU
 4. Barn
 5. Justis- og beredskapsdepartementet

Flere artikler

 1. KrF og Venstre vil prøve å overkjøre Høyre i Stortinget

 2. Ropstad til VG: Snart klare til å hente barn fra Moria-leiren

 3. Norge henter 50 asylsøkere fra Hellas

 4. Høyre vil ta imot Hellas-barna: – Trenger ikke vente

 5. Røde Kors ber Norge hente barn i greske flyktningleirer

Fra andre aviser

 1. Moria-barna: KrF og Venstre vil prøve å overkjøre Høyre i Stortinget

  Aftenposten
 2. Regjeringen henter barnefamilier fra Hellas etter storbrann

  Aftenposten
 3. Ropstad: Norge forhåpentligvis snart klar til å hente ut barn fra Moria-leiren

  Fædrelandsvennen
 4. Regjeringspartiene er enige om en løsning for å hente ut asylsøkere fra Hellas

  Aftenposten
 5. Uten en plan for å hente ut barna, er regjeringens Moria-forlik lite verdt

  Bergens Tidende
 6. Dagbladet: KrF åpner for å bryte med regje­ringen om Moria-barna

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no