VALG: Donald Trump vil utnytte opptøyene i USA til sin fordel. USA-ekspert Ketil Raknes er ikke sikker på at han vil lykkes. Foto: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Eksperter: Slik kan Trump tjene på opptøyene

Voldelige opptøyer i USA kan være en fordel for Donald Trump ved presidentvalget i november. Men det er ikke sikkert at han klarer å utnytte muligheten.

 • Mikal Hem

Artikkelen er over 116 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Etter at George Floyd døde mens han ble holdt i bakken av en politimann i Minneapolis, har det brutt ut demonstrasjoner en rekke steder i USA. Svarte amerikanere er overrepresentert på statistikken over hvor mange som blir drept av politiet, og mange opplever det som at politiet er mer tilbøyelige til å bruke vold mot svarte enn mot hvite.

I november skal amerikanerne stemme over hvorvidt de vil ha Donald Trump som president i fire år til, eller om de vil bytte han ut med Demokratenes kandidat Joe Biden.

President Donald Trump har tatt avstand fra de voldelige demonstrantene, noe som kan hjelpe ham når amerikanerne går til urnene.

BILBRANN: Demonstranter i Minneapolis fredag 29. mai. To biler er satt i brann. Foto: Thomas Nilsson / VG

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Universitetet i Agder, trekker en parallell tilbake til slutten av 1960-tallet.

– Richard Nixon Snakket om lov og orden på republikanernes landsmøte i 1968, etter flere år med opptøyer og uroligheter, sier han.

Bakgrunn: Derfor er det bråk i USA

Tønnessen tror at dersom urolighetene bidrar til lav valgoppslutning, vil Trump kunne profittere på det.

– Generell frustrasjon i samfunnet har bidratt til at folk ikke stemmer, sier forskeren.

Det kan også gagne Trump om han klarer å knytte opposisjonen til voldelige brannstiftere.

– Hvis Trump klarer å knytte opptøyene til demokratene, vil han ha nytte av det. Protestene vil, mot sin hensikt, gå ut over venstresiden, sier Tønnessen.

Viste forståelse

– Historisk har denne typen hendelser vært til fordel for republikanerne, sier Ketil Raknes, høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania.

Samtidig påpeker han at opptøyene vi ser nå bare er småplukk sammenlignet med perioden 1964–68, da det var demonstrasjoner og opptøyer ukentlig.

TÅREGASS: Politiet i Minneapolis brukte tåregass mot demonstrantene. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Spørsmålet er om Donald Trump er i stand til å utnytte situasjonen. Det er jeg i tvil om. Mer drevne republikanere ville ha klart å bruke dette til sin fordel. Trump prøver å trekke velgere fra to leirer. Han bruker opptøyene til å skremme hvite velgere. Samtidig prøver han å vise sympati med afroamerikanere, sier Raknes.

Fredag sa Trump under en diskusjon i Det hvite hus at han har bedt justisdepartementet etterforske hendelsen som førte til George Floyds død. Han sa også at han hadde snakket med Floyds foreldre, og uttrykte forståelse for situasjonen for svarte amerikanere.

Les også: Politi skjøt gummikuler mot journalister fra Norge og Sverige

– Jeg forstår smerten. Folk har virkelig vært gjennom mye. Georges familie har krav på oppreisning og befolkningen i Minnesota har rett til å leve i trygghet, sa Trump ifølge CNN.

– De hvites president

Ifølge Raknes er det på grunn av coronaviruset høyst usikkert om det kan holdes presidentvalg på ordinær måte i november. Coronaviruset, og hvordan Trump har håndtert krisen, er også en faktor som vil påvirke hvem velgerne stemmer på. Det samme er den økonomiske nedgangen som følge av pandemien.

Begge deler er ifølge Raknes ulemper for Trump ved valget. Opptøyene kan være en fordel for den sittende presidenten, men USA-eksperten tror heller ikke det er sikkert. Det gjør det vanskelig å spå utfallet til høsten.

– Selv om Biden leder på meningsmålingene, er det mange x-faktorer i spill, sier Raknes.

DEMONSTRERER: En demonstrant i Minneapolis holder opp et skilt med teksten «Navnet hans er George Floyd». Foto: Thomas Nilsson / VG

Tønnessen mener at Trumps uttalelser i forbindelse med demonstrasjonene minner om kommentarene han kom med etter en ytre høyre-demonstrasjon i Charlottesville i 2017, der en kvinne ble drept av en høyreekstrem demonstrant.

«I can’t breathe»: Slik er svarte i USA blitt utsatt for politivold

Etterpå sa Trump at det var «veldig bra folk» på begge sider, både blant demonstrantene på høyresidene og motdemonstrantene som hadde møtt opp.

– Trump har hele tiden vært de hvites president. Retorisk har han appellert til kjernevelgerne sine, som jo er hvite velgere, sier Tønnessen.

Les også

 1. «I can’t breathe»

  Pluss content
 2. Borgermester i Minneapolis: Hvorfor er ikke mannen som drepte Floyd i fengsel?

  Afroamerikanske George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i Minneapolis.
 3. Her blir CNN-teamet arrestert på direktesendt TV

  CNNs korrespondent Omar Jimenez og hans team ble pågrepet mens de dekket demonstrasjonene mot politivold i millionbyen…
 4. Twitter slår ned på ny Trump-melding

  Etter flere dager med konflikt, skjuler Twitter en av president Donald Trumps meldinger fredag morgen norsk tid.

Mer om

 1. Nixon
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Coronaviruset
 5. Amerikansk politikk
 6. Joe Biden
 7. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Anklages for politisk spill: USAs justisminister forsvarer maktbruk i Portland

 2. Trump: – Det blir ikke noe anarki

 3. Trump til velgerne i Oklahoma: – Dere er krigere

 4. USA-forsker: – Veldig stor nød i befolkningen

 5. Trump gjør narr av Portlands ordfører

Fra andre aviser

 1. Trump svekket etter håndtering av protester mot politivold

  Fædrelandsvennen
 2. Trumps trussel uten effekt på rasende demonstranter

  Bergens Tidende
 3. Voldelige uroligheter i hele USA, portforbud innført i 25 byer

  Fædrelandsvennen
 4. Opptøyene i Minneapolis sprer seg til flere byer

  Bergens Tidende
 5. USA står i flammar, og presidenten kastar bensin på bålet

  Bergens Tidende
 6. Trump vil skremme kvinner til å stemme på ham. Det kan funke.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no