SKAL MØTES IGJEN: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu (til venstre) skal fredag møte Barack Obama dagen etter at Obama kom med en tale som irriterte israelerne. Her fra et møte i fjor sommer. Foto: AP

Israel etter Obama-tale: - USA forstår oss ikke

Israelske myndigheter er ikke fornøyd med at Barack Obama tydelig sa at Israel må tilbake til sine 1967-grenser.

Artikkelen er over ni år gammel

- Det er en følelse av at Washington ikke forstår realitetene og hva vi står overfor, sier en israelsk tjenestemann.

Han var fredag sammen med Netanyahu i et fly på vei til Washington, der den israelske statsministeren senere på dagen skal ha møter med Obama.

I en tale torsdag sa Obama blant annet at enhver avtale om en palestinsk stat må baseres på grensene fra 1967 og felles enighet om bytte av landområder, for å etablere sikre og anerkjente grenser for begge stater.

Netanyahu var raskt ute med uttrykke sterk skuffelse over Obamas tale og gjorde det klart at Israel ikke bør bli bedt om å trekke seg tilbake til 1967-grensene.

OBAMA: Tilbyr økonomisk hjelp til Midtøsten

Spill i kulissene

Ifølge amerikanske medier foregikk det et dramatisk spill i kulissene før og etter torsdagens tale. The New York Times melder at Netanyahu gikk i taket da han hørte Obamas uttalelser.

Det skal ha pågått intens lobbyvirksomhet helt fram til få minutter før presidenten gikk på talerstolen i det amerikanske utenriksdepartementet. Det kulminerte i en hissig telefon fra Netanyahu til USAs utenriksminister Hillary Clinton der han krevde at alle henvisninger til 1967-grensene måtte strykes i talen.

Netanyahu holder fast ved at det vil bli umulig å forsvare Israel dersom man gikk tilbake til grensene fra 1967.

I den endelige versjonen av Obamas tale heter det at grenselinjene fra 1967 bare er et utgangspunkt, dog et avgjørende sådan.

GAZA-AKTIVISTER: Forberedt på å dø som martyrer

Strid om bosetninger

Om lag en halv million israelere bor i bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Det har blitt spekulert på om Israel i forhandlinger med palestinerne skulle kunne få beholde en del av bosetningene dersom palestinerene får andre landområder som kompensasjon.

Støre: Første gang så tydelig

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sier dette om Obamas tale:

- Det er et tydelig signal til partene om å sette seg til forhandlingsbordet og ta tak i temaene etter at Obama ga det amerikanske rammeverket for prosessen. Dette er det viktigste Obama har sagt om Midtøsten siden talen i Kairo for to år siden, og det er første gang amerikanerne sier så tydelig at grensa må basere seg på 1967-grensene, sier Støre.

EU-land støtter Obama

EU-land gir sin helhjertede støtte til president Barack Obama, som går inn for en tostatsløsning i Midtøsten med grensene fra 1967.

- Jeg synes forslaget om å bruke grensene fra 1967 og om utveksling av territorier, det vil si å vurdere det, er et godt og gjennomførbart skritt, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Også Frankrike og Polen støtter Obamas uttalelser.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Netanyahu avviser Obamas visjon

  2. Netanyahu lover å samarbeide med Obama

  3. Støre: - Viktig med Obamas presisering

  4. Obama lovet varig støtte til Israel

  5. Obama hardt ut mot israelske bosetninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder