NY BRANN: Det var en eksplosjon i reaktorbygning nummer to tirsdag morgen lokal tid. Nå er en fjerde reaktor i brann. Foto: ABC/EPA

Tokyo barrikaderer seg: - Hold dere inne

Problemer med to nye reaktorer ** Ny eksplosjon ved reaktor 2 ** Brann i reaktor 4 ** Stråling målt i Tokyo** Innfører flyforbud

(VG Nett) Full alarm etter eksplosjon og brann i atomanleggene i natt. Radioaktivitet sluppet ut i atmosfæren.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Kabinettsekretær Yukio Edano, som har fungert som pressetalsmann for de japanske myndighetene etter katastrofen, sa på en pressekonferanse i 8.30-tiden at det også har oppstått problemer med reaktor 5 og 6 ved Fukushima Daiichi-anlegget.

- Nedkjølingen av reaktorene ser ut til ikke å fungere skikkelig, sier Edano.

- Det har brutt ut brann i en av reaktorene ved atomkraftverket Fukushima, opplyser statsminister Naoto Kan.

LIVE: Følg direktesendinger på japansk TV

På pressekonferansen tirsdag morgen hevdet Edano at brannen i reaktor fire «mest sannsynlig var slukket».

Brannen oppstod i et deponi for brukt brensel ved reaktor 4.

Ifølge det internasjonale atomenergibyrået IAEA har radioaktivitet blitt sluppet direkte ut i atmosfæren, som følge av brannen.

Samtidig med brannen gikk det også av en eksplosjon utenfor reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi-anlegget.

Sprengte av skallet på reaktoren

I eksplosjonen gikk skallet rundt reaktoren i lufta, opplyser myndighetene.

Les også: - Har 24 timer på å unngå atomkatastrofen

Statsminister Kan sier at den radioaktive strålingen rundt kraftverket har økt betydelig, og myndighetene sier at den nå har nådd et helsefarlig nivå.

Tett på nett: Få svar på ALT du lurer på om atomkrisen

Her er nattens utvikling:** Brutt ut brann i reaktor 4 ved Fukushima-anlegget** Ny eksplosjon ved reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi** Det er målt stråling ved Tokai-mura, som ligger 100 km nord for Tokyo** Myndighetene: - Strålefaren er helsefarlig høy nå

- Kan være helsefarlig

Edano understreket også at de farlig høye målingene tirsdag morgen er tatt like i nærheten av de skadede reaktorene.

- Nå snakker vi om strålingsnivåer som kan være helsefarlige. Men dette er målinger som er tatt i områdene rundt reaktor 3. Jo lengre bort fra reaktorene du kommer, jo mindre er strålingen, sa Edano.

- Vi ber dere som bor i nærheten om holde dere innendørs, enten dere er hjemme eller på kontorene. Hold dere innendørs. Ikke gå ut, sa statsminister Naoto Kan på en pressekonferanse i natt norsk tid.

- Hold dere innendørs

Kabinettsekretær Yukio Edano gjentok advarselen.

- Ikke gå ut. Hold dere innendørs. Lukk vinduene, gjør husene deres lufttette. Ikke slå på ventilatorene. Heng opp klesvasken innendørs, var Edanos bønn til befolkningen i de rammede områdene.

Som følge av nattens hendelser har både BBC, CNN, Sky News, AP og andre journalister forlatt Sendai.

Artikkelen fortsetter under grafikken

DETTE SKJER: Grafikken forklarer hva som skjer ved en nedsmelting. Grafikk: SGB

Har målt stråling i Tokyo

Myndighetene har målt strålenivåene ved reaktor 3 på Fukushima-anlegget til å være 400 ganger høyere enn hva som er tillatt grense.

Det er også målt økt stråling i Tokyo. Foreløpig er det målt unormalt økte nivåer, men det utgjør ingen helsefare i Tokyo på dette tidspunktet. Også i Saitama, nær Tokyo, er det målt stråling. Her er strålingen 40 ganger så høy som normale nivåer.

Les også: Ny eksplosjon ved japansk reaktor

Tre av de andre reaktorene ved Fukushima-Daiichi har i de siste dagene vært utsatt for eksplosjoner.

Evakuering

Det er iverksatt storstilt evakuering også ved anleggene. 800 arbeidere er beordret bort fra anlegget. Nå kjemper 50 arbeidere for å redde Japan fra nedsmeltingen.

VG Netts journalister Kari Tone Sperstad, Alf Bjarne Johnsen og VG-fotograf Gisle Oddstad har vært i Sendai og i natt overnattet i byen Yamagata med plan om å reise til Tokyo tirsdag morgen.

- Vi var på vei til Tokoyo, men da vi hørte om brannen i den fjerde reaktoren, valgte vi å endre retning og dra sørover. Situasjonen rundt strålefaren er så usikker at vi dropper å dra innom hotellet, forteller Kari Tone Sperstad på telefon ved 05.15-tiden norsk tid.

Artikkelen fortsetter under bildet

EVAKUERER: VG Netts team i Japan reiser nå bort fra de utsatte områdene rundt Fukushima-anlegget som følge av den siste utviklingen. Foto: Gisle Oddstad

Hun forteller at bensinsituasjonen nå er prekær flere steder i landet.

- Det går fint med oss, men jeg har snakket med andre norske journalister som forteller om opptil seks kilometer lange bensinkøer rundt Fukushima-anlegget og mot Tokyo, sier hun.

Ambassadør Arne Walther i Tokyo ber alle nordmenn i Japan om å registrere seg ved ambasssaden. Han vurderer nå situasjonen fra minutt til minutt.

- Vi er i en katastrofesituasjon under utvikling, sier Walther til VG Netts team i Japan.

Les også: Sendai - en by i ruiner

Innfører flyforbud

I morgentimene tirsdag besluttet Japans transportminister å innføre en 30 km ikke-flysone rundt anlegget.

Den franske ambassaden i Tokyo opplyser at den radioaktive vinden kan nå Tokyo i løpet av ti timer slik vindretningen er nå.

Ifølge ambassaden er ikke strålingen som eventuelt når Tokyo, særlig sterk. Men franske borgere blir likevel bedt om å holde seg innendørs, lukke vinduene og ikke få panikk.

UD vurderer reiseråd

- Vi følger situasjonen tett og er i dialog med de andre nordiske landene, og vurderer fortløpende å oppgradere reiserådene, kommunikasjonsrådgiver Marte Kopstad i Utenriksdepartementet (UD) til VG Nett.

Det er foreløpig ikke gjort noen endring i UDs reiseråd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder