Nye atom-trusler øker spenningen

PRESSER NORD-KOREA: USAs viseutenriksminister John Sullivan møtte tirsdag sin japanske motpart Shinsuk Sugiyama og ble enige om å øke presset på Nord-Korea. Foto: AP

USA om Nord-Korea: Må forberede oss på det verste

Nord-Koreas FN-ambassadør advarer om at det kan bryte ut atomkrig mellom USA og Nord-Korea når som helst. USA sier de forbereder seg på det verste.

 • Erlend Skevik
 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over to år gammel

USAs viseutenriksminister John Sullivan møtte tirsdag sin japanske motpart Shinsuk Sugiyama og ble enige om å legge så mye press på Nord-Korea som overhodet mulig, melder NTB.

– Men vi må, sammen med våre allierte i Japan, Sør-Korea og andre steder, forberede oss på det verste, i tilfelle diplomati ikke skulle fungere, sier Sullivan.

Atomtrusler

Møtet i Japan finner sted dagen etter at Nord-Koreas FN-ambassadør talte til Hovedforsamlingens nedrustningskomité i FN-hovedkvarteret i New York. Kim understreket at aldri før har et land mottatt så ekstreme og direkte atomtrusler fra USA, og at Nord-Korea har rett til å forsvare seg.

Få innsikt: Slik ville en krig mellom USA og Nord-Korea sett ut

Han sa også at Nord-Korea er blitt en fullverdig atommakt og har både atombomber, hydrogenbomber og interkontinentale ballistiske missiler.

– USAs fastland er innen rekkevidde og dersom USA invaderer oss vil de ikke unnslippe vår straff noe sted på kloden, sa Kim.

USAs utenriksminister Rex Tillerson understreker overfor CNN at de diplomatiske bestrebelsene vil fortsette «helt til de første bombene faller». Ifølge utenriksministeren har president Donald Trump gjort det klart at han ønsker en diplomatisk løsning på konflikten.

– Han ønsker ikke å gå til krig, sier Tillerson.

Marineøvelse

USA og Sør-Korea innledet mandag en ny militærøvelse, og
trosser dermed kraftige advarsler fra Kim Jong-uns regime. Den ti dager lange marineøvelsen omfatter jagerfly, helikoptre og rundt 40 marinefartøy og ubåter. Også hangarskipet «USS Ronald Reagan» er sendt til området i forbindelse med øvelsen, melder nyhetsbyrået AP.

Hemmelig bak-kanal: USA og Nord-Korea planlegger samtaler i Norge

Fredag gjentok Nord-Korea truslene om å besvare øvelsen ved å sende missiler mot stillehavsøya Guam, der USA har flere militærbaser. Nord-Korea gjør det klart at de oppfatter øvelsen som en forberedelse til en invasjon.

– USAs militære aktivitet øker vår beslutsomhet, og plasserer vår finger nærmere avtrekkeren, heter det i en uttalelse via det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Den samme advarselen går ifølge landets FN-ambassadør Kim In Ryong ut til alle land som skulle velge å støtte USAs eventuelle bruk av militærmakt, viser notatene hans ifølge Reuters.

«Så lenge man ikke tar del i amerikanske militærhandlinger mot DPRK (Nord-Korea), har vi ingen intensjon om å bruke eller true med å bruke atomvåpen mot noe annet land», heter det i notatene.

– Ønsker ikke krig

Samtidig forsøker USA å tone ned betydningen av øvelsen, som de betegner en «defensiv rutineøvelse», melder New York Times.

Guam med råd til innbyggerne: Slik takler dere et atomangrep

Tillerson har tidligere bekreftet at USA har direkte kanaler til det nord-koranske regimet, og forsøker å kjøle ned konflikten. Kort tid etterpå tok Trump til Twitter, der han slo fast at utenriksministeren kaster bort tiden når han forsøker å forhandle med Nord-Korea.

Den diplomatiske kanalen blir imidlertid avkreftet av nordkoreanske myndigheter - i hvert fall inntil de har utviklet en missil som kan nå østkysten av det amerikanske fastlandet, skriver CNN.

ØVELSE: Hangarskipet «USS Ronald Reagan» deltar i marineøvelsen mellom USA og Sør-Korea. Foto: AP

De siterer en ikke navngitt tjenestemann som altså avviser at Nord-Korea er interessert i diplomatisk kontakt med sin argeste fiende.

Den amerikanske presidenten har de siste månedene trappet opp truslene mot Nord- Korea. I en tale i FN i september advarte han om at USA kan bli tvunget til å ødelegge landet fullstendig. Bakgrunnen for konflikten er at Nord- Korea har nektet å stanse sitt arbeid med å utvikle atomvåpen og raketter. Nordkoreanernes begrunnelse er at de må ha slike våpen for å skremme USA fra å angripe.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg understreker at arbeidet med å finne en forhandlingsløsning må fortsette, og advarer om at militærmakt mot Nord-Korea vil få «fryktelige konsekvenser».

– USA har rett til å forsvare seg selv og sine allierte. Samtidig er jeg helt sikker på at ingen ønsker en militær løsning, sier Stoltenberg i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Les også

 1. Regjeringskilder: Trump godtar Russland-avhør

  Advokatene til Donald Trump vurderer å tilby spesialetterforsker Robert Mueller et møte med presidenten i forbindelse…
 2. Nyhetsbyrå: Hemmelige krigsplaner stjålet av nordkoreanske hackere

  Kim Jong-uns hackere skal ha sikret seg topphemmelige dokumenter som avslører USA og Sør-Koreas krigsplaner, inkludert…
 3. Trump utfordrer Tillerson til IQ-test

  I forrige uke kom nyheten om at USAs utenriksminister skal ha kalt president Trump en «idiot».
 4. Mener Trumps Iran-utspill er farlig for Norge

  I løpet av helgen har en rekke verdensledere reagert på Trumps krasse kritikk av atomavtalen med Iran.

Mer om

 1. USA
 2. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Tillerson korrigert etter Nord-Korea-utspill

 2. USA og Canada inviterer Norge til toppmøte om Nord-Korea-krisen

 3. Stoltenberg: Nord-Koreas missiler kan nå alle land i Europa

 4. Tillerson inviterer Nord-Korea til nye forhandlinger

 5. USA vil ha strengere sanksjoner mot Nord-Korea: – Dette tar oss nærmere en krig

Fra andre aviser

 1. Nord-Koreas oppskytinger forverrer USAs forhold til Kina

  Bergens Tidende
 2. Nord-Korea: Det nye missilet kan nå hele USA

  Bergens Tidende
 3. USA truer med å utslette Nord-Koreas regime

  Fædrelandsvennen
 4. – Nord-Korea lever ikke opp til atomnedrustningsavtalen

  Bergens Tidende
 5. USA ber Kina og Russland reagere etter ny nordkoreansk rakettest

  Fædrelandsvennen
 6. Nord-Korea provoserer med langdistanseoppskyting – Trump lover grep

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no