FORGIFTET: Alexander Litvinenko. Foto: AP

Giftspion-vitne innlagt på sykehus

(VG Nett) En eksagent som møtte Aleksandr Litvinenko samme dagen han ble syk av forgiftning, er nå innlagt på sykehus i Moskva.

  • Robin Stenersen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


Den tidligere KGB-spionen Andrei Lugovoj møtte Aleksandr Litvinenko på et hotellrom i London den 1.november, samme dag han ble syk, og er pekt ut som et mulig sentralt vitne i etterforskningen av forgiftningssaken.

Nå er Lugovoj lagt inn på sykehus i Moskva sammen med sin kone og tre barn, melder den russiske avisen Kommersant.

Han ble sist uke undersøkt av leger for om mulig å ha blitt utsatt for radioaktiv stråling, men det ble ikke påvist noe. Nå vil legene undersøke både han og familien ytterligere, sier Lugovojs advokat Andrei Romashov til avisen.

Lugovoj vil dermed trolig ikke være i stand til å møte de britiske etterforskerne som mandag kveld kom til Moskva for å
etterforske Litvinenko-saken.

Avviser medvirkning

Flere spor har pekt i retning av at

Litvinenko kan ha blitt forgiftet i forbindelse med møtet med Lugovoj på et hotellrom i West End i London samme dag han ble syk.

LITVINKO-KONTAKT: Andrej Lugovoi er en mulig sentralt vitne i etterforskningen av den antatte forgiftningen av eksagenten Aleksandr Litvinenko. Foto: AFP


Lugovoj har vedgått at han og en kollega møtte Litvinenko for en drink den dagen eksagenten ble forgiftet, men han avviser imidlertid å ha hatt noe å gjøre med antatte forgiftningen av Litvinenko å gjøre.

Lugovoj påpeker at spor av radioaktivitet kan bli funnet på alle som har hatt kontakt med den tidligere russiske agenten. Han sier til den russiske avisa Kommersant at han 3. november fløy fra London til Moskva med

et av de to BA-flyene der det er funnet radioaktivitet.

- Drept av agenter

Britiske etterforskere kom mandag kveld til Moskva der de skal etterforske omstendighetene omkring Litvinenkos død. En talsmann for den britiske ambassaden sa at politifolkene ville bli så lenge som nødvendig.

Britiske etterforskere er

skråsikre på at det var agenter i etterretningstjenesten FSB (tidligere KGB) som drepte eks-spionen Aleksandr Litvinenko.

Aleksandr Litvinenko døde i London 24.novembe

r etter å ha blitt forgiftet av det radioaktive stoffet polonium 210.

Ikke påvist gift

Samtidig som de britiske etterforskerne undersøker spor i Russland, prøver russiske leger å finne ut hva som har gjort opposisjonspolitikeren Jegor Gaidar syk.

Gaidar har ifølge legene symptomer som ikke samsvarer med noen kjent sykdom, men de kan ikke påvise at Gaidar er forgiftet.

- Det plutselige utbruddet av sykdommen og de sammensatte symptomene samsvarer ikke med noen kjent sykdom, heter det i en uttalelse fra sykehuset som behandler Gaidar. Han kollapset under et besøk i Irland dagen etter at Litvinenko døde av forgiftning i London.

FSB-avhopperen Litvinenko døde av en dødelig dose av det radioaktive stoffet polonium 210 på et sykehus i London 23. november.

En britisk politikilde sier tirsdag forgiftningen mest sannsynlig var ment som et budskap til Litvinenkos støttespillere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder