FIKK FYKEN: Sally Q. Yates ble utnevnt av Obama-administrasjonen, og var USAs fungerende justisminister.
FIKK FYKEN: Sally Q. Yates ble utnevnt av Obama-administrasjonen, og var USAs fungerende justisminister. Foto: Pete Marovich AFP

Donald Trump til USAs fungerende justisminister: – Du har sparken

UTENRIKS

Sally Yates (56) nektet å forsvare Donald Trumps omstridte presidentordre. Nå har hun fått sparken.

Publisert: Oppdatert: 31.01.17 07:49

Det bekrefter Trump-administrasjonen natt til tirsdag norsk tid.

– Fungerende justisminister Sally Yates har sveket justisdepartementet ved å nekte å innføre en lovlig ordre, som er utformet for å beskytte USAs borgere, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Trump-teamet beskylder henne videre for «å være svak når det kommer til grenser og veldig svak når det kommer til ulovlig innvandring».

Les også: Slik er kampen for å oppheve Trump-forbudet

Nektet å forsvare ordre

Bakgrunnen er at hun timer i forveien var klar på at justisdepartementet ikke ville forsvare Trumps omstridte presidentordre om flyktningstans og innreiseforbud i retten så lenge hun satt i sjefsstolen.

I et brev til advokatene i departementet skrev hun blant annet at hun ikke var overbevist om at ordren var lovlig.

Les mer: Dette er Trumps omstridte presidentordre

Det hele var imidlertid mest symbolsk: Den 56 år gamle demokraten var utnevnt av Obama-administrasjonen og fungerte kun som justisminister i påvente av at Jeff Sessions godkjennes, noe som er ventet å skje i løpet av uken.

Men utspillet falt ikke i god jord hos sjefen selv, som nå har erstattet henne med Dana Boente, som i samme uttalelse sier at det «er en ære å få jobbe under presidenten frem til Sessions godkjennes».

– Jeg vil forsvare og håndheve landets lover for å forsikre at folket og nasjonen beskyttes, sier han.

Les også: Aylar får ikke reise inn i USA

Kort tid etter at han ble innsatt som fungerende justisminister, ga han klar beskjed til de ansatte i departementet om at de skal forsvare innreiseforbudet.

Les hele uttalelsen fra Donald Trump her:

Sterke reaksjoner: Rike støttespillere advarer Trump

Vil si opp alle «opprørere»

Mandag svarte Trumps administrasjon også på en melding fra utenriksdepartementets såkalte «dissent channel» – et rammeverk som skal gjøre det lettere for enkelte ansatte i utenrikstjenesten å komme med konstruktiv kritikk uten frykt for represalier.

I meldingen, som først ble publisert i Lawfare, skriver de anonyme ansatte at «en politikk som lukker dørene våre for over 200 millioner lovlige reisende, med mål om å hindre at et lavt antall reisende som ønsker å skade amerikanere, får søke om visum, vil ikke lykkes med sitt formål om å gjøre USA tryggere».

Mandag svarer pressesjef Sean Spicer i Det hvite hus at de ansatte i utenrikstjenesten må bestemme seg: Enten kan de støtte Trumps program, eller så kan de slutte i jobben sin.

Konfrontert med at et fem år gammelt barn var blitt nektet innreise i USA på grunn av sin nasjonalitet, svarer Spicer:

– Å anta at noen, på grunn av deres alder eller kjønn, ikke utgjør en trussel, ville være galt.

Sterke reaksjoner

Yates er langt fra den første som går hardt ut mot det omstridte innreiseforbudet: Barack Obama brøt mandag det som regnes som en uskreven regel for tidligere presidenter da han langet ut mot dem nye presidenten.

Ap-nestleder Hadia Tajik mener Trump sender signaler om «et nytt USA», og at dette er «en svært uheldig utvikling», mens partileder Jonas Gahr Støre sier han er «veldig kritisk» til innstrammingene.

Flere toppdemokrater jobber nå for å legge frem et lovforslag i et forsøk på å stoppe presidentordren.

– Vi krever at presidenten reverserer disse presidentordrene som går imot hva vi er og det vi alltid har stått for, sa senatoren fra New York og demokratenes opposisjonsleder i Senatet, Charles E. Schumer på en pressekonferanse søndag.

Få innsikt: Så mye makt har Donald Trump

Samtidig kommer det første søksmålet som følge av ordren, fra generaladvokaten i delstaten Washington. Bob Ferguson (D) var en av 16 føderale generaladvokater som underskrev et opprop som kritiserte ordren i klare ordelag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Trump har selv vært ute og forsvart innreiseforbudet, og mandag kveld utelukket ikke pressesjef Sean Spicer at også flere land kan havne på listen.

Kilde: VG/NTB

Her kan du lese mer om