VULKANUTBRUDD: De fleste store byene i Europa er nå berørt av askeskyen fra Island. Foto: Reuters

VULKANUTBRUDD: De fleste store byene i Europa er nå berørt av askeskyen fra Island. Foto: Reuters

Flere testflygninger er gjennomført

(VG Nett) KLM gjennomførte lørdag testflygninger i Nederland for å finne ut hvilken innvirkning vulkansk aske har på flyene.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Testflygningene i Nederland foregikk på en strekning som er stengt på grunn av vulkansk aske. Ifølge nederlandske De Telegraaf er det en Boeing 737 som testes.

Ifølge nettstedet nos.nl gikk testflygningen bra og det skal ikke ha oppstått problemer.

Det har foregått flere slike tester i andre europeiske land lørdag, skriver Reuters. Lufthansa har gjort sin test fra München til Frankfurt uten at skader eller problemer ble påvist. Også i Frankrike og Belgia har liknende flygninger vært gjennomført. Flygningene er gjort i lavere høyde enn vanlige flygninger.

SAMLESIDE:Les siste nytt om vulkanasken fra Island

KLM-sjef Peter Hartman var selv med på testflygning i Nederland lørdag. Han har kritiskert europeiske luftfartsmyndigheter fordi trafikken har vært nede for lenge, og at man nå må finne løsninger.

Lammer flytrafikken

Vulkanasken fra utbruddet på Island har lammet store deler av flytrafikken i Europa de siste dagene. Flyene står fordi asken fra vulkanen kan gjøre motorene i flyene defekte.

Flyselskapene taper milliarder av kroner og millioner av passasjerer står på bakken som følge av vulkanutbruddet.

- Flyselskapene har ikke råd til dette. Maskiner og personell fortsetter å koste penger, men de får ingen inntekter fra passasjerene, kun økte utgifter, sa Bo Svensson i Svensk Handel til Aftonbladet tidligere lørdag.

Les også: Slik kommer du deg rundt i Europa uten fly

Ikke testing i Norge

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier at testflygning ikke har vært tema hos dem etter at store deler av det norske luftrommet har vært stengt siden torsdag morgen.

- Vi har ikke vurdert det i det hele tatt, men vi ser selvsagt på slike ting med interesse i henhold til en eventuell utvikling. Samtidig føler vi oss trygge på at myndighetene tar de riktige beslutningene, sier Johansen til VG Nett.

Markedsdirektør og pressevakt i Norwegian, Åsta Braathen, sier at hun ikke er kjent med at testflygning har vært oppe til vurdering.

Les også:Derfor er asken farlig for flyene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder