Latinamerikanske migranter venter utenfor et senter i New Mexico i USA på dette arkivbildet fra mai. Nå har Trump-administrasjonen bestemt seg for å oppheve begrensningen på hvor lenge migrantbarn kan sitte innesperret. Foto: AP / NTB scanpix

USA: Migrantbarn kan holdes innesperret på ubestemt tid

President Donald Trumps administrasjon har besluttet å fjerne begrensningen på hvor lenge migrantbarn kan holdes innesperret.

NTB-AFP-DPA

Sikkerhetsdepartementet (DHS) kunngjorde onsdag at tidsbegrensningen på 20 dager skal oppheves. Denne tidsbegrensningen har stått siden 1997.

les også

Rapport viser umenneskelige forhold på mottak i USA: – En tikkende bombe

De nye retningslinjene blir implementert om 60 dager. Da blir det ingen begrensning på hvor lenge barn som har blitt tatt inn i USA av sine foreldre, kan bli holdt igjen.

les også

Årets sheriff i USA: – De bør skamme seg, alle sammen

Hensikten med endringen er å dempe migrantenes forventninger om at de vil bli sluppet fri etter å ha blitt anholdt av amerikanske grensemyndigheter, og dermed forsvinne inn i landet og oppholde seg der på ulovlig vis, opplyser presidenten.

les også

Flere tilfeller av trakassering i amerikansk migrantleir

– For å beskytte disse barna fra misbruk, og for å stanse denne ulovlige strømmen, må vi tette disse smutthullene. Dette er en hastesak av humanitær nødvendighet, sier Trump.

les også

Hundre barn tilbake i omstridt leir i USA

DHS' fungerende leder Kevin McAleenan viser til det han kaller utfordringen ved at «en uhørt strøm av familier» har tatt seg over grensen fra Mexico i år. Flesteparten av dem kommer fra Mellom-Amerika.

Endringen setter ny standard for hvordan familier ivaretas. De blir holdt samlet i forvaring mens de venter på at deres asylsøknader blir behandlet, uttaler McAleenan.

McAleenan sier også at lokalene der familier skal holdes igjen, er «fundamentalt annerledes» enn lokalene som har blitt kritisert for å være overbefolket og i dårlig forfatning. Blant annet skal samfunnshus, klasserom, bibliotek og fotballbaner tas i bruk, forklarer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder