BLANT FLERE: Porsche er ikke de første som straffes for å jukse med utslippstallene. Både Audi og Volkswagen har tidligere fått saftige bøter for det samme. Foto: Trond Solberg

Porsche fikk gigantbot

Den Volkswagen-eide sportsbilgiganten har av tyske påtalemyndigheter fått en bot på godt over fem milliarder kroner.

Boten er på 535 millioner euro, eller godt over 5 milliarder norske kroner, etter de jukset med dieselutslippstester, skriver Reuters.

Dette følger i en rekke av tyske bilprodusenter som har fått saftige bøter for denne type utslippsjuks. Også Audi og Volkswagen er tidligere straffet.

Ifølge påtalemyndighetene i Stuttgart har de forsømt sine juridiske forpliktelser, som førte til at de solgte biler som slapp ut høyere utslipp enn de skulle.

Bekreftet boten

Det var amerikanske myndigheter som tilbake i 2015 avslørte omfattende juks. I ettertid har dette kostet Volkswagen rundt 30 milliarder euro i bøter.

les også

Dieselskandalen kan bli Yaras nye gullgruve

Pluss content

Både Porsche, Audi og Volkswagen har solgt biler som ikke overholder lover og regler om utslipp. Derfor har ingeniører og sjefer blitt tatt av tyske påtalemyndigheter fordi de ikke har stoppet biler med for høyt utslipp fra å slippe til på veier i Europa.

Porsche har bekreftet boten og sier saken mot dem nå er ferdig. Men det hindrer ikke pågående saker mot enkeltpersoner i Porsche som har deltatt i manipulasjonene fra å straffes, opplyser påtalemyndighetene.

les også

Tyske myndigheter tar avstand fra dieselforsøk på mennesker

Brukte software

Måten de «lurte» testene til å tro at bilene slapp ut mindre enn de egentlig gjorde var med en software som kalles Defeat Device. Den fikk bilene til å fremstå som mer miljøvennlige ved å skjule utslippstall på helsefarlige gasser.

Ettersom utslipps- og forbrukstester utføres etter gitte standarder og prosedyrer i laboratorier, skal programvaren ha kjent igjen dette og endret motorens funksjon og ytelse under testene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder