«Badesalt»-dopet sprer frykt

Skal være 100-200 ganger sterkere enn amfetamin

Rusklinikk: Personer som er påvirket blir gjerne fulgt inn av fire-fem politimenn

(VG Nett) Angivelig påvirket av designerdopet «badesalt», ropte 21-åringen: Gud, ikke tving meg til å spise deg!

  • Laila Tram Nguyen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Designerdopet inneholder blant annet det syntetiske stoffet MDPV, som ligner både amfetamin og kokain, men er mye sterkere og billigere.

I Sverige og Finland har flere mennesker dødd etter bruken av rusmiddelet, og i Norge er det påvist en stor økning av stoffet.

- Syntetiske stoffer som dette er 100-200 ganger sterkere enn andre narkotiske stoffer. Tar du en «vanlig» dose så sier det seg selv at det går galt, og en overdose er katastrofal. Jeg kjenner til tilfeller der mennesker har kommet inn i en psykose og ikke kommet ut igjen, advarer spesialrådgiver i Kompetansesenter rus, Anna-Lena Westbye Pedersen.

Artikkelen fortsetter under bildet

«Badesaltet» er kjent for å gi en paranoid og bisarr oppførsel. Foto: Chris Knight/Ap

Gikk bersersk

Amerikansk politi filmet en pågripelse av en 21 år gammel mann i Georgia, USA, mens han angivelig var påvirket av det nye designerdopet «badesalt», som blant annet inneholder det syntetiske stoffet MDPV.

Den unge mannen, Karl Laventure, ble sett løpende halvnaken rundt på en golfbane i full panikk. Da politiet pågrep ham brukte de først pepperspray, men da mannen ikke reagerte, ga de ham ham elektrisk sjokk med en el-pistol, men måtte bruke over fem forsøk før de fikk kontroll på ham.

- Han tørket ikke øynene sine engang, han bare holdt dem åpne. Vi fikk ham i bakken da vi ga ham elektrisk støt, men han spratt bare rett opp igjen. Etter det måtte vi gjenta det rundt fem ganger før vi fikk ham i bakken, forteller politimann i Gwinnett County Police Department, Ross Hancock, til ABC News.

Feiret bursdagen

Ble ekstremt paranoid: Karl Leventure (21) løp rundt halvnaken på en golfbane i Georgia, USA. Foto: fra video til ABC News

Da politiet fikk kontroll på Laventure truet han med å spise både dem, andre mennesker og Gud.

Ifølge Karl Laventure selv kjøpte han en «joint» for fem amerikanske dollar for å feire 21-årsdagen, men visste ikke at den kunne inneholde andre syntetiske stoffer.

- Jeg trodde noen var etter meg, og at jeg skulle dø. Jeg følte at pulsen steg og tenkte: Du må flytte deg, du må komme deg bort, du må løpe, sier han til ABC News.

Både Laventure og politiet tror jointen inneholdt «badesalt», men venter nå på resultatet fra blodprøvene.

- Politiet reddet livet mitt, og jeg er takknemlig for det de gjorde, sier Laventure.

Politimannen Ross Hancock forteller at politiet nå opplever en stor økning av mennesker som er påvirket av stoffet, og at de nå skal få spesialtrening i å handtere slike situasjoner.

Stoffet var fram til oktober 2011 mulig å kjøpe i amerikanske dagligvarebutikker som badesalt.

Ikke på narkotikalisten

MDPV står ikke på narkotikalisten i Norge, men etter økende problemer med stoffet i flere av nabolandene har Kripos nå bedt om at stoffet blir ført på listen. Per i dag er stoffet regulert under legemiddelloven, som vil si at det regnes som et farmasøytisk produkt inntil forskningen er fullstending.

ADVARER: Steinar Madsen i Statens legemiddelverk ber folk tenke seg om før de bruker noe de ikke vet hva er. Foto: NTB Scanpix

- Syntetiske stoffer som dette er fortsatt forbudt å bruke og kjøpe, selv om det ikke er på narkotikalisten. Overtredelse kan straffes, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

Madsen understreker at det hele tiden kommer på nye stoffer på narkotikalisten, men at det er mye forarbeid som må gjøres først.

- Når stoffer kommer på narkotikalisten er det lettere for politi og tollvesen å bekjempe det. Men inntil det skjer ber jeg folk tenke seg godt om før de bruker noe de ikke vet hvordan fungerer.

Fordobling i Norge

I Norge har det hittil i år blitt påvist like mye MDPV som i hele 2011, ifølge lege Silje Tuv ved Folkehelseinstituttet.

- Vi overvåker situasjonen og analyserer prøver av stoffet, men det er forferdelig mange nye stoffer ute på markedet. Dette er et av stoffene som vi er bekymret for, sier hun.

Ingen har dødd som direkte årsak av bruken av MDPV i Norge.

Underdirektør i Tollvesenet, Geir Høiseth, forteller at de ikke har spesifikke tall på beslaglegginger av MDPV, fordi stoffet ikke er på narkotikalisten og dermed går under kategorien farmasøytiske preparater.

Selv om det ikke er på narkotikalisten, anmelder Tollvesenet alltid beslaglegginger av stoffet.

- Dette er for å få synliggjort at dette brukes. Så er det opp til legemiddelverket å avgjøre, sier han.

Dødsfall i Sverige og Finland

Bruken av MDPV har gitt store bekymringer i nabolandene. I Finland skal 16 personer ha dødd etter bruken av stoffet.

I Sverige har seks-sju personer dødd etter bruken av stoffet i år, og 15 har blitt lagt i respirator som følge av at lungene har kollapset, ifølge sjef for rusklinikken Beroendecentrum Västmanland, Robert Olsson.

- MDPV langes nå over store deler av Sverige, og det ville overraske meg om dette ikke også skjer i Norge. Det er veldig bekymringsfullt, sier Olsson.

Han forteller at stoffet, som først ble solgt på nettet, nå i stor grad selges ute på gaten. Teorien hans er at langere organiserte seg før stoffet ble ulovlig i Sverige. Ifølge Olsson var det til å begynne med amfetamin-brukere i 50-årsalderen som kom inn på klinikken, mens det nå er flere yngre mennesker som kommer inn.

- Personer som kommer inn til oss og er påvirket av MDPV blir gjerne fulgt inn av fire til fem politimenn. De er veldig utagerende og paranoide, og tror at vi skal drepe dem. Den yngste personen vi har hatt inne var 15 år gammel, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder