TALTE: USAs president Barack Obama snakket søndag om fredsprosessen i Midtøsten. Foto: AFP

Netanyahu lover å samarbeide med Obama

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var tydelig tilfreds med Barack Obamas nye Midtøsten-tale søndag.

Artikkelen er over åtte år gammel


Netanyahu og den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC reagerte kraftig etter at USAs president torsdag sa at Israels grenser fra 1967 må danne utgangspunktet for forhandlingene om grensene mellom Israel og en framtidig palestinsk stat. Forslaget kan innebære at store israelske bosetninger havner utenfor israelsk territorium.

Og selv om Obama gjentok sine synspunkter i AIPAC søndag, kom han med en presisering som høstet applaus.

Obama sa at grensen mellom Israel og en framtidig palestinsk stat må baseres på grensene fra 1967, med en framforhandlet avtale om landbytte. Men han la samtidig stor vekt på at det betyr at grensen ikke vil gå nøyaktig der den gikk i 1967.

Saken fortsetter under bildet.

ANSPENT MØTE: Barack Obama og Benjamin Netanyahu møttes i Det hvite hus fredag. Foto: AP


Lovte samarbeid

Netanyahu var raskt ute med å si at han verdsatte Obamas ord, og han lovte å arbeide sammen med Obama for å få liv i de fastlåste fredssamtalene med palestinerne.

- Jeg støtter president Obamas ønske om å få liv i fredsforhandlingene og setter pris på hans anstrengelser, sa Netanyahu i en pressemelding.

Det var knyttet stor spenning til Obamas tale i «løvens hule» søndag. Flere framtredende jødiske amerikanere hadde på forhånd sagt at de vurderte å kutte sin støtte til Obama etter hans uttalelser om 67-grensen.

Obama la tydelig vekt på å berolige sine skeptiske tilhørere.

- Jeg kan forsikre dere om at de sterke båndene mellom USA og Israel består, sa han, og la til at Israels sikkerhet var av største betydning for USA.

Støtte til høsten

Fordi fredsforhandlingene med Israel ligger på is, har palestinerne luftet planene om å søke FN-støtte for opprettelsen av en palestinsk stat i høst.

Obama understreket under møtet i AIPAC at USA vil motsette seg forsøk på å isolere Israel i FN.

- En FN-avstemning vil aldri kunne opprette en palestinsk stat, sa han.

Obama oppfordret også Hamas til å anerkjenne Israels rett til å eksistere, fravike vold, og slutte seg til inngåtte avtaler.

- Man kan ikke vente at noe land vil forhandle med en terroristorganisasjon som har som mål å utslette det, sa Obama, med henvisning til Hamas. Og høstet igjen stor applaus hos de frammøtte i AIPAC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder