NORSKE FORBINDELSER: Opposisjonsleder i Venezuela, Juan Guaidó, sa til sine tilhengere torsdag kveld at det er pågående samtaler i Norge om konflikten i landet. Foto: LUIS ROBAYO / AFP

Guaidó bekrefter Venezuela-forhandlinger på norsk jord - UD er tause

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó bekrefter at han har sendt en delegasjon til Norge. Ifølge latinamerikanske medier har forhandlinger pågått i Oslo i flere dager. Norske myndigheter er på sin side tause om fredsmeglingen.

– Det er delegasjoner i Norge. Oslo forsøker å megle, sa Guaidó under en politisk samling i Caracas torsdag kveld.

Dermed har begge parter i konflikten i Venezuela mer eller mindre bekreftet at de er i forhandlinger i Norge:

les også

Venezuelanske medier: Hemmelige forhandlinger på norsk jord

Torsdag formiddag uttalte president Nicolás Maduro at hans informasjonsminister, Jorge Rodriguez, var i et «veldig viktig møte i utlandet». Rodriguez er en av to representanter for Maduro-regjeringen som skal ha vært i Norge for forhandlinger, og flere tolket utspillet som en bekreftelse på at forhandlingene er reelle.

Også Venezuelas FN-ambassadør kommenterte forhandlingene torsdag:

– Ja, det er samtaler mellom den bolivarske regjeringen og de demokratiske delene av opposisjonen, sa Jorge Valero til internasjonal presse i Genevé.

Ifølge nyhetsbyrået AP stiller FNs generalsekretær Antonio Guterres seg positiv til at partene møtes på norsk jord.

les også

Rødt krever stans av sanksjoner mot Venezuela

Norge vil ikke bekrefte

Norske myndigheter har i dag ikke ønsket å bekrefte at Norge har hatt en rolle i forhandlingene, ei heller at den venezuelanske delegasjonen har gjestet Oslo.

– Jeg kan ikke si noe om dette. Vi kommenterer aldri slike spørsmål. Men hvis det skulle bli en fremforhandlet fredsløsning i Venezuela, tror jeg alle ville bli glade for det, sa Erna Solberg da hun møtte pressen torsdag.

Utenriksdepartementet vil heller ikke si noe:

– Vi hverken bekrefter eller avkrefter norsk engasjement i fredsprosesser og dialoginitiativ, sa pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i en e-post til VG torsdag morgen.

Torsdag kveld ønsket ikke UD å kommentere saken ytterligere overfor VG.

Nyheten om de hemmelige Oslo-forhandlingene sprakk i latinamerikanske nettaviser onsdag kveld.

Ifølge det venezuelanske nyhetsnettstedet ALNavio ankom delegasjonen til Norge i helgen. Det skal ha vært to møter før delegasjonen reiste til Caracas på torsdag. Ifølge nettstedet skal fire norske representanter være med i forhandlingene.

Colombia-forhandlere

Latin-Amerika-ekspert Leiv Marsteinstredet mener det er positivt at begge partene i konflikten offentlig går ut å bekrefter at det har pågått forhandlinger i Norge. Men han understreker at man på nåværende tidspunkt ikke vet om partene faktisk satt i samme rom, eller om de norske forhandlerne fungerte som mellommenn mellom partene.

– Norske UD var i Caracas forrige uke, og siden partene nå er fløyet inn til Norge, kan det tyde på at de faktisk skal møtes. Hvis de satt i samme rom, rundt samme bord, har partene passert en terskel. Men jeg er skeptisk og vil nok se det an før jeg tror dette leder til noe konkret. Særlig for opposisjonen er det å være for nære regjeringen nå, ganske upopulært, sier Marsteinstredet.

UNDER PRESS: Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Norge har fått innpass hos partene i konflikten i Venezuela som følge av vår innsats for fredsavtalen i Colombia.

Under de colombianske fredsforhandlingene, var Norge og Cuba tilretteleggere for samtalene, mens Venezuela og Chile støttet opp om og var en del av prosessen.

En av de norske diplomatene som ledet forhandlingene i Colombia, Dag Nylander, var avbildet da Venezuelas utenriksminister Yvan Gil var i Oslo i februar. Det utløste rykter om at Norge kunne ha en rolle i meklingen i Venezuela. Marsteinstredet mener det er god grunn til å tro at mange av de samme forhandlerne som deltok i Colombia har vært med i møtene med den venezuelanske delegasjonen.

– Det var UDs seksjon for fred og forsoning, ikke Latin-Amerika-seksjonen, som møte Gil. Her er de samme personene som forhandlet i Colombia, dermed er det grunn til å tro at det er de samme personene som er med nå, forklarer Marsteinstredet.

Dag Nylander ønsker ikke å uttale seg til VG, men henviser til UDs pressetelefon.

Norge har ikke fulgt USAs linje, og har derfor ikke anerkjent Guaidó som president. Norge, sammen med EU og FN, har heller oppfordre til en forhandlingsløsning på krisen i landet.

ERFARNE FORHANDLERE: Dag Nylander (t.h) var med under forhandlingene i Colombia. Nå spekuleres det i at de samme forhandlerne som var i Colombia, deltar i samtalene med de venezulanske partene. Foto: STRINGER / X01984

Mulig nederlag for opposisjonen

Venezuela står i den dyp økonomisk, sosial og politisk krise. Den politiske konflikten eskalerte da Guaidó i januar erklærte seg som Venezuelas midlertidige president og oppfordret til massedemontrasjoner mot Maduro. USA var raskt ute med å gi sin støtte, og siden har 50 land fulgt USAs linje.

Situasjonen tilspisset seg 30. april da Guaidó oppfordret hæren om å styrte Maduro. USAs utenriksminister Mike Pompeo skrev på Twitter at USA støttet Guaidós «frigjøringsoperasjon».

Samme dag kunne imidlertid president Maduro melde at han hadde hæres fulle støtte. Maduro kalte det hele et kuppforsøk og anklaget opposisjonen for å forsøke å «kaste en lovlig valgt regjering». Dager etterpå rykket Pompeo ut og truet med amerikansk militærintervensjon dersom ikke Maduro frivillig ga fra seg makten.

les også

Trump advarer Venezuelas militære ledere: – Ikke følg Maduros ordre

– Kan forhandlingene tolkes som et nederlag for Guaidó?

– Det er ikke en urimelig tolkning. Dette er ikke et ønskescenario for han. Når man er i forhandling må man inngå kompromiss, og det vil nok ikke være populært hos hans støttespillere. Guaidó hadde håpet at nasjonal og internasjonalt press skulle være nok til at regjeringen trakk seg eller at det fremprovoserte et kupp, så sånn sett kan en forhandling være en tilbaketrekning. Til hans forsvar ville det nok ikke vært mulig å tvinge Maduro til bordet uten et stort press, sier Marsteinstredet.

– Kan det mislykkede kuppforsøket ha vært utløsende for at partene nå møtes i Oslo?

– Ja, vi kan ikke utelukke det, men det norske initiativet har pågått lenge. Norge har snakket separat med partene i ett års tid allerede, så dette må ikke være forklart av 30. april, men kuppforsøket kan ha fremprovosert noe, sier Marsteinstredet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder