SIVILE DREPT: Åtte sivile palestinere er skutt og drept av israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden siden midten av november, til tross for at de var ubevæpnede. Foto: Reuters / NTB scanpix
SIVILE DREPT: Åtte sivile palestinere er skutt og drept av israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden siden midten av november, til tross for at de var ubevæpnede. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN og EU kritiserer Israel for drap på palestinere

UTENRIKS

FN og EU kritiserer israelske sikkerhetsstyrker for drap på ubevæpnede palestinere.

Publisert: Oppdatert: 31.01.13 05:36

- Åtte sivile palestinere, blant dem tre barn og en kvinne, er drept i ulike hendelser på Vestbredden siden midten av november, konstaterer FNs nødhjelpskoordinator i området, James Rawley.
LES OGSÅ: Israel boikotter FN-kartlegging

- Jeg er alvorlig bekymret over at stadig flere blir drept som følge av at israelske styrker skyter med skarpt på den okkuperte Vestbredden, sier han.

Overdreven maktbruk

- Å bruke skarp ammunisjon mot sivile kan være ensbetydende med overdreven maktbruk, noe som må granskes på en skikkelig og uavhengig måte, mener Rawley.

EUs delegasjon i Jerusalem deler Rawleys bekymring over israelske styrkers drap på sivile palestinere.

- Vi er dypt bekymret over antallet palestinere som nylig er drept under ulike hendelser der israelske styrker har tydd til dødelig maktbruk, heter det i en kunngjøring fra EU-delegasjonen.

- Vi gjentar vår oppfordring til sikkerhetsstyrkene, enten de er palestinske eller israelske, om å avstå fra bruk av dødelig makt der det ikke foreligger noen umiddelbar trussel mot menneskeliv, heter det videre.

Skutt i ansiktet

I forrige uke ble den 21 år gamle palestinske kvinnen Lubna Hanash skutt i ansiktet og drept av israelske soldater utenfor en skole nord for Hebron på Vestbredden. En annen kvinne ble såret.

15 år gamle Saleh Amarin ble skutt i ansiktet og drept under sammenstøt mellom steinkastende ungdommer og israelske soldater i flyktningleiren Aida nord for Betlehem.

17 år gamle Samir Ahmed Awad led samme skjebne nær muren Israel har bygd på Vestbredden, og tre dager tidligere ble en palestinsk 21 åring skutt og drept da han angivelig forsøkte å ta seg inn i Israel. Ingen av de fire drepte var bevæpnet.

Her kan du lese mer om