KALLER INN: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på besøk i den irakiske hovedstad Bagdad 16. september 2019. Nå har han kalt NATO-ambassadørene inn til møte i Brussel, for å diskutere utviklingen i Midtøsten. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Hastemøte i NATO: – Hele NATOs engasjement i regionen kan være i fare

Jens Stoltenberg har innkalt til hastemøte for å diskutere den opphetede situasjonen i Midtøsten. Hvis amerikanerne trekker seg ut av Irak, har Iran vunnet, sier NATO-ekspert Bjørn Olav Knutsen.

 • Mikal Hem

– Drapet på Qasem Soleimani var en ufattelig dårlig vurdering fra USAs side. Den føyer seg inn i rekken av katastrofale militæraksjoner i regionen, sier NATO-ekspert og forsker ved Forsvarets forsvarsinstitutt (FFI) Bjørn Olav Knutsen.

NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg har innkalt til hastemøte klokken 15.00 i dag, etter en helg med stor aktivitet i Midtøsten. Etter at 62 år gamle Qasem Soleimani, som ledet Irans militære fremstøt i Midtøsten, ble drept med en amerikansk drone utenfor Bagdad fredag, stemte den irakiske nasjonalforsamlingen for å kaste internasjonale styrker ut av landet.

Det vil i så fall få store konsekvenser for USA og NATO.

– Hele NATOs engasjement i regionen kan være i fare, sier Knutsen.

Dersom den irakiske regjeringen følger opp vedtaket i nasjonalforsamlingen, vil det ifølge Knutsen være en seier for Iran.

– USA gir ris til egen bak når landet angriper Soleimani. Hvis amerikanerne trekker seg ut av Irak, har Iran vunnet, sier han.

Uenighet i NATO

– Møtet er til dels indrepolitisk for NATO, for å vise at alliansen ikke er hjernedød, sier Karsten Friis, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Frankrikes president Emmanuel Macron kalte Nato hjernedød i et intervju med det britiske magasinet The Economist i høst. Da klaget han over at alliansen ikke tok koordinerte beslutninger.

HYLLES: Den drepte generalen Qasem Soleimani blir hyllet som en helt i Iran. Her er han avbildet på en plakat i hovedstaden Teheran. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA

Ifølge Friis er det politisk uenighet blant NATO-landene om hvor lurt det var å ta livet av Soleimani.

– De fleste Europeiske NATO-land har uttrykt bekymring for at drapet på Soleimani kan øke spenningen i Midtøsten. USAs utenriksminister Mike Pompeo har uttrykt skuffelse over manglende støtte fra europeiske NATO-land, sier han.

les også

Raseri hos Irans mektige allierte: Skrik om hevn og «død over Amerika»

Som svar på attentatet mot Soleimani, varslet Iran at landet ikke vil overholde atomavtalen som ble inngått med flere andre nasjoner i 2015. Avtalen legger kraftige begrensninger på Irans atomprogram. Til gjengjeld ble mange av de internasjonale sanksjonene mot Iran opphevet. USA trakk seg fra atomavtalen i 2018.

Kastes ut

Hvordan NATO skal forholde seg til at Iran trekker seg fra atomavtalen blir trolig et sentralt tema på dagens møte.

– Atomnedrustningen henger som en skygge over dette, sier Friis.

Et annet sentralt tema blir hva NATO-landene skal gjøre med styrkene som er stasjonert i Irak.

GRAVFØLGE: Iraks statsminister Adil Abdul-Mahdi deltok i gravfølget til Qasem Soleimani i Bagdad lørdag. Nå har parlamentet i Irak vedtatt å kaste ut amerikanske styrker. Foto: Nasser Nasser / AP

Mange av NATOs medlemsland deltar i den USA-ledede internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS. I tillegg har NATO en liten enhet som er der for å trene irakisk sikkerhetsstyrker i kampen mot IS.

– På møtet kan det bli diskutert hva som skjer med dette oppdraget dersom USA kastes ut av Irak. Det vil i så fall handle om sikkerheten til NATO-personell og hva som skjer hvis oppdraget rakner, sier Paal Hilde, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier.

– Blir værende

Hilde tror at NATO-landene kan bli enige om å oppfordre partene i konflikten til ikke å gjøre noe dumt, men ikke så mye mer.

– USA kan nok ønske seg en støtteerklæring eller lignende. Generelt tviler jeg på at de blir enige om så mye, bortsett fra å være bekymret, sier han.

Norge har sendt rundt 70 soldater til Irak, som en del av den internasjonale koalisjonen som kjemper mot Den islamske staten (IS).

Hvis USA blir kastet, blir det ifølge forskerne vanskelig for andre NATO-land å ha styrker i Irak. De er avhengige av USA for beskyttelse og logistikk. Men Friis tror uansett ikke det er sikkert at amerikanerne blir tvunget til å forlate Irak,

– Det kan godt hende at amerikanerne blir, sier han.

Mistet oversikten? Les en forklaring på konflikten mellom USA og Iran her.

Les også

Mer om

 1. Iran
 2. Nato
 3. Midtøsten
 4. USA
 5. Irak
 6. Emmanuel Macron
 7. Donald Trump

Flere artikler

 1. Jens Stoltenberg kaller inn til NATO-hastemøte

 2. Jens Stoltenberg om Midtøsten-krisen: Stopper NATO-trening i Irak

 3. Drept generals datter til «gale Trump»: USA går mørk dag i møte

 4. Mektig iransk general drept i amerikansk angrep

 5. Tusener av irakere tar farvel med drept iransk general

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder