STERKE KVINNER: Mange egyptiske kvinner var involvert i revolusjonen som til slutt kastet Hosni Mubarak. Nå mener mange at de må fortsette sine protester. Foto: Reuters

STERKE KVINNER: Mange egyptiske kvinner var involvert i revolusjonen som til slutt kastet Hosni Mubarak. Nå mener mange at de må fortsette sine protester. Foto: Reuters

Egypt ett år etter: - Revolusjonen er fortsatt ikke over

(VG Nett) Mens mødre hyller sine døde sønner, mener mange at revolusjonen enda ikke er over.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

For nøyaktig ett år siden begynte folkebevegelsen som førte til at store deler av den egyptiske befolkningen gikk ut i protest mot det 30 år lange styret på tidligere president Hosni Mubarak.

I dag samlet igjen folkemassene seg i hopetall på Tahrir-plassene for å hedre de døde og feire jubileumet for folkebevegelsen for demokrati. Men både europeiske eksperter og menneskerettighetsaktivister mener at landet trenger et nytt opprør.

- Ned med militærstyret, lød ett av slagordene som ga gjenlyd på Tahrir onsdag.

- Vi må ha revolusjon til seieren er vunnet, revolusjon i alle Egypts gater, ropte ungdommer som hadde samlet seg i et hjørne på plassen.

TETT PÅ NETT: Amnestys Egypt-ekspert

Både ekspertene og aktivistene frykter at militærstyret som tok over etter Mubarak vil blokkere reformarbeidet. De europeiske ekspertene frykter også at Det muslimske brorskap vil sette en stopper for demokratiseringsprosessen. Amnesty International beskriver menneskerettighetssituasjonen i landet som vanskelig.

Skeptiske

Både statlige og private tv-selskapet har feiret ettårsdagen for revolusjonen. Disse hedret de mistet livet i de voldsomme protestene. Men unge egyptere viste samtidig at de ikke føler at revolusjonens opprinnelige mål er nok.

Saken fortsetter under bildet

TAHRIR ETT ÅR ETTER: En mann viftet med det egyptiske flagget mens tusenvis samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo ett år etter revolusjonen startet. Foto: AP


Avisen Al-Dustur skrev på sine forsider at «I dag fortsetter Egypt revolusjonen uten vold og sabotasje».

Opphevet unntakstilstanden

Tirsdag kunngjorde det regjerende militærrådets leder feltmarskalk Hussein Tantawi at den forhatte unntaksloven delvis er opphevet. Men Joe Stork i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch sier Tantawi ikke gikk langt nok, melder NTB.

- Det er en fornærmelse mot de som krever at landet igjen får en lovlig regjering at unntaksloven ikke fjernes helt, sa Stork onsdag.

Den omstridte loven gir politiet vide fullmakter til å arrestere folk som de mistenker for å true lov og orden.

Militærrådet fastslår at dette fortsatt gjelder for «banditter», noe aktivistene mener er en sekkebetegnelse som kan brukes om alle makthaverne misliker.

Islamistisk flertall

Egypts nye nasjonalforsamling holdt denne uken sitt første møte. Islamistene har flertall i denne forsamlingen, og de vil ifølge menneskerettsorganisasjonen Amnesty International ikke forplikte seg til å avskaffe diskriminering av kvinner.

En fersk undersøkelse viser at de fleste av de største partiene i Egypt lover å respektere menneskerettighetene.

- Men de gir enten blandede signaler eller nekter å skrive under på å få slutt på diskriminering, beskytte kvinners rettigheter og avskaffe dødsstraffen, het det videre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder