BEVIS: Det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon offentliggjorde mandag dette bildet som skal vise medlemmer fra Irans revolusjonsgarde etter at de angivelig fjernet en udetonert mine festet til et av de angrepne tankskipene. Foto: US NAVY, Reuters

Pentagon legger fram nye bilder: Mener de viser Iran angripe tankskip

USA vil sende flere soldater til Midtøsten. Samtidig legger de frem nye bilder de mener viser iransk innblanding i angrepene mot de to tankskipene i Omanbukta.

 • Andrea Rognstrand
 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over ett år gammel

– De nylige iranske angrepene bekrefter den pålitelige og troverdige etterretningsinformasjonen vi har fått om fiendtlig oppførsel fra iranske styrker og grupper som truer amerikansk personell og interesser i regionen, sier USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan.

Som et svar på dette annonserer USA mandag at de vil sende 1000 flere soldater til Midtøsten – samtidig som Pentagon legger frem nye bilder de hevder beviser iransk innblanding i angrepene i Omanbukta.

Allerede fredag hevdet flere kilder i det amerikanske statsapparatet overfor CNN at det fantes materiale som beviste at Iran hadde en finger med i spillet da de to tankskipene Front Altair og Kokuka Courageous ble angrepet i Omanbukta torsdag.

HÅNDAVTRYKK: Et håndavtrykk kan skimtes på stedet på skroget til det japanske tankskipet Kokuka Coureagous der det amerikanske forsvaret mener at det har sittet en mine. Foto: US NAVY , Reuters

Nå har det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjort bilder som viser det som skal være den Iranske revolusjonsgarden i båt på vei bort fra det japanske tankskipet Kokuka Courageous.

les også

Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA

– Fjernet mine

Bildene skal angivelig vise iranerne fjerne en udetonert mine fra skroget på det japanske fartøyet.

– Iran har ansvar for angrepet basert på videomaterialet og ressursene og ferdighetene de utviste da de raskt fjernet den udetonerte minen, sier kommandohovedkvarteret i forbindelse med offentliggjøring av bildene, ifølge Reuters.

Allerede samme dag som angrepene skjedde, torsdag 13. juni, la det amerikanske sjøforsvaret ut en video på Twitter, som skal vise et iransk marinefartøy som beveger seg langs Kokuka Courageous.

En person om bord i den lille båten fjerner ifølge CNNs kilde en udetonert mine fra skroget. Se videoen:

Personen som fjernet det udetonerte sprenglegemet etterlot tilsynelatende et håndavtrykk på skipet, som er foreviget av det amerikanske forsvaret.

Det amerikanske forsvaret har en teori om at iranerne var ute etter å fjerne bevis for at de hadde vært involvert i angrepene mot tankskipene, hevdet CNNs kilder før helgen.

les også

Angrepet i Omanbukta: – Bærer Irans fingeravtrykk

Iran nekter

Den iranske generalmajoren Mohammad Bagheri avviste så sent som mandag at landet har noe med angrepne mot de to tanskskipene å gjøre, skriver Reuters. Han framholder at dersom Iran skulle ønske å blokkere Hormuz-stredet, ville de gjort det åpenlyst.

FLERRET: Skroget av det japanske tankskipet Kokuka Courageous ble flerret opp under angrepet torsdag. Bildet er offentliggjort av Pentagon mandag. Foto: US NAVY, Reuters

Begge de to tankskipene befant seg i iransk farvann da de ble angrepet. Det japanske skipet brant i en kort periode. Et av bilene Pentagon offentliggjorde mandag viser et hull i skroget som følge av en eksplosjon.

Det andre tankskipet, Front Altair, som hører til John Fredriken-selskapet Frontline, hadde en mer omfattende brann som ikke var slukket før dagen etter. Besetningen ble evakuert og satt i land i Iran.

Kokuka Courageous kunne seile videre for egen maskin, mens Front Altair ble tatt under slep og i retning Emiratene.

ANKRET OPP: Front Altair er avbildet der hun ligger ankret opp utenfor emiratet Fujairah mandag, ifølge selskapet Maxar Technologies. Foto: Reuters

Nye satelittbilder av skipene

I tillegg til bilder fra det amerikanske forsvaret og Pentagon, har selskapet Maxar Technologies distribuert satelittbilder som skal vise de to tankskipene og som ifølge AP er datert mandag.

– Bildene av Front Altair viser omfattende skader på styrbord side av tankskipet som er forårsaket av eksplosjonen og brannen på fartøyet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

UTENFOR FUJAIRAH: Kokuka Courageous er avbildet utenfor emiratet Fujairah mandag, ifølge selskapet Maxar Technologies. Foto: Reuters

– Vil ikke gå inn i en konflikt

Mandag sier også Iran at de er klare for å bryte et av punktene i atomavtalen, skriver New York Times. Irans atomenergi-byrå opplyser nemlig at de innen ti dager vil ha et større lager av såkalt anriket uran enn den tidligere grensen på 300 kilo.

Les også: Sabotasje og hastemøter: Spørsmål og svar om forholdet mellom Iran og USA

USAs økte beredskap i regionen vil ifølge fungerende forsvarsminister Shanahan bestå av væpnede tropper og mer personell for økt overvåking og etterretning i regionen, skriver NTB.

Iran og USA har vært i konflikt siden president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen i mai i fjor. Avtalen ble inngått i 2015 mellom Iran, USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

les også

Dramatiske nødanrop: Slik ble mannskapet på «Front Altair» reddet

Fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan sa i uttalelsen at den økte militære tilstedeværelsen vil være for å forsvare amerikanske interesser.

– USA vil ikke gå inn i en konflikt med Iran, sa Shanahan, og begrunnet utplasseringen av flere soldater med at de skulle øke sikkerheten for militærstyrkene som allerede er utplassert i regionen.

Les også

 1. Angrepet i Omanbukta: Mannskapet på Front Altair har landet i Dubai

  Mannskapet på Frontlines tankskip Front Altair er på plass i Dubai etter å ha tilbrakt to dager i Iran.
 2. USA hevder video beviser Irans skyld

  USA mener at video og bilder viser at et iransk marinefartøy fjerner en udetonert mine festet til skroget på tankskipet…
 3. Guterres advarer mot konfrontasjon i Gulfen

  FNs generalsekretær António Guterres fordømmer hendelsene i Omanbukta og sier at verden ikke har råd til større…
 4. USA gir Iran skylden for de angivelige tankskip-angrepene

  USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at våpnene som er brukt og måten angrepene er utført på viser at det er Iran som…

Mer om

 1. Tankskip
 2. Iran
 3. Pentagon
 4. USA

Flere artikler

 1. Angrepet i Omanbukta: Mannskapet på Front Altair har landet i Dubai

 2. Dramatiske nødanrop: Slik ble mannskapet på «Front Altair» reddet

 3. Angrepet i Omanbukta: – Bærer Irans fingeravtrykk

 4. Brann i tankskip eid av John Fredriksen – mistenker angrep

 5. Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA

Fra andre aviser

 1. Frontline: Utelukker at eksplosjonen skyldes feil ved skipet

  Aftenposten
 2. Gjorde Iran en kjempebrøler under angrepet på to oljetankere? Dette hevder USA var det som skjedde.

  Aftenposten
 3. Iran avviser anklager om tankskipsangrep

  Aftenposten
 4. Tankskip til havn etter angivelige angrep i Omanbukta

  Aftenposten
 5. USA har sluppet nye bilder fra tankskip-angrepet. Hva er det som sitter igjen på skipssiden?

  Aftenposten
 6. Brann i norskeid tankskip

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no