Mugabe i krisesamtaler – nekter å gå av

Mugabe i husarrest

Robert Mugabe (93) sitter torsdag i samtaler med militæret, som har tatt kontroll i landet. Han nekter å gå av som Zimbabwes president, ifølge flere nyhetsbyråer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– De møttes i dag. Han nekter å gå av. Jeg tror han prøver å kjøpe seg tid, sier en kilde tett på militæret som ikke ønsker å bli navngitt, til nyhetsbyrået AFP.

Den regjeringskontrollerte avisen The Herald har trykket bilder fra møtet der Mugabe sitter i samtale med blant andre forsvarssjef Constantino Chiwenga. På bildene er ifølge avisen også sørafrikanske utsendinger og presten Fidelis Mukonori.

Også Reuters får opplyst at Mugabe nekter å gå av. Han står fast på at han er landets eneste legitime leder, ifølge nyhetsbyrået.

Mugabe er satt i husarrest etter at militæret grep inn og sikret seg kontroll over hovedstaden Harare tirsdag kveld og natt til onsdag. Militæret avviser at det dreier seg om et kupp, selv om observatører mener situasjonen bærer alle kjennetegn på det.

Torsdag var militæret fortsatt synlig i gatene i hovedstaden.

Bakgrunn: Derfor har militæret gått til aksjon

Den afrikanske samarbeidsorganisasjonen AU sier at de ikke vil akseptere et kupp.

– Vi krever respekt for lovgivningen og en tilbakestilling til orden. Vi vil aldri akseptere et militærkupp, sier AUs leder Alpha Conde.

Opposisjonsleder i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, er blant dem som har tatt til om at Zimbabwes president gjennom 37 år må gå av. I en uttalelse, der han unnlot å kalle Mugabe president, sa Tsvangirai at det er «i folkets interesse» at 93-åringen går av umiddelbart.

Tsvangirai oppfordret til at det så raskt som mulig startes forhandlinger om en overgangsordning, og tar også til orde for store reformer i forkant av et nytt valg.

I tillegg har over 100 grupper og organisasjoner fra sivilsamfunnet også oppfordret Mugabe til å tre til side, men de ber samtidig landets militære om å respektere grunnloven.

Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) møttes torsdag i Botswana for å diskutere utviklingen. Sør-Afrikas president Jacob Zuma som leder organisasjonen, antydet at den politiske situasjonen om kort tid ville være avklart.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder