I BRUSSEL: Catalonias avsatte regionpresident Carles Puigdemont, her etter en pressekonferanse i Brussel tirsdag. Foto: Olivier Matthys AP

Catalonias ekspresident Carles Puigdemont har meldt seg for belgisk politi

Puigdemont og de fire andre avsatte katalanske regionministrene meldte seg alle for belgisk politi søndag. Nå skal en dommer avgjøre hva som skjer videre.

  • NTB
  • Hege Wallenius

Artikkelen er over to år gammel

De fem møtte, sammen med sine advokater, opp på politihovedkvarteret i Brussel, og ikke i justispalasset, slik det var ventet. Dermed unngikk de ventende mediene, ifølge den spanske avisen El Pais.

Puigdemont og de fire avsatte regionministrene flyktet mandag til Belgia etter å ha blitt fjernet fra makten av spanske myndigheter. Samme dag ble det også kjent at Puigdemont og flere andre katalanske ledere blir siktet for oppvigleri, underslag og opprør.

Den spanske dommeren Carmen Lamela utstedte fredag kveld arrestordre mot de fem.

Få oversikt: Fem ting du trenger å vite om krisen i Catalonia

På en pressekonferanse klokken 14 søndag opplyste belgisk påtalemyndighet at de fem samme morgen hadde meldt seg for politiet, og i 9-tiden ble de satt i varetekt.

I løpet av søndag ettermiddag skal de fem forklare seg for en dommer, som har en frist på 24 timer etter at de ble satt i varetekt til å beslutte hva som skal skje videre.

Se kunngjøringen fra belgisk påtalemyndighet i videoen her:

Utlevering kan ta måneder

Puigdemont tvitret lørdag at han vil «samarbeide fullt ut med belgisk påtalemyndighet etter at Spania utstedte europeisk arrestordre». Men Puigdemonts advokat Paul Bekaert har tidligere sagt at planen er å kjempe mot utlevering til Spania og samtidig unngå å søke politisk asyl i Belgia. Bekaert er tidligere kjent for å ha bistått baskiske separatister i rettsapparatet.

Eksperter som nyhetsbyrået AP har snakket med, anslår at det kan ta opp til to måneder fra pågripelse til utlevering, medregnet eventuelle anker, før Puigdemont kan bli sendt til Spania.

KOMMENTAR: En dragkamp uten ende

Det vil være nok tid for Puigdemont til å kunne påvirke og muligens også delta, selv om han er i Belgia, i regionvalget som spanske myndigheter har varslet i Catalonia 21. desember.

Vil ha Puigdemont som kandidat

Det katalanske separatistpartiet PDeCAT uttaler at det ønsker den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont som kandidat i regionvalget i desember.

– Vi ønsker at president Puigdemont skal være den personen som skal lede vår store offensiv ved stemmeurnene 21. desember, uttalte partiets talskvinne Marta Pascal på et partimøte i Barcelona søndag ettermiddag.

Les også

Mer om

  1. Spania
  2. Belgia

Flere artikler

  1. Nyhetsbyråer: Arrestordren mot Puigdemont utstedes fredag

  2. Spania ber belgisk politi pågripe Catalonias avsatte leder

  3. 200 katalanske ordførere i Brussel for å støtte en katalansk regjering

  4. Spansk dommer avviser krav om å pågripe Puigdemont i Danmark

  5. Puigdemont vil forhandle med Spania

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder