ALLE KANDIDATENE: Oppe fra venstre: Boris Johnson, Michael Gove, Jeremy Hunt, Dominic Raab og Sajid Javid. Neder fra venstre: Matt Hancock, Mark Harpr, Esther McVey, Rory Stewart og Andrea Leadsom. Foto: STF / AFP

Boris Johnson vant overlegent i første runde

Den første avstemningen i valget som avgjør hvem som blir Storbritannias neste statsminister er over. 10 kandidater er nå blitt til syv.

Tidligere utenriksminister Boris Johnson fikk hele 114 av de totalt 313 stemmene, ifølge Sky News. Det var soleklart flest, og faktisk ni stemmer mer enn hva en må ha i den siste avstemningsrunden for å være sikret å bli en av de to endelige kandidatene.

Nest flest fikk nåværende utenriksminister Jeremy Hunt med 43 stemmer.

For å gå videre til neste runde måtte de ulike kandidatene få minst 17 stemmer.

Esther McVey (9 stemmer), Mark Harper (10 stemmer) og Andrea Leadsom (11 stemmer) er dermed ute av kampen.

Det er bare representanter for De konservative i Underhuset som har stemmerett.

FAVORITT: Boris Johson utenfor sitt hjem i dag. Foto: NEIL HALL / EPA

May ville ikke svare

Den lukkede avstemningen ble gjennomført torsdag formiddag. En av de som stemte var den avtroppende statsministeren Theresa May. Hun var derimot lite villig til å fortelle hvilke av kandidatene hun stemte på.

– Det har ikke dere noe med, svarte hun til journalister i Underhuset, ifølge BBC.

les også

Slik vil de stoppe Boris Johnson

De andre fem som gikk videre fikk følgende resultat:

Michael Gove: 37 stemmer

Dominic Raab: 27 stemmer

Sajid Javid: 23 stemmer

Matt Hancock: 20 stemmer

Rory Stewart: 19 stemmer

Dersom noen av disse, eller Jeremy Hunt, skal kunne hamle opp mot Boris Johnson er de avhengige av å hente stemmer fra dem som etter hvert faller fra.

124.000 bestemmer

Det var i utgangspunktet altså 10 stykker som meldte seg på i kampen om bli ny partileder, og dermed i realiteten også statsminister, etter at Theresa May nylig annonserte at hun går av ettersom hun ikke lyktes med å få flertall for sin Brexit-avtale.

Men i motsetning til vanlige valg er det ikke det britiske folket som kommer til å velge statsminister denne gangen.

Siden lederskiftet kommer midt mellom to ordinære valg er det bare partiets medlemmer som har stemmerett. Og det er først når man har jobbet seg ned til to kandidater de rundt 124.000 medlemmene skal si sitt.

les også

Boris Johnson åpnet valgkampen: – Jeg sikter ikke mot «no deal» med EU

Det er forventet at dette skjer 22. juli.

Før den tid skal partiets parlamentsgruppe gjennom fire stemmerunder luke ut åtte av dem. Den første ble altså gjennomført i dag. De neste vil bli avholdt neste uke.

Den som blir valgt til partileder blir også landets neste statsminister. Det betyr i praksis at bare 124.000 av landets rundt 65 millioner innbyggere vil avgjøre hvem det blir.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder