NY OBDUKSJONSRAPPORT: George Floyds familie har bestilt en privat obduksjonsrapport, og la frem funn som direkte motstrider politiets første rapport. Foto: Henry Giron/HenrySocialPhotos / Henry Giron/HenrySocialPhotos

Floyds familie om ny obduksjonsrapport: – Han døde som følge av trykk mot nakken og ryggen

Etter at den første obduksjonsrapporten viste at George Floyd ikke bare døde av kvelning, bestilte familien en privat rapport. Funnene gjør at familien ønsker at alle politimennene involvert blir siktet for drap.

 • Jens Friberg

– Dødsårsaken er, etter min mening, kvelning grunnet press på nakken, som stoppet blod og oksygen fra å nå hjernen, og presset som ble lagt på ryggen hans, som gjorde at han ikke fikk puste, sier legen Michael Baden, som gjennomførte obduksjonen.

Les også: Ny rapport: Floyds dødsfall var drap

Rapporten viser at Floyd ikke hadde noen underliggende sykdommer som bidro til hans dødsfall, sier Baden. Den første obduksjonsrapporten viste at Floyd ikke ikke hadde fysiske tegn på at han døde av kvelning, og da bestemte familien seg for å hyre en egen patolog til å gjennomføre en ny undersøkelse.

Funnene fra rapporten deres ble lagt fram på en pressekonferanse klokken ni mandag kveld, norsk tid.

Deres hovedkonklusjon motstrider med den opprinnelige: Den nye rapporten mener at dødsårsaken var kvelning, etter langvarig trykk mot nakke og rygg.

les også

Barack Obama: – Kan bli et skikkelig vendepunkt

Bare timer etter familien offentliggjorde funnene av rapporten de har bestilt, kom Hennepin County i Minnesota med en ny, offisiell rapport.

Der slås det fast at dødsfallet var et drap, og at Floyd fikk hjertestans mens han ble pågrepet og presset til bakken med politibetjentens kne, skriver Reuters. Ifølge denne rapporten skal Floyd ha hatt underliggende hjerteproblemer, og de skal også ha funnet spor av rusmidler i blodet hans.

Floyds dødsfall ble starten på en rekke opptøyer i USA, som spredte seg fra Minneapolis og til resten av landet.

– George ville ha bedt om en fredelig demonstrasjon om han var i live. Han ville ønsket at vi ønsket å demonstrere, men volden er ikke i hans ånd, sier advokaten Benjamin Crump, som snakker på vegne av familien.

Ber om flere siktelser

Crump, en anerkjent advokat, mener at opptredenen til de involverte politimennene kvalifiserer til å omtales som «mord». Dermed ønsker familien til Floyd at ikke bare den drapssiktede politimannen Derek Chauvin straffeforfølges, men også de tre andre på stedet. De tre andre er sparket, men foreløpig ikke siktet.

– De visste at det de gjorde, kunne føre til hans død. Derfor er de strafferettslig ansvarlige for det som har skjedd, sier advokaten Antonio Romanucci, som sier at familien ber om drapstiltale for alle politimennene på stedet.

Crump forklarer at knærne som presset ned mot lungene hans fra ryggen, gjorde at lungene ikke klarte å ta luft inn eller ut. Sammen med trykket mot hals, ble det årsaken til at han mistet livet.

– Det vi har funnet stemmer overens med at han døde av kvelning, sier Allecia Wilson, som har vært bidragsytende på rapporten.

Hun understreker imidlertid at en obduksjonsrapport nummer to, som dette er, har sine begrensninger. De vil ikke se organene på samme måte som den første rapporten, hevder hun, men legger til at det ofte er nødvendig å gjennomføre to rapporter.

– Ambulansen ble likbil

I åtte minutter og 46 sekunder presset politimannen kneet sitt mot nakken til George Floyd (44). Lenge tryglet han «jeg får ikke puste». Men de siste to minuttene og 53 sekundene var han stille, viste detaljene fra pågripelsen.

– Ambulansen ble hans likbil, sier Crump.

Advokaten Romanucci mener funnene gir grunnlag for at alle politibetjentene i situasjonen er skyldige, og mener dette viser dyptgående problemer i Minneapolis-politiet.

– Det vil bli permanente og livslange endringer som følge av Georges død. Den skal ikke bli forgjeves, sier Romanucci.

Les også

 1. Trump til guvernører i lydopptak: – Dere kommer til å se ut som en gjeng idioter

  USAs president Donald Trump langer ut mot landets guvernører i et lekket lydopptak, og sier at de kommer til å se ut som…

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Ny obduksjonsrapport: Floyds hjerte stanset som følge av trykk mot halsen

 2. Foreløpig obduksjonsrapport: George Floyd døde ikke bare av kvelning

 3. Tre politimenn siktet for medvirkning til forsettlig drap

 4. Ny George Floyd-video: Prøver å få politimann til å gripe inn

 5. Kraftige protester mot politivold etter dødsfall i Minneapolis

Fra andre aviser

 1. Ny obduksjonsrapport: George Floyd døde av kvelning

  Bergens Tidende
 2. – Politimann siktes for forsettlig drap på George Floyd

  Fædrelandsvennen
 3. Alle de fire politibetjentene siktes

  Aftenposten
 4. Chauvin i retten etter den dødelige politivolden mot George Floyd

  Aftenposten
 5. Offentlig rapport: Floyds hjerte stanset som følge av trykk mot halsen

  Fædrelandsvennen
 6. Pastor under minneseremoni: – Ta kneet bort fra våre nakker!

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder