HUSARREST: Aung San Suu Kyi sitter fortsatt i husarrest, men nå går ryktene om en snarlig løslatelse. Foto: AP Foto:

- Løslater Suu Kyi for å sanke stemmer

Militærjuntaen i Burma ser ut til å ville løslate Aung San Suu Kyi etter valget i november. Utspillet er en del av juntaens valgkamp, mener Burmakomiteen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det er trolig publikumsfrieri for å få folk til å stemme, sier leder av Den norske Burmakomité, Inger Lise Husøy, til NTB.

Hun er usikker på om løftet om løslatelse vil bli holdt og understreker at opplysningene ikke er offisielt bekreftet, men kommer fra en anonym, burmesisk tjenestemann.

- Hvis hun settes fri, vil det være knyttet til strenge restriksjoner, og hun vil kanskje bli satt inn igjen etter kort tid, sier Husøy.

Juntaen ønsker størst mulig deltakelse i valget om drøye fem uker, mens Suu Kyi og partiet hennes oppfordrer til boikott. Samtidig som stadig flere observatører mener at valget ligger an til å bli en farse, forsøker juntaen å skaffe seg troverdighet både blant landets egne innbyggere og i verdenssamfunnet, mener Husøy.

Apatisk befolkning

Aung San Suu Kyi er opposisjonslederen som vant valget i 1990, og som ble tildelt Nobels fredspris året etter. Da satt hun imidlertid innesperret og kunne ikke selv ta imot prisen. Siden har hun tilbrakt mesteparten av tiden i husarrest og fengsel.

Valget 7. november blir Burmas første på 20 år, og planen er at nasjonalforsamlingen som blir valgt, skal utpeke landets første sivile regjering på 50 år. Ifølge Husøy er det få i Burma som tror at valget vil føre til noe nytt.

- Folk er blitt mer apatiske, og alle meldinger vi har fått, tyder på at folk ikke har noen tro på valget, sier hun.
Også Kirkens Nødhjelp tviler på at landet vil bevege seg i demokratisk retning.

- Juntaens planlagte løslatelse av Aung San Suu Kyi er et velregissert maktspill som vil ha liten eller ingen betydning for en fremtidig demokratiprosess i Burma, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

Han mener partiet hennes, NLD, er fullstendig vingeklippet og satt ut av stand til å ha noen politisk innflytelse.

- 13. november

Ifølge den burmesiske tjenestemannen skal Suu Kyi settes fri 13. november, seks dager etter valget.

- November blir en viktig og travel måned for oss på grunn av valget og Aung San Suu Kyis løslatelse, sier den anonyme kilden til nyhetsbyrået AFP.

Husøy understreker også at det vil være en stor glede for demokratibevegelsen hvis Suu Kyi blir løslatt. Hun fremholder samtidig at juntaen fortsatt holder over 2.200 politiske fanger innesperret, dobbelt så mange som da Suu Kyi var fri sist gang, i 2003.

- Allmektige

Lederen for Oslosenteret, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, har sagt at generalene har designet en grunnlov og valglover som sikrer at de uansett beholder all makt.

- Selv om Aung San Suu Kyi skulle bli løslatt, er det i seg selv ikke et tegn på at demokratiet vil seire i Burma, sa Bondevik i en uttalelse torsdag.

Han tror generalene ved å «slippe Aung San Suu Kyi fri ønsker å kjøpe seg pusterom og redusere internasjonalt press og kritikk».

Også en amerikansk diplomat har uttalt at valget neppe blir fritt og rettferdig, og i flere områder, der etniske minoriteter kjemper mot sentrale myndigheter, vil det ikke være mulig å stemme i det hele tatt.

FN har opprettet en kommisjon som skal granske Burma. Både USA, Storbritannia og flere EU-land har gått aktivt ut med støtte til kommisjonen. Nå vil Burmakomiteen at den norske regjeringen gjør det samme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder