KRIGSHELT: Gunnar Sønsteby lot merke til at Kongen ikke var tilstede under medaljeseremonien på Akershus festning. Foto: Arkivfoto: Scanpix

«Kjakan»: - Må tilstå at jeg la merke til at Kongen ikke var der

(VG Nett) Krigsveteraner mener det er naturlig at Kongen er til stede under tildelingen av Krigskorset i sverd.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Ifølge Dagbladet bekrefter flere kilder at Kongen selv ønsket å overrekke Krigskorset med sverd til krigsheltene på den nye veterandagen.

Dette skal ikke statsminister Jens Stoltenberg ha gått med på. Han ønsket heller ikke at Kongen skulle være til stede under markeringen, skriver avisen.

Vet du noe om dette? Tips oss!Ring 22 00 00 00 eller send en e-post her!

Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby (93) var til stede under seremonien 8. mai da avdøde Trond André Bolle og to andre offiserer fikk utmerkelsen Krigskorset med sverd for sin innsats i krig.

- BLE ENIGE: Forsvarsminister Grete Faremo fastholder at Kongehuset er enig med regjeringen og stortinget om arbeidsdelingen på 8.mai-markeringen av norske veteraner. Foto: Magnar Kirknes

- Jeg må tilstå at jeg la merke til at Kongen ikke var der, sier krigsveteranen Gunnar «Kjakan» Sønsteby (93) til VG Nett.

Han ønsker ikke å kommentere om hvorvidt han mener Kong Harald burde ha vært til stede eller ikke.

- Jeg kan ikke blande meg inn i det, sier Sønsteby.

«Kjakan» på graven til Trond Bolle: - Han viste et enestående mot

Ikke unaturlig

Generalsekretær Vidar Falck i Norsk Veteranforbund for Internasjonale operasjoner (NVIO) understreker at han ikke kjenner detaljene rundt tildelingen av Krigskorset i sverd 8. mail.

- Men generelt vil jeg si at det ikke ville være unaturlig om Kongen var den som ved enkelte anledninger delte ut medaljen, sier Falck til VG Nett.

- Det er klart at for dem som mottar utmerkelsen setter det en ekstra spiss på opplevelsen, sier Falck.

Må svare

Befalets Fellesorganisasjon (BFO) har foreløpig ikke rukket å ta stilling til saken.

MEDALJEN: Krigskorset med sverd. Foto: Forsvaret


- Dette må Regjeringen svare for selv, sier Jens Jahren i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) til VG Nett.

- Sterke følelser

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier til VG Nett at Kongens fravær ved medaljeseremonien kommer av en arbeidsdeling som Slottet, Stortinget og Regjeringen stå samlet bak.

- Dette er en arbeidsdeling av en tid tilbake, som ble gjort for å anerkjenne veteranene på en tydeligere måte. Gjennom hele 2010 og 2011 har vi jobbet med å løfte veteranenes profil. Jeg vil understreke at dette ikke på noen måte utelukker at vi vil se Hans Majestet Kongen dele ut Krigskorset med sverd i fremtiden. Vi har gjort en avtale om dette års 8.mai, der regjeringen er vert, mens Kongehuset er til stede på minnesmarkeringen i november, sier hun.

- Kan du bekrefte at Kongen ytret ønske å være til stede, men at statsministeren hindret at han fikk lov til dette?

- Jeg vil ikke spekulere i dette, men det er ikke vanskelig å skjønne at dette er spørsmål det knyttes sterke følelser til.

- Betyr dette at Kongen ikke vil være til stede på 8. mai-markeringene av veteranene i fremtiden?

- Slik opplegget er nå, er det den arbeidsdelingen Slottet, Stortinget og regjeringen har kommet frem til. Men det kan deles ut medaljer hele året, og jeg vil selvsagt ikke utelukke at det kan komme større ting som jubileer der dette endres. Det er ikke noen motforestillinger mot at Hans majestet skal stå for utdelinger av Krigskorset med sverd i fremtiden, sier hun.
Enige

Ifølge Slottet er Kongen inneforstått med arbeidsdelingen på markeringen av veterandagen 8.mai.

- Dette har Kongen og statsministeren blitt enige om, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

Historisk

De tre som mottok Krigskorset var orlogskaptein Trond André Bolle, som fikk prisen post mortem, oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian.

De tre som mottok Krigskorset var orlogskaptein Trond André Bolle, som fikk prisen post mortem, oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian.

Det var første gang Krigskorset tildeles for handlinger etter annen verdenskrig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder