NY BOK: En anonym forfatter gir ut bok om Trump. Det er uklart hvem forfatteren er. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA

Anonym forfatter i ny Trump-bok: Tjenestemenn våkner opp i «full panikk»

Den anonyme forfatteren mener blant annet at Trumps twittermeldinger kan sammenlignes med en gammel onkel som løper bukseløs rundt og banner. Det hvite hus kaller boken for rent oppspinn.

Utdrag fra boken «A Warning» ble torsdag trykt i The Washington Post. Det store spørsmålet er hvem den anonyme forfatteren er.

Forfatteren er identifisert som «en ledende tjenestemann i Trump-administrasjonen», og argumenterer blant annet med at hen vil være anonym fordi det fratar Trump muligheten til å spore av debatten.

Vedkommende skal være samme person som skrev et innlegg i New York Times om den interne motstanden mot Trump i hans administrasjonen. Ifølge CBS kjente avisen den gang til forfatterens identitet.

Boken gjengir påståtte utfall fra hverdagssituasjoner i Det hvite hus, der Trump lirer av seg rasistiske utfall og sterkt nedlatende beskrivelser av kvinner.

– Han stotrer, baktaler, blir forvirret og er oppfarende. Han har problemer med å trekke ut essensen i opplysninger han får seg presentert, heter det.

EKSTREM: President Trump er kjent for å være ekstrem i både måten han ordlegger seg på og sine uttrykk. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

«Lager vitser om vekt»

«Jeg har sittet i ubehagelig stillhet mens han snakker om kvinners utseende eller oppførsel», skriver forfatteren. «Han kommenterer sminken. Han lager vitser om vekt. Han kritiserer klær. Han stiller spørsmålstegn ved hvor tøffe kvinnene rundt ham er», skrives det i boken, ifølge The Washington Post.

Forfatteren hevder også at ledende tjenestemenn våkner opp i «full panikk» over de ville uttalelsene presidenten har kommet med på Twitter.

«Det er som å møte opp på sykehjemmet om morgenen, og finne din eldre onkel løpe rundt i bakgården uten bukse, mens han banner høyt over kantinematen, mens bekymrede ansatte forsøker å få tak i ham», skriver forfatteren.

Utgiver av boken er det anerkjente forlaget Hachette, som har gjort det klart at forfatteren ikke vil bli ytterligere identifisert. Ifølge kilder til CNN er det tatt mange forhåndsregler for å beskytte identiteten. Det er uklart om vedkommende jobber i administrasjonen nå, eller har gjort det tidligere.

FÅR KRITIKK: USAs president Donald Trump blir utsatt for sterk kritikk i den anonyme forfatterens bok. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA

Agentene Keith Urbahn og Matt Lamier fra kommunikasjonsselskapet Javelin representerer forfatteren.

Trump har tidligere sagt at forfatteren bak NY Times-innlegget mangler «guts» og satt spørsmålstegn ved hvorvidt vedkommende eksisterer i det hele tatt, skriver NBC News.

Forlaget sier at forfatteren vil donere noe av pengene fra boken til nonprofit-organisasjoner som fokuserer på myndighetenes troverdighet, inkludert foreningen for korrespondentene i Det hvite hus, skriver New York Times.

«OPPSPINN»: Pressetalskvinne Stephanie Grisham i Det hvite hus. Bildet er fra et tidligere statsministerbesøk i Det hvite hus. Foto: JONATHAN ERNST / X90178

Det hvite hus: – Rent oppspinn

Pressetalskvinne i Det hvite hus, Stephanie Grisham, sier i en pressemelding at forfatteren ikke våger stå fram under fullt navn, da boken ikke er noen annet enn løgner. Hun oppfordrer pressen til å behandle boken som det den er; «et rent oppspinn».

Boken kommer ut 19. november. Forfatteren hevder at en gruppe ledende tjenestemenn vurderte å gå av samlet i fjor, som en advarsel om situasjonen. Men de kom angivelig til at en slik handling ville gjøre mer skade enn nytte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder