Al-Qaida oppfordrer til nye angrep

Angrepet i Libya kan ha vært koordinert

MULIG ÅRSAK: Den libyskfødte operasjonssjefen for al-Qaida, Abu Yahya al-Livi, ble drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan i sommer. Etterretningsgruppen SITE mener drapet har fått voldsomme konsekvenser. Foto: AP, NTB Scanpix

Etterretningsgruppe: - Al-Qaida ville hevne ham

(VG Nett) En amerikansk etterretningsgruppe mener vestlige medier har feiltolket dødsfallet til ambassadøren Chris Stevens.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Audun Beyer-Olsen

Artikkelen er over syv år gammel

I juni i år ble den libyskfødte operasjonssjefen for al-Qaida i Jemen, Abu Yahya al-Livi drept av et amerikansk droneangrep i Pakistan. Da den amerikanske Libya-ambassadøren, Chris Stevens, døde tidligere denne uken, antok mange medier at angrepet var motivert av den islam-fiendtlige Muhammed-filmen «Innocence of Muslims».

Den amerikanske etterretningsgruppen SITE hevder nå at drapet i realiteten var en reaksjon på drapet på al-Livi tidligere i sommer. Denne informasjonen har gruppen fra flere nettsteder som publiserer nyheter og meningene til terrororganisasjonen.

- Drapet på Abu Yahya bare styrket entusiasmen og overbevisningen om hevn mot dem som angrep vår profet, sier en al-Qaida-kilde på den arabiske halvøy, ifølge det USA-baserte overvåkingsorganet.

Kan ha vært planlagt

Drapet på al-Livi ble bekreftet av Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri i en videosnutt samme dag som ambassadøren mistet livet. SITE mener at bekreftelsen og angrepet var koordinert. Al-Livi ledet al-Qaidas Jemen-fraksjon, som var sentral i planleggingen og utførelsen av terrorangrepet 11. september 2001.

Angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi, og det påfølgende dødsfallet til ambassadøren, skjedde samtidig som det brøt ut voldelige opptøyer mot Muhammed-filmen i Libya og Egypt denne uken. Det var også samme dag som 11-årsmarkeringen for det koordinerte angrepet på tvillingtårnene i New York.

Terrororganisasjonen har ikke tatt på seg ansvaret for angrepet på konsulatet hvor Chris Stevens og tre andre amerikanere ble drept. Lederen for den libyske nasjonalforsamlingen Mohammed al-Megaryef uttalte lørdag at angrepet var koordinert og presist gjennomført.

- Sett ambassadene i brann

Al-Qaida oppfordret til nye angrep på amerikanske ambassader på flere nettsteder med tilknytning til organisasjonen lørdag. De anmodet demonstrantene til å sette ambassadene i brann og drive de ut av muslimske land.

MINNES: Både president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton deltok på seremonien hvor likene av Chris Stevens og tre andre amerikanske ambassader ble returnert til hjemlandet. Foto: Jason Reed, Reuters, NTB Scanpix

- Det som skjedde (drapet på Chris Stevens, jour.anm.) er en storslått hendelse og innsatsen må samles mot et felles mål, som er å drive USAs ambassader ut av muslimske land, sa en al-Qaida-kilde på den arabiske halvøy i en uttalelse.

SITE er en USA-basert etterretningsorganisasjon drevet av Rita Katz og Josh Devon. Begge har tidligere jobbet for amerikanske offentlige organer, men hevder selv at de nå er helt uavhengige. Gruppen ble startet i 2002 og har sluppet en rekke videoer av kjente Al-Qaida personer, fra Osama bin Laden til øverste leder Ayman al-Zawahri.

I fjor oversatte SITE et lengre dokument signert al-Qaida, som bekreftet at det var bin Laden som ble drept i en amerikansk aksjon mot hans bolig i Pakistan. Terrororganisasjonen lovet i denne saken at de skulle hevne drapet.

Slik spredde opprørene seg

Filmen «Innocence of Muslims» skal ha blitt spilt inn i Santa Clarita i California i august i 2011. Filmen viser profeten Muhammed som en narr og en religiøs bløff, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge bransjebladet The Hollywood Reporter skal filmen delvis ha blitt spilt inn på et studioområde som kalles «Bagdad-torget». Det samme området skal ha blitt brukt i blant annet «Iron Man»-filmene og TV-serien «CSI».

HATER USA: Afghanske demonstranter brant det amerikanske flagget og holdt opp en dukke som skulle forestille Barack Obama, i protest mot filmen «Innocence of Muslims» denne uken. Foto: Noorullah Shirzada, AFP, NTB Scanpix

Filmen ble vist for første gang på en kino i Hollywood uten å vekke oppmerksomhet. Deretter ble to reklamefilmer for filmen lagt ut på YouTube i juli. Filmene ble dubbet til arabisk, og deretter plukket opp av den egyptisk-amerikanske bloggeren Morris Sadek, skriver Washington Post.

8. september ble et to minutters klipp fra reklamefilmene sendt på den egyptiske TV-stasjonen Al-Nas. Demonstrasjoner mot filmen brøt først ut i Egypt, og spredde seg så videre til andre land i Midt-Østen og Nord-Afrika.

Tilgangen til YouTube har blitt sperret i flere land, blant annet i Afghanistan, etter at motstanden mot Muhammed-filmen spredde seg.

Voldsomme protester

På 11-årsdagen for angrepene mot World Trade Center, 11. september i år, oppsto det voldsomme protester utenfor ambassaden i Kairo og konsulatet i Benghazi.

Torsdag og fredag fortsatte demonstrasjonene. Flere ambassader, blant disse amerikanske, britiske og tyske ambassader i forskjellige land, ble stormet av demonstranter.

Fredag ble minst syv personer drept i demonstrasjoner i Sudan, Tunisia og Egypt. I Libanon ble en demonstrant drept og 25 personer ble skadet, blant disse 18 politifolk. I Sinai i Egypt ble en internasjonal observatørstyrke angrepet og to soldater ble skadet.

Taliban satte fredag også i gang et angrep på den allierte flybasen Camp Bastion i Afghanistan. To amerikanske soldater og 16 Taliban-soldater ble drept.

Les også

 1. Hyller al-Qaida i Muhammed-striden

  KAIRO (VG Nett) Demonstrantene på Tahrir-plassen mener Muhammed-filmen viser at Osama bin Laden hadde rett i sin kamp…
 2. USA-ambassadør og tre andre skal være drept i Libya

  (VG Nett) Dødstallene etter konsulatangrepet i Libya stiger.
 3. Håper mullah-møter skal hindre Afghanistan-opptøyer

  MEYMANEH (VG Nett) Fredag ble vaktholdet rundt den norske leiren i Meymaneh forsterket i frykt for demonstrasjoner.
 4. Her blir den antatte filmprodusenten ført til avhør

  (VG Nett) Mannen man tror står den omstridte Muhammed-filmen, Nakoula Basseley Nakoula (55), ble lørdag morgen eskortert…
 5. Muhammed-bråket har spredd seg til Sydney

  (VG Nett) Hundrevis av demonstranter barket sammen med politiet i Sydney i protest mot den amerikansk-egyptiske…
 6. Obama nekter å vike etter protestbølge

  USA vil stå oppreist mot angrepene i muslimske land, advarer president Barack Obama.

Mer om

 1. Bråket om Muhammed-filmen

Flere artikler

 1. Hizbollah: - Det verste angrepet noensinne på islam

 2. Islamister jaget på flukt i Benghazi

 3. CNN: USAs ambassadør fryktet han var al-Qaida-mål

 4. YouTube nekter å fjerne antiislamsk video

 5. USA-ambassadør og tre andre skal være drept i Libya

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder