AVVISER ATOMVÅPEN-SKEPSIS: Irans president Mahmoud Ahmadinejad har en rekke ganger avvist Vestens skepsis til det iranske atomprogrammet. Foto: Reuters

Iran fortsetter militærøvelser og atomforskning til tross for sanksjoner

Iranske forskere har for første gang testet en brenselstav laget av landets egen uranmalm, ifølge Den iranske atomenergiorganisasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Irans sentralbank vil møte USAs nye sanksjoner med styrke, sa president Mahmoud Ahmadinejad søndag.

- Sentralbanken er ryggraden i kampen mot fiendtlig press og den må med fasthet og selvtillit ha styrke nok til å rydde fiendens planer av veien, sa Ahmadinejad til sentralbankledelsen ifølge presidentkontorets hjemmeside.

Lørdag godkjente USAs president Barack Obama et lovforslag om forsvarsmidler som blant annet vil føre til nye, tøffe sanksjoner mot Iran.

Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken. De innebærer at utenlandske selskap må velge om de vil gjøre forretninger med Irans olje- og finanssektor og sentralbank, eller om de vil handle med USA.

Sanksjonene er ment å straffe Iran for landets mye omdiskuterte atomprogram.

Ny brenselstav

Men lite tyder på at iranerne vil endre kurs med det første. Søndag ble det sagt at iranske forskere for første gang har testet en brenselstav laget av landets egen uranmalm.

- Etter flere fysiske kontroller ble den satt inn i kjernen av forskningsreaktoren i Teheran. Der skal det studeres hvor godt den fungerer, skriver den iranske organisasjonen på sine hjemmesider.

Forskningsreaktoren i Teheran produserer isotoper til medisinske formål. Den går for tiden på et lager av brensel kjøpt fra Argentina i 1993 som er i ferd med å tømmes, skriver nyhetsbyrået AFP.

Mens Iran selv hevder at landets atomprogram er til sivile formål, frykter vestlige land at iranerne vil anrike uran for å utvikle atomvåpen.

Prøveskyting

Iran skal også ha prøveskutt en mellomdistanserakett under den store marineøvelsen som pågår i Persiabukta.

- Mellomdistanseraketten er en bakke til luft-rakett utstyrt med det siste av teknologi som kan slå til mot mål som ikke er synlige på radar, og som har systemer som kan forstyrre rakettnavigasjoner, sa Mahmoud Mousavi, øverstkommanderende for den iranske marinen, til nyhetsbyrået IRNA søndag.

Moussavi understreker samtidig at Iran ikke har til hensikt å stenge det strategisk viktige Hormuzstredet i Persiabukta med mindre det «blir nødvendig».

- Vi søker fred, sikkerhet og fri skipsfart, og vi er ikke ute etter å stenge Hormuzstredet, sier Mousavi.

Ordkrig

Iran har de siste dagene vært i ordkrig med USA over Hormuzstredet.

LES OGSÅ: USA med nye sanksjoner mot Iran

Etter at Iran advarte om at de vil blokkere stredet dersom Vesten innfører sanksjoner mot landets oljeeksport, svarte USA at en stans i trafikken gjennom det strategisk viktige stredet ikke vil bli tolerert.

Om lag 40 prosent av verdens oljeforsyninger som fraktes med skip, går gjennom Hormuzstredet hvert år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder