Massivt strømbrudd i Latin-Amerika: – Lyset forsvant overalt

BUENOS AIRES (VG) I timevis var Argentina og Uruguay mørklagt. Strømbruddet rammet flere millioner mennesker.

Foruten mørklagte hjem og offentlige bygninger, har det massive strømbruddet som rammet Argentina og Uruguay i 7-tiden søndag, gått utover tog og T-bane i Buenos Aires.

Det skriver det argentinske nettstedet Infobae, som opplyser om at busslinjene og flyplassene går som normalt.

Eugenia Pena og søsknene Cristian og Noelia Panyagua er på vei til landsbyen Ituzango i provinsen Buenos Aires for å feire farsdag med søsknenes far.

– Vi har ventet på toget i 20 minutter, men har fått familien hans til å hente oss med bil, sier Eugenia Pena til VGs utsendte.

– Det virker som om togene går, men de er alle forsinket, sier hun og legger til:

– Hvis det hadde vært arbeidsdag, hadde jeg blitt mer irritert. Men det er søndag. Vi tar det med ro.

PÅ VEI: Eugenia Pena med valpen Olivia og søsknene Cristian og Noelia Panyagua venter på toget til Ituzango, hvor de skal feire farsdag. Toget kom, men med forsinkelser. Foto: HILDA NYFLØT

– Lyset forsvant overalt

I nabolaget Recoleta i den argentinske hovedstaden Buenos Aires har lyset kommet tilbake i noen bygninger.

VG møtte grønnsaksforhandler Zurma Mamani, som var uten lys i butikken sin i nabolaget Núñez.

– Lyset forsvant kl. 07 overalt, i provinsen også. Min svigerfar har heller ikke lys. Jeg har ingen aning om hvorfor, men har hørt at det gjelder hele Argentina, sier Mumani.

Hun forteller at det har vært færre kunder i butikken denne søndagsmorgenen.

– Vi har bare kjøleskap som er uten lys, sier hun.

NULL STRØM: Grønnsaksforhandler Zurma Mamani er uten lys i butikken sin. Argentina og Uruguay skal være rammet av et massivt strømbrudd. Foto: HILDA NYFLØT

I Argentina skulle det etter planen holdes lokalvalg i fire provinser søndag. På Twitter har folk delt bilder fra mørkelagte steder under emneknaggen #SinLuz.

Strømmen tilbake

Ifølge kraftselskapet UTE skal strømmen ha begynt å komme tilbake i Uruguay rundt en time etter at feilen inntraff og strømmen forsvant.

Klokken 13.30 lokal tid skal 75 prosent av strømmen i Uruguay være tilbake, skriver kraftselskapet på Twitter.

Ifølge UTE skyldtes strømbruddet at det argentinske nettverket har berørt det sammenkoblede systemet for de to landene. UTE opplyser om at feilen berører flere provinser.

Argentinas president Mauricio Macri skriver på Twitter at 50 prosent av strømkundene i landet skal ha fått strømmen tilbake, syv timer etter at de første meldingene om strømbruddet kom.

– Dette handler om unikt tilfelle, som vil bli etterforsket grundig, skriver presidenten i en twittermelding.

OMFANG: Juan Macaudier i nabolaget Las Cañitas sier til VG at han aldri har sett et strømbrudd så stort. Foto: HILDA NYFLØT

Spar på vannet

Nettselskapet Edesur Argentina skriver at det skal ha vært en massiv svikt i det elektriske systemet som førte til strømbrudd i hele Argentina og Uruguay.

The New York Times opplyser om at nettselskapet Edesur har over 2,5 millioner kunder.

Det er også kommet ubekreftede meldinger om at Paraguay og sørlige deler av Brasil er rammet, ifølge BBC som siterer argentinske medier.

Vannselskapet Agua y Saneamientos Argentinos oppfordrer innbyggerne til å spare på vannet og tappe vann fra springen.

Det skriver blant annet det argentinske nettstedet Urgente24, som opplyser om at vannet kan forsvinne fordi det trengs elektrisitet for å få det opp med elektriske pumper i bygninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder