SKAL MØTES IGJEN: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu (til venstre) skal fredag møte Barack Obama dagen etter at Obama kom med en tale som irriterte israelerne. Her fra et møte i fjor sommer. Foto: AP

Israel etter Obama-tale: - USA forstår oss ikke

Israelske myndigheter er ikke fornøyd med at Barack Obama tydelig sa at Israel må tilbake til sine 1967-grenser.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det er en følelse av at Washington ikke forstår realitetene og hva vi står overfor, sier en israelsk tjenestemann.

Han var fredag sammen med Netanyahu i et fly på vei til Washington, der den israelske statsministeren senere på dagen skal ha møter med Obama.

I en tale torsdag sa Obama blant annet at enhver avtale om en palestinsk stat må baseres på grensene fra 1967 og felles enighet om bytte av landområder, for å etablere sikre og anerkjente grenser for begge stater.

Netanyahu var raskt ute med uttrykke sterk skuffelse over Obamas tale og gjorde det klart at Israel ikke bør bli bedt om å trekke seg tilbake til 1967-grensene.

OBAMA: Tilbyr økonomisk hjelp til Midtøsten

Spill i kulissene

Ifølge amerikanske medier foregikk det et dramatisk spill i kulissene før og etter torsdagens tale. The New York Times melder at Netanyahu gikk i taket da han hørte Obamas uttalelser.

Det skal ha pågått intens lobbyvirksomhet helt fram til få minutter før presidenten gikk på talerstolen i det amerikanske utenriksdepartementet. Det kulminerte i en hissig telefon fra Netanyahu til USAs utenriksminister Hillary Clinton der han krevde at alle henvisninger til 1967-grensene måtte strykes i talen.

Netanyahu holder fast ved at det vil bli umulig å forsvare Israel dersom man gikk tilbake til grensene fra 1967.

I den endelige versjonen av Obamas tale heter det at grenselinjene fra 1967 bare er et utgangspunkt, dog et avgjørende sådan.

GAZA-AKTIVISTER: Forberedt på å dø som martyrer

Strid om bosetninger

Om lag en halv million israelere bor i bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Det har blitt spekulert på om Israel i forhandlinger med palestinerne skulle kunne få beholde en del av bosetningene dersom palestinerene får andre landområder som kompensasjon.

Støre: Første gang så tydelig

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sier dette om Obamas tale:

- Det er et tydelig signal til partene om å sette seg til forhandlingsbordet og ta tak i temaene etter at Obama ga det amerikanske rammeverket for prosessen. Dette er det viktigste Obama har sagt om Midtøsten siden talen i Kairo for to år siden, og det er første gang amerikanerne sier så tydelig at grensa må basere seg på 1967-grensene, sier Støre.

EU-land støtter Obama

EU-land gir sin helhjertede støtte til president Barack Obama, som går inn for en tostatsløsning i Midtøsten med grensene fra 1967.

- Jeg synes forslaget om å bruke grensene fra 1967 og om utveksling av territorier, det vil si å vurdere det, er et godt og gjennomførbart skritt, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Også Frankrike og Polen støtter Obamas uttalelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder