Obama avlyser etter å ha blitt kalt «horunge»

USAs president Barack Obama avlyser det planlagte
møtet med Rodrigo Duterte, etter å ha blitt kalt «horeunge» av den filippinske presidenten.

  • NTB

«Horunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet», sa Filippinenes president Rodrigo Duterte i forkant av hans planlagte møte med presidentkollega Barack Obama, som skulle finne sted i Laos tirsdag.

Obama gikk mandag kveld i tenkeboksen og antydet at et møte med Duterte neppe ville resultere i noe produktivt. Dermed besluttet han å avlyse møtet.

I stedet skal den amerikanske presidenten møte Sør-Koreas president Park Geun-hye, opplyser Det hvite hus.

Tdiligere i uken var tonene en annen.

– Han er en fargerik fyr, sa Obama om Duterte da han møtte pressen før avreise fra G20-toppmøtet i Kina mandag.

Den relativt ferske filippinske presidenten er kjent for sin grove språkbruk og røffe framferd.

BAKGRUNN: Dette er Filippinenes nye president

Mandag la filippineren ut på sin første store utenlandsreise i presidentembetets medfør. Sammen med Obama skal Duterte delta på et regionalt toppmøte i Laos tirsdag.

Omstridt narkokrig

På en pressekonferansen før avreise ble Duterte spurt om hvordan han har tenkt å forklare de mange likvideringene på Filippinene for Obama.

Over 2000 mistenkte narkotikaforbrytere og rusbrukere er blitt drept siden Duterte ble tatt i ed 30. juni og lanserte sin krig mot narkotika.

VG PÅ JOBB MED POLITIET PÅ NATTSKIFTET I DEN BLODIGE NARKOKRIGEN: Slik skal de rense landet med drapsbølge (VG+)

– Jeg er president i en suveren stat, og det er lenge siden vi sluttet å være en koloni. Jeg har ingen herre bortsett fra det filippinske folk, ingen, svarte Duterte, før han tilføyde:

– Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. Din horunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet.

Obama i godt horesønn-selskap

NARKOKRIGENS OFRE: Her blir skuddofferet i en av sentrumsgatene i Manila plassert på en båre og fraktet vekk. Han hadde meldt seg som narkoman til politiet tidligere men ble dept av ukjent gjerningsmann. Foto: Helge Mikalsen VG

Obama sier han nå vil revurdere hvor produktivt det vil være å holde et eget møte med Duterte i Laos, slik planen var.

Det er ikke første gang Duterte tyr til kraftuttrykk for å si sin mening om kritikere. Etter at FN mente narkokrigen hans kunne være brudd på folkeretten.

– Kanskje vi må bestemme oss for å trekke oss ut av FN. Når man utviser en så mangel på respekt, du din horesønn, så forlater jeg deg bare, tordnet Duterte under en pressekonferanse for knappe to uker siden.

Både rådgivere og regjeringskolleger brukte uken etter til å glatte over uttalelsene.

– Presidentens uttalelse er uttrykk for dyp skuffelse og frustrasjon. Det er ikke en uttalelse som indikerer en trussel om å forlate FN, sa utenriksminister Perfecto Yasay.

Han la skylden over på journalistene som hadde ifølge ministeren burde visst bedre enn å stille Duterte slike spørsmål.

– Når man er svært sliten, skuffet, frustrert og sint, så må også en president ha lov til å reagere slik. Han er i likhet med oss andre, menneskelig, sa Yasay.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder