PÅ VEI: Det amerikanske hangarskipet, USS Carl Vinson. Flere nasjoner har meldt på krigsskip til en stor marineøvelse utenfor Koreahalvøya. Øvelsen skal styres fra det amerikanske hangarskipet. Foto: AFP

Truer med å senke amerikansk hangarskip

Mens det amerikanske hangarskipet «USS Carl Vinson» har kurs for farvannet utenfor Koreahalvøya, truer Nord-Korea med å senke det de karakteriserer som det amerikanske «dyret».

 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over tre år gammel

Samtidig får Australia en klar melding fra Pyongyang om at landet kan forvente et atomangrep fra Nord-Korea om den australske regjeringen blindt følger sin amerikanske allierte.

«Våre revolusjonære styrker er klare for å bekjempe og senke det atomdrevne amerikanske hangarskipet i et enkelt angrep», skriver det nord-koreanske regimets avis, Rodong Sinmun i en kommentar søndag.

Besøkte grisefarm

Saken er gjengitt på Al Jazeera som skriver at truslene ble fremsatt på side tre i avisen og etterfølges av en stor reportasje om Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, der han besøker en grisefarm.

To japanske marinefartøy har også sluttet seg til følget av krigsskip rundt «USS Carl Vinson». Krigsskipene er offisielt på vei til det blir sagt å være en stor marineøvelse i farvannet utenfor Sør-Korea. Men det er liten tvil om at dette er det den amerikanske presidenten, Donald Trump, på sin måte omtaler som en «armada». Og som, ifølge presidenten, vil svare på en hver provokasjon som kan true amerikanske mål.

Krigsretorikken fra Nord-Korea har tatt en ukes pause, men tok seg alvorlig opp igjen med truslene om å senke det amerikanske atomdrevne hangarskipet.

- Vi må opptre rolig og rasjonelt. Det har allerede vært nok snakk om styrke og konfrontasjon, var Kinas utenriksministers reaksjon på helgens trusler fra regimet i Nord-Korea.

Under et besøk i Hellas, sa utenriksminister Wang Yi at «Kina er en sterk støttespiller for de kreftene som ønsker en nedtrapping av atomtrusselen for å skape stabilitet og fred i regionen».

SLIK GÅR DAGENE: Samtidig som han truer omverdenen med atomangrep og krig, holder den Nord-Koreanske lederen, Kim Jong-un, moralen oppe hos sine undersåtter. Her inspiserer en gjeng med griseskrotter. Foto: AFP

Amerikaner arrestert

En koreansk-amerikansk mann i femti-årene skal ha blitt arrestert og holdes i forvaring av nord-koreanske myndigheter, melder det sør-koreanske nyhetsbyrået, Yonhap. Mannen skal ha oppholdt seg i Nord-Korea den siste måneden i forbindelse med bistandhjelp til det koreanske folket, og ble stoppet på den internasjonale flyplassen i Pyongyang. Ifølge, Yonhap, er tre amerikanere holdt i forvaring i Nord-Korea.

Som respons på «enhver utenlandsk aggresiv handling», har Nord-Korea gjentatte ganger truet med å sende raketter mot det amerikanske fastlandet, noen eksperter mener Kim-regime i nord ikke har kapasitet til. Samtidig har Pyongyang truet med å angripe Sør-Korea og Japan, og har nå altså føyd til Australia på denne trussellisten.

Den siste reaksjonen fra regimet i Nord-Korea kom etter at Australias utenriksminister, Julie Bishop, uttalte at landet anså Nord-Koras atomprogram som en trussel.

Den amerikanske forsvarsministeren, James Mattis, sa før helgen at han ikke trodde på alle truslene som kom fra Pyongyang.

- Vi har alle hørt disse ordene gjentatte ganger. De er provoserende, men har vist seg tidligere bare å være tomme trusler som ikke bærer noen sannhet i seg, sier den amerikanske forsvarsministeren.

Les også

 1. Nord-Korea mislyktes med ny missiltest

  Både amerikanerne og sørkoreanerne mener Nord-Korea har forsøkt å gjennomføre en missiltest, men at denne gikk galt.
 2. Nord-Korea viser fram avanserte våpen i militærparade

  Lørdag feirer Nord-Korea sin grunnleggers 105-årsdag med å vise fram raketter som i teorien kan nå erkefienden USA.
 3. Ekspert om Nord-Korea: Jobber med våpen som er ti til hundre ganger kraftigere enn Nagasaki-bomben

  Kim Jong-un lo da han viste frem nye avanserte våpen lørdag. Om noen år vil disse våpnene kunne angripe hvor som helst i…

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Kim Jong-un

Flere artikler

 1. Utstyrt med Tomahawk-missiler: Atomdrevet USA-ubåt i Sør-Korea

 2. Nord-Korea tordner mot USA

 3. Frykter Trump vil varsle angrep på Nord-Korea-møte

 4. Utstyrt med Tomahawk-missiler: Atomdrevet USA-ubåt i Sør-Korea

 5. USA og Sør-Korea begynner ny militærøvelse

Fra andre aviser

 1. USA sender krigsskip mot Nord-Korea

  Bergens Tidende
 2. Nord-Korea varsler atomangrep ved provokasjon

  Bergens Tidende
 3. Fryktet atomprøvesprengning uteble i Nord-Korea 

  Bergens Tidende
 4. Amerikanske marinefartøy på vei mot Nord-Korea

  Bergens Tidende
 5. USAs forsvarsminister sa at hangarskipet var på vei mot Nord-Korea. Men det har fremdeles ikke startet på turen

  Aftenposten
 6. Nord-Korea har avfyrt sitt niende missil siden Trump ble president

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder