DREPT: Her ankommer journalisten Jamal Khashoggi Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2.oktober i fjor. Khashoggi ble drept inne på konsulatet. Foto: HANDOUT

FN-etterforskning: Henrettelsen av Khashoggi var planlagt

En uavhengig etterforskning gjennomført av FN konkluderer at Saudi-Arabia sto bak drapet på journalisten Jamal Khashoggi, og mener at kronprins Mohammed bin Salman bør etterforskes.

I rapporten skriver etterforskeren Agnes Callamard at Saudi-Arabia planla drapet på Khashoggi, og at troverdige bevis knytter kronprins Mohammed bin Salman til drapet, ifølge AP. Rapporten konkluderer videre at landets myndigheter er ansvarlig for drapet, i tråd med internasjonal lov, skriver CNN.

Etterforskerne omtaler drapet som en «bevisst, planlagt henrettelse», melder kanalen.

Rapporten er på over hundre sider, og er den første uavhengige etterforskningen etter drapet på Khashoggi.

les også

Khashoggis forlovede til VG: – Jeg føler skyld

Den saudiarabiske journalisten ble drept i oktober i fjor, under et besøk hos det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Menneskerettighetseksperten Callamard anbefaler videre at FNs generalsekretær krever etterforskning av kronprins Mohammed bin Salman og en rådgiver for den saudiarabiske kongefamilien.

New York Times har tidligere skrevet at dersom den Khashoggi ikke sluttet å kritisereSaudi-Arabia, ville landets kronprins bruke «en kule» mot ham.

Dette skal ha blitt sagt et år før Khashoggis død.

Tidligere i år intervjuet VG Khashoggis forlovede, Hatize Cengiz:

Opplysningene skulle avisen ha fått fra rekke amerikanske myndighetspersoner som er en kjent med en etterretningsrapport om samtalen.

Den saudiarabiske regjeringen har hele tiden nektet for at kronprinsen har hatt en rolle i drapet.

Myndighetene i Riyadh hevder å ha pågrepet 21 personer for Khashoggi-drapet. Elleve av dem vil bli stilt for retten, med påstand om dødsstraff for fem av dem, ifølge landets påtalemyndigheter. Tyrkia har krevd å få de mistenkte utlevert, men har møtt døve ører.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder