Italias skandaleombruste eksstatsminister Silvio Berlusconi (82) er sikret nye fem år i EU-parlamentet etter at hans parti Forza Italia fikk 9,8 prosent av stemmene i søndagens valg. Foto: AP, NTB Scanpix

Berlusconi danket ut Mussolini i kamp om sete i EU-parlamentet

Oldebarnet til den italienske diktatoren Benito Mussolini, Caio Giulio Cesare Mussolini fikk ikke den nødvendige oppslutningen. Det gjorde tidligere statsminister Silvio Berlusconi (82).

 • NTB-DPA

Artikkelen er over ett år gammel

51 år gamle Caio Giulio Cesare Mussolini stilte til valg for det populistiske ytre høyre-partiet Fratelli d'Italia (Italias brødre), som fikk 6,5 prosent av de italienske stemmene. I tillegg fikk han 21.400 personstemmer. Men det holdt ikke for 51-åringen, som er oppkalt etter to italienske diktatorer: Julius Cæsar og Benito Mussolini.

les også

Overraskende EU-valg: – Kan bli mer grønn politikk

To Mussolinier stilte

Heller ikke et annet medlem av Mussolini-familien, diktatorens barnebarn Alessandra Mussolini, nådde opp i kampen. Hun stilte til valg for Berlusconis parti Forza Italia, som i stedet sender sin skandaleombruste partileder Berlusconi til EUs demokratiske høyborg.

I 2013 ble Berlusconi dømt til ett års fengsel for skattesvindel og fikk også et fem år langt forbud mot å stille til valg. I år hadde han anledning til å stille igjen.

Vil ha et mer forent Europa

Berlusconi har sagt at han vil bruke plassen til å demme opp for den økende trusselen fra Kina gjennom å jobbe for et mer forent Europa med felles utenriks- og forsvarspolitikk.

Også avtroppende president i EU-parlamentet Antonio Tajani, som også tilhører Forza Italia, får trolig en ny femårsperiode etter at han fikk 50.000 personlige stemmer.

Den soleklare vinneren i Italia er imidlertid Lega-leder og visestatsminister Matteo Salvini, som fikk om lag 2,2 millioner personlige stemmer. Det er imidlertid ikke ventet at Salvini kommer til å ofre jobben som regjeringens nestleder for setet i EU-parlamentet.

Berlusconis karriere har vært preget av flere skandaler. Han er blant annet dømt for skattesvik og er kastet ut av den italienske nasjonalforsamlingen. Eksstatsministeren ble konfrotert av en toppløs demonstrant da han skulle avgi sin stemme i Milano under valget i fjor.

Les også

 1. EU-valget: – Demokrati eller splittelse og ekstremisme

  Sveriges statsminister Stefan Löfven mener at demokratiets fremtid står på spill, når stemmegivningen er i gang på den…
 2. Høyeste valgdeltakelse siden 1994: – Velgerne er desperate etter forandring

  For første gang siden 1994 er valgdeltakelsen til EU-valget på over 50 prosent.

Mer om

 1. Europa
 2. Silvio Berlusconi

Flere artikler

 1. Salvini: I skyggen av seg selv

 2. Salvinis stemmefiske

 3. Berlusconi til kamp mot EU-populistene

 4. Statsministeren i Italia går av

 5. Et valg som gir EU ny troverdighet

Fra andre aviser

 1. Først skapte Mussolinis barnebarn bråk. Nå vil diktatorens oldebarn stille til Europavalget for et høyreekstremt parti.

  Aftenposten
 2. Han kan bli den mest ekstreme lederen siden Mussolini. Eller han kan ha ødelagt for seg selv.

  Aftenposten
 3. Ytre høyre er på vei til makten i Italia

  Bergens Tidende
 4. Italias sterke mann må vente

  Bergens Tidende
 5. Berlusconi innlagt på sykehus

  Aftenposten
 6. Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder