MOUNT EVEREST: Toppen har en høyde på 8.848 meter. Fjellet ligger på grensa mellom Nepal og den kinesiske regionen Tibet. Foto: Tashi Sherpa / AP / NTB scanpix

To nye dødsfall på Mount Everest

En irsk og en britisk fjellklatrer har omkommet på Mount Everest, ifølge turarrangører i området. Hele ti personer har dødd på fjellet i løpet av en drøy uke.

  • NTB-AFP-DPA

– En britisk klatrer nådde toppen i morges, men kollapset og døde bare 150 meter nedenfor, fortalte Murari Sharma fra Everest Parivar Expedition lørdag.

Den irske klatreren omkom fredag på den tibetanske siden av verdens høyeste fjell, opplyser en annen ekspedisjons-arrangør.

Skled og falt

Så mange som ti klatrere har omkommet på Mount Everest i løpet av en drøy uke. Blant dødsofrene er fire indere, en amerikaner, en østerriker og en nepalsk fjellfører.

I tillegg til den 56 år gamle irske mannen som døde fredag, er en annen irsk klatrer antatt omkommet etter at han skled og falt nær toppen.

Enorme køer

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell under årets klatresesong i april og mai. Dette har resultert i lange køer på vei opp mot toppen.

les også

Tom ble funnet død på K2 – 24 år etter at moren døde samme sted

Pluss content

Flere av dødsfallene den siste tiden antas å ha sammenheng med køene. Kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet.

I løpet av uka har flere nordmenn klart å komme seg til topps på verdens høyeste fjell. En av dem er 29 år gamle Håkon Skog Wiliam Erlandsen fra Mo i Rana som ble den første i verden som noensinne har spilt saksofon på toppen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder