IKKE IMPONERT: Donald Trump skulle egentlig ikke se debatten mellom demokratiske presidentkandidater. – Beklager, jeg er på Air Force One, av gårde for å redde den frie verden, skrev presidenten. Foto: Saul Loeb/ NTB scanpix

Trump klarte ikke å dy seg: – Kjedelig!

Kampen om å bli Trumps utfordrer i 2020 er i gang, og de demokratiske kandidatene er mange og uenige.

NTB-AP

De ti første demokratiske kandidatene, som vil utfordre Donald Trump under presidentvalget neste år, viste frem uenighet om offentlig helsevesen under den første debatten i Miami natt til torsdag.

Presidenten selv hadde varslet at han ikke kom til å se debatten, men klarte ikke å la det være helt tyst på Twitter: – Kjedelig! skrev Trump.

I debatten argumenterte senator Elizabeth Warren fra Massachusetts, som tilhører venstresiden i partiet, for at dagens system med private helseforsikringer ikke lenger fungerer, og derfor må avskaffes. Men av de ti var det bare hun og ordfører Bill de Blasio i New York som løftet armen i være da kandidatene ble spurt om hvem som støttet et helsevesen som ville gjøre en slutt på private forsikringer.

les også

De vil alle bli USAs neste president – slik vurderer ekspertene dem

Warren sa også at hun stiller seg bak forslaget fra Bernie Sanders om fri helsehjelp for alle i USA. Hun kritiserte de av sine motdebattanter som ikke tok et tydelig standpunkt i denne debatten, skriver nyhetsbyrået Reuters.

KJEMPER OM DEMOKRATENES GUNST: New York-borgermester Bill de Blasio (f.v.), kongressmedlem Tim Ryan, Ohio, tidligere bolig- og utviklingsminister Julian Castro, senator Cory Booker New Jersey, senator. Elizabeth Warren Massachusetts, tidligere kongressmedlem fra Texas Beto O'Rourke, senator Amy Klobuchar Minnesota, kongressmedlem Tulsi Gabbard Hawaii, Washington-guvernør Jay Inslee, og tidligere kongressmedlem for Maryland John Delaney. Foto: Wilfredo Lee / NTB scanpix

Helse og våpen

– Hva dette forteller er de ikke vil slåss for dette. Helsehjelp er en grunnleggende rettighet og er noe jeg vil slåss for, sa Warren som av mange regnes som en favoritt.

Blant mange temaer som den truede situasjonen med Iran og immigrasjon fra Mexico, ble også våpenkontroll tatt opp under diskusjonen. Senator Cory Booker fra New Jersey refererte til at han bor i et område hvor våpenbruk er vanlig og at han derfor går inn for våpenlisens.

– Dette handler ikke om politikk. Det er personlig, sa Booker.

Viktig debatt

På grunn de mange kandidatene er debatten delt i to. Torsdag kommer turen til blant annet tidligere visepresident Joe Biden og senator Bernie Sanders når andre dag av debatten holdes. Mens Biden er regnet som en moderat demokrat, er Sanders mer venstreorientert. Han var Hillary Clintons fremste konkurrent i Demokratenes nominasjonsprosess før valget i 2016.

les også

Flere demokratiske presidentkandidater oppfordrer til riksrett mot Trump

For alle kandidatene utgjør debatten en svært viktig mulighet til å legge fram en visjon for USA og få en etterlengtet plass i nyhetsbildet, der det for tiden er vanskelig å utkonkurrere Trumps mange kontroversielle utspill.

En sterk prestasjon kan også sikre kandidatene mer økonomisk støtte til å drive valgkamp. De som ikke greier å sikre seg nok penger, og som blir liggende etter på meningsmålingene, risikerer å ikke få lov til å stille i Demokratenes debatter i forbindelse med nominasjonsprosessen utover høsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder