FLYKTET I PANIKK: En familie i Banda Aceh på Sumatra i ferd med å rømme byen til fordel for høyereliggende områder. Jordskjelvet forårsaket strømbrudd på Sumatra, og folk fikk panikk i frykt for en ny tsunami. Foto: AP

Kraftig jordskjelv i Indonesia: - Inntil 2000 døde

(VG Nett) Så mange som 2000 mennesker kan ha omkommet på øya Nias etter det kraftige jordskjelvet utenfor Sumatra 2. påskedag.

Artikkelen er over 15 år gammel

Jordskjelvet målte hele 8,7 på Richters skala, og forårsaket enorm frykt for en ny tsunami i landene som ble rammet i romjulen.

Mellom 1.000 og 2.000 mennesker har trolig omkommet i jordskjelvet på den indonesiske øya Nias, sier Indonesias visepresident.

- Vi kan regne med at mellom 1.000 og 2.000 døde på Nias i jordskjelvet, sier visepresident Jusuf Kalla til indonesisk radio. Tallene var tirsdag morgen fortsatt usikre, melder NTB.

Jordskjelvet rammet sent om kvelden lokal tid, og en rekke land sendte ut tsunami-varsler. Etter hvert skulle det vise seg at flodbølgen uteble. Les mer her.

Ved midnatt hadde India trukket tilbake tsunamivarselet til sine innbyggere, mens faren var erklært over i Indonesia, Thailand og Sri Lanka.

Enorme skader
Men skadene på de indonesiske øyene som ligger nærmest episenteret skal ha vært enorme. Sent mandag kveld meldte nyhetsbyrået AP at 70 prosent av bygningene rundt markedet i byen Gunungsitoli på Nias hadde kollapset som følge av jordskjelvet.

En representant for de lokale myndighetene på øya, Agus Mendrofa, sier til en radiostasjon at 296 mennesker har omkommet som følge av det massive jordskjelvet.

Tallet er basert på rapporter fra hjelpearbeidere på øya. En politimann navngitt som Nainggolan forklarte at hjelpearbeidere forsøkte å trekke mennesker ut av ruinene. Flere barn skal være blant dem som er rammet.

Etterskjelv

- Hjelpearbeidet blir vanskeliggjort av de mange etterskjelvene som har rammet øya etter det første, store skjelvet, ifølge Nainggolan. Skjelvene har skapt panikk blant lokalbefolkningen, og flere tusen mennesker har forsøkt å flykte.

- Vi forsøker å trekke mennesker og barnekropper ut fra de kollapsede bygningene, sier politimannen, ifølge AP.

Flere strømbrudd gjør arbeidet vanskelig, og situasjonen skal være kaotisk i de rammede områdene.

- Det er alt jeg kan si. Vi vet ikke hvor mange ofre det er, for det er fortsatt mørkt, sier Nainggolan

Raste sammen
En rekke bygninger skal ha vært nær ved å rase sammen under det forrige kraftige jordskjelvet 2. juledag, som målte 9,0 på Richters skala. Dette jordskjelvet har medført at flere skadde bygninger nå raste sammen.

- Vi kan fremdeles ikke telle antallet dødsfall eller hvor mange bygninger som har rast sammen, ettersom det er mørkt her, sier Zulfiki Sirait ved politiet på Nias til AP.

- Det er mulig at flere hundre mennesker som ble fanget i de sammenraste bygningene har omkommet, sier Sirait.

Indonesiske myndigheter bekrefter at flere mennesker har omkommet på øya. FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egeland, sa under en pressekonferanse i kveld at FN står klar med personell som kan hjelpe når meldingene blir bekreftet.

Begravd
Tidligere i kveld sa lokale myndigheter at flere titalls mennesker kan være fanget i ruinene av de sammenraste bygningene på Nias.

- Hundrevis av bygninger har blitt skadet eller har kollapset. Vi er ikke sikre på antallet omkomne, men flere titalls mennesker kan være begravd i ruinene, sier Agus Mendrofa.

Nias ble hardt rammet av skjelvet 2. juledag. Minst 340 innbyggere omkom og 10.000 ble hjemløse. Episenteret for det siste skjelvet ligger 90 kilometer sør for øya Simeulue utenfor vestkysten av Sumatra og like nord for Nias.

Skjelvet var ikke et etterskjelv etter 2. juledag. Det varte i to minutter, noe som er mye lenger enn flere tidligere etterskjelv.

Innbyggere på Sumatra fikk panikk, og folk strømmet vekk fra byene som ble rammet i romjulen. Køene sto tett i byer som Banda Aceh og Meulaboh da folk forsøkte å ta seg til høyereliggende områder.

VG Nett-leseren Jon Inge Teiglands mor driver hjelpearbeid i Indonesia, i byen Meulaboh, som ble svært hardt rammet av tsunamien. I en epost til VG Nett skriver Teigland følgende:

"Min mor sendte meg to tekstmeldinger etter dette skjelvet.

Den første kom kl 18:33. Der skrev hun:

Kraftig jordskjelv, fem min, vanskelig å stå. Vi er på vei til tryggere område, men det er fullt i gatene.

Den andre kom kl 18:47. Der skrev hun:

Vi er i trygt område."

Merket skjelvet

Nordmannen Bjarte Olsen (31) kjente skjelvet i sin leilighet i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

- Det startet omtrent klokken 18.10 norsk tid. Jeg satt og jobbet, så begynte det å riste, og ting som henger på veggene beveget seg, sier Olsen til VG Nett.

Han forteller at skjelvet varte i et par minutter, og at han gikk ut av bygningen og ned på bakken.

- Jeg ble egentlig ikke bekymret, men så folk som kom ut i bare underbuksa, og som nok kan ha vært litt mer bekymret enn meg, forteller han.

Les også

 1. Rolig igjen i Phuket og Krabi

  Norske turister som ble evakuert fra Star Tours hoteller nær strendene på Phuket og Krabi fikk natt til tirsdag bli…
 2. Opprivende for nordmenn i Thailand

  Meldinger om en mulig ny flodbølge var opprivende for nordmenn som var i Thailand for å bearbeide sorg etter flodbølgen…
 3. Egeland: - Ikke meldt om tsunamier

  (VG Nett) FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egeland, sier det ikke er meldt om tsunamier etter det kraftige jordskjelvet…
 4. Norsk ekspert: Faren for tsunami over for nå

  Faren for en flodbølge er trolig over etter jordskjelvet utenfor kysten av Sumatra mandag, sier Kuvvet Atakan, professor…
 5. Liten tsunami observert etter jordskjelv

  (VG Nett) En ti centimeter høy tsunami er registrert av australske forskere ved Cocos-øyene i Det indiske hav.
 6. Folk flyktet i panikk på Andamanøyene

  Det kraftige jordskjelvet som mandag rammet et havområde utenfor Sumatra, fikk innbyggerne på de indiske Andamanøyene og…
 7. Faren for flodbølge over i Thailand og Indonesia

  Faren for at en flodbølge skal ramme kystområdene i Thailand og Indonesia er trolig over, ifølge eksperter.
 8. Advarer mot flodbølger på Madagaskar og Mauritius

  Det er sendt ut flodbølgevarsel på Mauritius og Madagaskar etter det kraftige jordskjelvet utenfor kysten av Sumatra…
 9. Tsunami-frykt etter kraftig jordskjelv

  (VG Nett) Slik lød tekstmeldingen fra den norske hjelpearbeideren: «Kraftig jordskjelv, fem min, vanskelig å stå.
 10. «Norske» hotell evakueres

  (VG Nett) Panikken var i kveld tilbake i Thailand etter at landets myndigheter sendte ut en tsunamivarsel på grunn av et…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder