KAMPENE FORTSETTER: En opprørskriger lader våpenet sitt utkanten av Aleppo i august i år. Foto: Fadi Al-halabi AFP

Syriske opprørere til VG: Krever garantier for våpenhvile

Timer før våpenhvilen skal inntre sier amerikanskstøttede opprørere at de har null tillitt til Russland.

Artikkelen er over tre år gammel

Fra og med solnedgang mandag kveld, skal opprørerne i Ahmed al-Abdo-brigaden etter planen legge ned våpnene i kampen mot det syriske regimet.

Den USA-støttede opprørsgruppen er bare en av de utallige opprørsgruppene som Russland og USA håper skal godta avtalen som de kom frem til i helgen.

Avtalen innebærer i første omgang en 48 timer lang våpenhvile, som kan fornyes, samtidig med at humanitær hjelp fraktes inn i vanskelig tilgjengelige områder.

Sentralt for avtalen er at det syriske regimet blant annet stopper luftangrepene mot den svært hardt pressede befolkningen i østlige Aleppo.

Les også: Legene forteller om kjemisk angrep i Aleppo: «Pasientene sa luften var gul»

Avtale med betingelser

Mandag morgen snakket VG med Maher al-Hamdan, som er talsmann og koordinator for Ahmed al-Abdo-brigaden. Gruppen er alliert med Den frie syriske armé, og var en av de første gruppene i sørlige Syria som fikk betydelig amerikansk militærhjelp.

Gruppen jobber også tett med The New Syrian Army, som Norge skal støtte med blant annet opptrening. Gruppen kjemper mot IS, i tillegg til å kjempe mot regimet.

I intervjuet med VG, som ble gjort over internett, sier al-Hamdan:

– Som tidligere ønsker vi en våpenhvile velkommen, så lenge den etterfølges av en vedvarende politisk plan. Vi støtter også at angrepene på både IS og al-Qaida fortsetter, fordi disse gruppene er terrorister og har en ekstrem ideologi som vi ikke støtter.

Les også: NATO-Jens: – Flere må gjøre som Tyrkia i krigen mot IS

Likevel er det noen forutsetninger for at avtalen skal lykkes, ifølge ham:

• Det er svært viktig at våpenhvilen muliggjør at humanitær hjelp kan komme inn til sivile som trenger det.

• Det er også svært viktig at våpenhvilen ikke bare blir en periode der Assad-regimet kan få et pusterom til å bygge opp sine styrker og planlegge nye angrep.

• Samtidig sier al-Hamdan at de vil vite hvordan det reageres mot brudd på våpenhvilen, og hva som er definisjonen på terrorgrupper. De vil vite hvorfor Assad-allierte grupper som Hezbollah, som også defineres som terrorgrupper av flere, ikke skal kunne angripes.

– Stoler dere på Russland i denne situasjonen?

– Nei! Så klart gjør vi ikke det, sier al-Hamdan.

ASSAD I RUINENE: Bashar al-Assad holdt en tale i den nylig tilbakevunnede forstaden Daraya utenfor Damaskus i mandag. Han sier at han skal ta tilbake hele Syria. Foto: - AFP

Les også: Om Syria-avtalen: – Sabotørene står i kø

Hvordan håndtere tidligere al-Qaida?

Dersom våpenhvilen overholdes i løpet av den første uken, skal USA og Russland inngå et samarbeid om angrep mot terrorgruppen IS, men også mot den mer lokalt forankrede ekstremistgruppen Jabhat Fateh al-Sham, som tidligere het Nusra-fronten og var al-Qaidas gruppe i Syria.

Det er uavklart hvordan våpenhvilen skal håndheves i områder der den sterke opprørsgruppen har tilstedeværelse. Fateh al-Sham samarbeider nemlig tett med flere mer sekulære grupper.

Problemet er derfor: Hvordan skal USA klare å angripe en gruppe de definerer som terrorister, når den samme gruppen samarbeider på slagmarken med opprørere USA støtter?

Sitatet som Aleppo-opprøreren Dawood Mahmudi nylig ga til The Guardian, viser akkurat hvor komplisert våpenhvilen nå er:

– Jabhat Fateh al-Sham er blant oss, det er sant. De er her, fordi ingen andre er det. De har holdt byen åpen for oss, og når vi har vært beleiret har de kjempet for å bryte beleiringen. Hvor var USA og Russland da? Jeg skal fortelle deg hvor de var: USA var ingen steder og Russland bombet oss. Og nå ber de oss stole på dem?

Les også: Al-Qaida-krigere i Syria i VG-intervju: Klare til krig mot Putin

Assad lover å ta tilbake hele Syria

Bare timer før våpenhvilen skal starte kom Syrias president Bashar al-Assad med en uttalelse fra den utbombede Damaskus-forstaden Daraya. I uttalelsene hans var det lite som hintet om fredeligere tider i vente:

– Den syriske stat er fast bestemt på å ta tilbake alle områder fra terroristene, sa Assad ifølge statlige medier mandag.

Assad uttalte seg da han deltok i bønn i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id al-adha, ifølge NTB.

– De væpnede styrkene fortsetter sitt arbeid, ubønnhørlig og uten å nøle, uansett interne eller eksterne omstendigheter, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder